Jednoduchý kváskový chléb

Pečivo

Příprava tohoto chleba je velmi jednoduchá jak pro začátečníky, tak i pro ty, kteří nemají na pečení moc času. Výsledek je přitom výborný.

Suroviny:

  • 100 g žitného kvásku
  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 450 g pšeničné celozrnné mouky
  • 600-700 ml vlažné vody
  • 1 lžíce soli

Příprava:

  • Smíchejte žitný kvásek s ostatními surovinami.
  • Přidejte semínka a koření podle vlastní chuti.
  • Osvědčilo se mi používat chlebové koření od Sonnentoru nebo Rosovické koření.
  • Vymíchejte řidší těsto, kterým naplňte obdélníkovou chlebovou formu.
  • Přikryjte utěrkou a nechejte kynout cca 6 – 8 hodin.
  • Dejte do rozehřáté trouby, na 230 stupňů a pečte 30 minut.
  • Poté potřete chleba vodou a pečte dál na 200 stupňů dalších 20 – 30 minut.
  • Vyndejte z formy a nechte vychladnout.

A co zkusit z kvásku další recept, oblíbený je také tento recept na domácí chleba z kvásku.

Kategorie:

Pečivo

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang