Vyzkoušejte skvělý recept na jednoduchý bílý chléb, který můžete použít i pro přípravu chleba v domácí pekárně. Ale připravit se dá i tradičním způsobem.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Pečení: 25–30 minut, plus 2 hodiny kynutí
- Náročnost: jednoduchá
Ingredience na 1 bochník
- 500 g bílé hladké mouky a další na poprášení
- 2 lžičky soli
- 7 g sušeného droždí
- 3 lžíce olivového oleje
- 300 ml vody
Postup
- Ve velké míse smíchejte 500 g mouky, 2 lžičky soli a 7 g droždí.
- Uprostřed udělejte důlek, přidejte 3 lžíce olivového oleje a 300 ml vody a dobře promíchejte. Pokud se vám těsto zdá trochu tuhé, přidejte další 1–2 lžíce vody a dobře promíchejte.
- Vyklopte těsto na lehce pomoučněnou pracovní plochu a hněťte ho asi 10 minut.
- Jakmile je těsto hladké, vložte ho do lehce olejem vymazané mísy a přikryjte potravinovou fólií. Nechte kynout 1 hodinu, dokud se nezdvojnásobí, nebo ho dejte přes noc do lednice.
- Plech vyložte papírem na pečení. Vykynuté těsto propracujte a poté ho opatrně vytvarujte do tvaru bochníku.
- Položte ho na pečicí papír a nechte ho ještě hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Troubu předehřejte na 220 °C.
- Bochník poprašte trochou mouky a ostrým nožem vyřízněte do horní části bochníku asi 6 cm dlouhý křížek.
- Pečte 25–30 minut, dokud bochník nezezlátne a při poklepání zespodu nezazní dutý zvuk. Nechte vychladnout na mřížce.
Tipy
Úspora času: První kynutí těsta lze provést v lednici přes noc. Tím se zpomalí doba kynutí na dvojnásobek a těsto získá výraznější chuť. Je to také velká úspora času, protože s kynutím můžete začít večer předtím a dokončit ho druhý den.
Příprava v pekárně: Chcete-li tento chléb připravit v pekárně, přidejte všechny ingredience do pekárny a postupujte podle pokynů výrobce.