Tento jednoduchý recept na zapečené ziti je vhodný pro větší skupinu lidí. Je plný krémové ricotty, rajčatové omáčky a čerstvého špenátu.
Snadno se připravuje a je ideální pro velký počet lidí. Je to recept, který můžete použít vždy, když hostíte rodinu nebo přátele.
Tipy na pečené Ziti
- Čerstvý špenát – aby byl tento recept mimořádně čerstvý, osmahněte kilo špenátu. Dodává tak nádhernou zelenou barvu.
- Citronová ricotta – Mezi vrstvy nudlí a špenátu vložte velké lžíce citronového sýra ricotta. Ten dodá zapečeným ziti neuvěřitelnou krémovou bohatost a svěží chuti.
Poznámka: Pro dosažení nejlepší krémové konzistence nezapomeňte v tomto receptu použít plnotučnou ricottu.
- Uzená mozzarella – pokud máte po ruce, hodí se i obyčejná mozzarella, avšak s uzenou mozzarellou je to opravdu vynikající. Nebudete se jí moci nabažit.
Samozřejmě to celé ozdobte velkou hrstí čerstvé bazalky a petrželky.
Jak si připravit zapečené Ziti
- Nejprve uvařte těstoviny! Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody a vařte těstoviny, dokud nebudou al dente. Dávejte pozor, abyste je nepřevařili! Během pečení ještě více změknou.
- Zatímco se těstoviny vaří, připravte citronovou ricottu. Sýr ricotta smíchejte s citronovou kůrou, oreganem, česnekem, solí.
- Poté orestujte špenát. Těstoviny slijte a ve stejném hrnci rozehřejte trochu olivového oleje. Špenát smažte, dokud nezvadne. Osmažený špenát vyjměte z hrnce, nahrubo nasekejte a dejte stranou.
- Pak vše smíchejte dohromady! Vraťte do hrnce většinu špenátu a všechny těstoviny spolu s polovinou rajčatové omáčky. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Nakonec je navrstvěte. Na dno velké zapékací misky rozetřete zbývající omáčku a na ni rozprostřete polovinu těstovinové směsi. Na ni dejte ricottu a odložený špenát a navrch naberte zbytek těstovin. Vše pokryjte vrstvou nastrouhané uzené mozzarelly a trochou nastrouhaného parmazánu. Pokapejte olivovým olejem a pečte, dokud sýr nezezlátne a nezačne bublat.
S čím podávat zapečené Ziti?
Zapečené ziti podávejte s křupavým chlebem nebo domácí focacciou a salátem, jako třeba salát Caesar, brokolicový salát nebo kapustový salát.
Případně salát vynechte a podávejte ho spolu s jednoduchou zeleninovou přílohou, jako je pečený květák, pečená růžičková kapusta nebo pečená dýně.
Ingredience na zapečené Ziti
- 4 šálky rajčatové omáčky
- 2 šálky ricotty
- 2 stroužky mletého česneku
- 1 lžíce citronové kůry
- 1 lžička oregana
- ¾ lžičky mořské soli
- Mletý černý pepř
- 450 g těstovin (ziti)
- Extra panenský olivový olej na pokapání
- 450 gramů čerstvého špenátu
- 1 a ½ šálku uzeného sýra mozzarella
- ¼ šálku strouhaného parmazánu
- Nasekaná čerstvá petržel bazalka na ozdobu
Postup na zapečené Ziti
- Předehřejte troubu na 220 °C. Na dno pekáče rozetřete rajčatovou omáčku.
- Ve středně velké míse smíchejte sýr ricotta, česnek, citronovou kůru, oregano, ½ lžičky soli a několik zrnek čerstvého pepře.
- Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou uvařte těstoviny podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente.
- Nechte je okapat.
- Vraťte hrnec zpět na sporák.
- Na mírném ohni pokapejte dno hrnce trochou olivového oleje a přidejte špenát.
- romíchejte a restujte 1 až 2 minuty, dokud nezvadne.
- Vypněte oheň, vyjměte špenát z hrnce a jemně z něj vymačkejte přebytečnou vodu.
- Nakrájejte ho nahrubo a dejte stranou.
- Přidejte těstoviny zpět do hrnce spolu se zbývající rajčatovou omáčku a většinou nasekaného špenátu ¼ lžičky mořské soli a větším množstvím čerstvého pepře a promíchejte.
- Polovinu těstovin přidejte do zapékací misky, navrch dejte kopečky ricotty, zbylý špenát a navrch naberte zbylé těstoviny.
- Navrch nasypte mozzarellu.
- Pokapejte olivovým olejem a pečte, dokud sýr nezhnědne, 16 až 22 minut.
- Ozdobte čerstvou bazalkou nebo petrželkou a podávejte horké.