Masová, česneková dobrota, není nic jednoduššího a chutnějšího než toto jednoduché ragú.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 45 minut
- Celkem: 55 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje nebo másla
- 1 velká mrkev, oloupaná, nastrouhaná
- 2 stonky celeru, mletá
- 1/2 střední žluté cibule nakrájené nadrobno, asi 3/4 šálku
- 3 stroužky česneku, mleté
- 700 g mletého hovězího, vepřového, telecího nebo jehněčího masa (nebo libovolná kombinace)
- 1 plechovka drcených rajčat
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 2 lžičky sušené bazalky, oregana, tymiánu nebo italského koření
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 lžička cukru
- 1/2 šálku kuřecího nebo hovězího vývaru
- vařené tenké těstoviny nebo špagety, na podávání
- parmezán, na podávání – volitelně
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na mírném ohni.
- Přidejte mrkev, celer a cibuli a vařte, dokud nezměknou, asi 5 minut.
- Přidejte česnek a vařte ještě 1 minutu, dokud se nerozvoní.
- Přidejte mleté maso a vařte, dokud nezhnědne, a při míchání maso rozbijte, asi 6-8 minut.
- Přidejte drcená rajčata, sůl, pepř, sušené bylinky, muškátový oříšek, cukr a vývar.
- Promíchejte, aby se vše spojilo.
- Na prudkém ohni přiveďte k varu, pak zmírněte a za občasného míchání vařte do zhoustnutí, asi 30 minut.
- Ragù podávejte na vařených těstovinových nudlích nebo polentě, případně s parmezánem.