Tyto těstoviny s kuřecím parmezánem jsou dokonalým jednoduchým pokrmem, který děti naláká do kuchyně. Díky jednomu jednoduchému receptu se děti naučí vařit těstoviny, mletý česnek, strouhat sýr, připravovat rajčatovou omáčku a naklepávat, péct a smažit řízky.
Z tohoto receptu vznikne dvojnásobek potřebné omáčky, takže si polovinu můžete zamrazit na další jídlo.
Ingredience
Rajčatová omáčka:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 střední stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
- 1 plechovka (794 g) drcených rajčat
- ½ lžičky sušené bazalky
- ¼ lžičky sušeného oregana
- ¼ lžičky cukru
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Těstoviny:
- 227 g špaget nebo linguinů
Kuřecí řízky:
- 2 velká kuřecí prsa bez kůže (170 – 227 g každé), rozpůlené napříč
- 1 velké vejce
- ½ šálku suché strouhanky
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- ½ šálku strouhaného polotučného sýra mozzarella
- ¼ šálku strouhaného parmezánu a další na podávání
Postup
- Na velké pánvi na středním ohni zahřívejte olej a česnek, dokud nezačne syčet.
- Vmíchejte rajčata, bazalku, oregano a cukr.
- Osolte a opepřete.
- Přiveďte k varu.
- Vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne a chutě se nespojí, 10 až 12 minut.
- Přikryjte a udržujte v teple. (Nezapomeňte, že vznikne dvojnásobné množství omáčky, než je potřeba, takže si polovinu dejte stranou na další jídlo.)
- Uvařte těstoviny.
- Přiveďte k varu velký hrnec mírně osolené vody.
- Špagety vařte ve vroucí vodě za občasného míchání, dokud nezměknou, ale jsou pevné na skus, asi 12 minut.
- Scedíme a udržujeme teplé.
- Kousky kuřete položte mezi 2 plastové fólie.
- Pomocí paličky nebo těžké pánve rozbijte kuřecí maso na tloušťku asi 0,5 cm.
- V mělké misce rozšlehejte vejce, dokud se dobře nespojí.
- V jiné mělké misce ochuťte strouhanku černým pepřem.
- Předehřejte troubu na vysoký stupeň. Umístěte rošt 10 až 13 cm od zdroje tepla.
- Kuře namáčejte postupně v rozšlehaném vejci a poté ve strouhance.
- Obalené kotlety položte na drátěný rošt položený na plechu na sušenky (tento krok pomáhá, aby chlebová poleva zůstala pevná).
- Na 30 cm pánvi rozehřejte 1/4 šálku oleje na středně vysokou teplotu, dokud se nezačne třpytit.
- V rozpáleném oleji smažte obalené kotlety z každé strany dozlatova, celkem asi 5 minut.
- Omyjte a osušte drátěnou mřížku a vraťte ji na plech.
- Osmažené kotlety položte na čistý drátěný stojan.
- Každou kotletu posypte mozzarellou a parmazánem.
- Opékejte, dokud se sýr nerozpustí a nezíská skvrnitý hnědý nádech, 2 až 3 minuty.
- Těstoviny rozdělte na 4 talíře a na každý položte kuřecí řízek.
- Na každou kotletu dejte 2 až 3 lžíce rajčatové omáčky a těstoviny podle potřeby přelijte omáčkou.
- U stolu podávejte s dalším parmazánem.