Jednoduchý recept na hovězí pečeni

Hlavní jídlaHovězí masoMasoOmáčkyOmáčky a dipy
Hovězí pečeně

Pečeně z hovězího masa je oblíbeným pokrmem mnoha lidí. Obvykle se připravuje pomalu a na nepřímém ohni, což umožňuje, aby do masa pronikl čas a chuť. V závislosti na druhu masa může být hovězí pečeně od křehké a šťavnaté až po tuhou.

Hovězí maso je jedním z nejoblíbenějších a nejčastěji konzumovaných mas na světě. Je bohaté na bílkoviny a obsahuje důležité vitamíny a minerály, jako je železo, zinek, omega-3 mastné kyseliny a další. Existuje mnoho různých způsobů úpravy hovězího masa, z nichž nejoblíbenější jsou pečení a grilování.

Hovězí maso

Hovězí maso je jedním z nejoblíbenějších druhů masa. Je mimořádně bohaté na kvalitní bílkoviny, vitamíny a minerály. Proto může zlepšovat růst a udržování svalové hmoty i výkon při cvičení. Jako bohatý zdroj železa může také snížit riziko anémie.

Vysoká spotřeba zpracovaného a tepelně upraveného masa je spojována se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a rakoviny. Naopak nezpracované a mírně tepelně upravené hovězí maso je zdravé s mírou – zejména v kontextu zdravého životního stylu a vyvážené stravy.

Hovězí maso je skvělým zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálních látek.

Pečené hovězí maso

Pokud vás zajímá, jaký kus masa je roastbeef neboli hovězí pečeně, pak vás možná překvapí, že neexistuje jen jeden konkrétní kus, který můžete použít. Máte na výběr z několika různých možností a vaše rozhodnutí ve skutečnosti závisí na ceně a na tom, jakou strukturu masa chcete.

Pro co nejkřehčí a nejchutnější hovězí roštěnou musíte zvolit opravdu to nejkvalitnější maso. To samozřejmě něco stojí a nejlepší kusy budou také nejdražší. Musíte také zvážit přesný způsob přípravy – pečení neznamená pro každého to samé.

Někdo například hledá hovězí maso na pečení v hrnci, zatímco jiný si ho chce rychleji upéct v troubě. Bylo by plýtváním penězi, kdybyste na pečení v hrnci použili opravdu drahý kus – ale na rychlé pečení v troubě by byl pro křehký výsledek nutný dražší kus.

Pečené hovězí – recept na roastbeef

Nadčasový recept na hovězí roštěnou nebo svíčkovou se hodí ke každé příležitosti a jeho delší příprava (5 hodin 8 minut) stojí za to.

Ingredience na roastbeef

Hovězí pečeně

  • 1,3 až 1,6 kg vykostěné hovězí zadní pečeně (pokud můžete, vyberte koncový řez s vrstvou tuku)
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 8-10 stroužků česneku (3 až 4 stroužky nakrájené na poloviny nebo třetiny)
  • sůl a pepř

Omáčka

  • červené víno, vodu nebo hovězí vývar
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

  1. Pečeni osolte a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu: hovězí maso by se mělo před pečením co nejvíce přiblížit pokojové teplotě, aby se rovnoměrněji propeklo. Z chladničky ho vyjměte nejméně 1 hodinu, nejlépe 2 hodiny před přípravou. Otevřete obal, posypte ho ze všech stran solí a znovu ho zabalte.
  2. Předehřejte troubu na 190 °C: přesuňte rošt do středu trouby a druhý rošt umístěte pod něj.
  3. Do pečeně vložte plátky česneku: pečeni osušte papírovými utěrkami. Špičkou ostrého nože udělejte kolem pečeně 8 až 10 malých zářezů. Do každého řezu vložte plátek česneku.
  4. Pečeni potřete olivovým olejem. Posypte ji kolem dokola solí a pepřem.
  5. Pečeni položte přímo na prostřední rošt trouby mastnou stranou nahoru a na rošt pod ní položte pekáč na zachycování kapek.
  6. Umístěním pečeně přímo na rošt a s pánví na roštu pod ní se v troubě vytvoří konvekční prostředí, které umožní horkému vzduchu snadněji cirkulovat kolem pečeně, takže ji nemusíte během pečení otáčet.
  7. Pečeni položte tukem nahoru, aby se při rozpouštění tuku celá pečeně ochutila.
  8. Pečeni nejprve pečte půl hodiny při 190 °C , aby zhnědla. Poté snižte teplotu na 107 °C. Pečeně by se měla péct ještě asi 1,5 až 2,5 hodiny.
  9. Tvar pečeně ovlivní dobu pečení. Pokud je vaše pečeně spíše dlouhá a úzká než kulatého tvaru, může trvat kratší dobu, proto ji sledujte.
  10. Jakmile z pečeně začne odkapávat šťáva a na povrchu je zhnědlá, zkontrolujte vnitřní teplotu pečeně pomocí teploměru na maso. Pečeni vyjměte z trouby, když je její vnitřní teplota 60 °C (pro středně propečené maso).
  11. Pečeni položte na prkénko a přikryjte ji alobalem, aby zůstala teplá. Před krájením ji nechte 20 až 30 minut odpočívat. (Odpočinek upečené pečeně je důležitý. Pokud do ní budete krájet příliš brzy, pečeně ztratí více šťávy.)
  12. Příprava omáčky: vyjměte pánev s kapáním z trouby a postavte ji na sporák na střední teplotu. Všimněte si, že pokud vytahujete pečeni brzy, aby byla propečená na stupeň rare nebo medium rare, nemusí být kapání mnoho.
  13. Doufejme, že nějaké zůstanou. V opačném případě můžete nechat pečeně o něco déle při ještě nižší teplotě, 80 °C, aby se z ní uvolnilo více kapek.
  14. K odkapávajícímu masu přidejte trochu vody, červeného vína nebo hovězího vývaru, aby se odkapávající maso uvolnilo z pánve. Rozpusťte lžíci kukuřičného škrobu v troše vody a přidejte do odkapávající pánve. Během zahušťování omáčky rychle míchejte, aby se nevytvořily hrudky.
  15. Pokud je v kapání málo tuku, můžete přidat trochu másla. Podle chuti osolte a opepřete.
  16. Poté, co pečeně trochu odpočine (a nasaje šťávu), nakrájejte ji na tenké plátky a podávejte. (Na krájení pečeně se dobře hodí pevný dlouhý nůž na chléb.)
  17. Plátky přelijte omáčkou nebo je podávejte stranou.
Hovězí pečeně je díky své křehké a šťavnaté struktuře klasickým pokrmem, který prošel zkouškou času.

Pomalu pečené hovězí plátky v troubě – recept

Nejlepší pečené hovězí maso v troubě je křehké, chutné a pokaždé dokonalé. Celková doba přípravy je 3 hodiny 10 minut.

Ingredience na pomalu pečené hovězí plátky v troubě

  • 1,3 kg kýty
  • sůl podle chuti
  • 2 lžíce másla
  • 1 balení suché cibulové polévkové směsi
  • 1 šálek hovězího vývaru (nebo hovězího bujónu)

Postup na pomalu pečené hovězí plátky v troubě

  1. Vyjměte pečeni z chladničky a nechte ji ohřát na pokojovou teplotu (asi 30-40 minut). Předehřejte troubu na 150 °C. Z pečeně odstraňte přebytečný tuk a všechny strany bohatě potřete kuchyňskou solí.
  2. V těžké pečicí pánvi nebo v holandské troubě na středním ohni rozpusťte máslo. Přidejte pečeni na pánev a opékejte ji ze všech stran asi jednu minutu z každé strany. Pečeně má být po celém povrchu hnědá.
  3. Pečeni posypte směsí cibulové polévky a zalijte ji hovězím vývarem, který se nachází uvnitř pánve.
  4. Přikryjte a pečte v troubě 3 hodiny nebo dokud hovězí maso není měkké (přidejte 40-60 minut na kilo nad 1 kg).
  5. Před porcováním nechte hovězí roštěnou 10-15 minut odpočívat přikrytou nebo zabalenou v alobalu. Ostrým nožem maso nakrájejte na plátky a podávejte.
Pečeni lze připravit pomalým pečením na nízkou teplotu, ale i na vysokou teplotu za kratší dobu.

Pečená hovězí kýta – recept

Vyzkoušejte klasickou hovězí zadní kýtu – recept s mrkví a jednoduchou omáčkou, který je ideální pro úžasnou nedělní večeři pro rodinu. Jeho příprava zabere pouhých 15 minut.

Ingredience na pečenou hovězí kýtu

Hovězí kýta

  • 1 lžička hladké mouky
  • 1 lžička hořčičného prášku
  • 950 g hovězího zadního (kýty)
  • 1 cibule nakrájená na 8 klínků
  • 500 g mrkve, podélně rozpůlené

Omáčka

  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml hovězího vývaru

Postup na pečenou hovězí kýtu

  1. Troubu předehřejte na 240 °C s ventilátorem nebo 220 °C plyn.
  2. Smíchejte 1 lžičku hladké mouky a 1 lžičku hořčičného prášku s trochou koření a potřete jimi 950 g hovězího zadního.
  3. Do pekáče vložte 1 cibuli nakrájenou na 8 klínků a 500 g mrkve rozkrojené podélně na polovinu, na ni posaďte hovězí maso a 20 minut pečte.
  4. Snižte teplotu trouby na 190 °C s ventilátorem nebo 170 °C plyn a pokračujte v pečení hovězího masa 30 minut, pokud ho máte rádi propečené, 40 minut pro středně propečené a 1 hodinu pro dobře propečené.
  5. Vyjměte hovězí maso a mrkev z trouby, položte je na teplé talíře nebo talíře a přikryjte je fólií, aby zůstaly teplé.
  6. Hovězí maso nechte 30 minut odpočívat.
  7. Pro přípravu omáčky vraťte plech s veškerou šťávou z masa a cibulí zpět na plotnu.
  8. Vmíchejte 1 polévkovou lžíci hladké mouky a seškrábněte všechny přichycené kousky ze dna plechu. Povařte 30 sekund a pak pomalu, po troškách, vmíchejte 250 ml hovězího vývaru.
  9. Nechte probublávat, aby vznikla pěkná omáčka, dochuťte ji a podávejte s hovězím masem nakrájeným na plátky, mrkví a ostatními přílohami.
Existuje mnoho variant, od tradičního anglického roastbeefu, až po americký sendvič s roastbeefem.

Recept na hovězí na česneku v troubě

Hovězí přední pečení je pro milovníky česneku skvělým pokrmem. Je to snadný hlavní chod, který se skvěle hodí na sváteční setkání, nedělní večeře i rodinné večeře.

Ingredience na hovězí na česneku v troubě

  • 1,3 kg pečeně (roštěná)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky pepře
  • 4-5 lžic nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 malá hlavička česneku, oloupaná a nakrájená na tenké plátky

Postup na hovězí na česneku v troubě

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Na horní straně pečeně udělejte svislé rýhy (mezi jednotlivými rýhami je asi 0,5 cm) a asi 2,5 cm hluboké.
  3. Potřete rovnoměrně olivovým olejem a poté pečeni rovnoměrně osolte, opepřete a okořeňte rozmarýnem.
  4. Každou linii naplňte co největším množstvím česneku.
  5. Pečte v troubě 45 minut nebo do požadované propečenosti.
  6. 45 minut je ideální doba pro střední propečení (přibližně 60 °C) a 5-8 cm silný řez. Upozorňujeme, že pokud je váš řez větší nebo silnější, může být k dosažení požadované propečenosti potřeba více času.
Někteří kuchař experimentují s různými druhy potírání, glazur a omáček.

Nejlepší pečené hovězí – recept

Příprava hovězí pečeně na sváteční večeři může znít složitě, ale ve skutečnosti je to docela jednoduché! S dobrým kusem masa a několika jednoduchými bylinkami můžete mít roastbeef, který je křehký a chutný.

Ingredience na nejlepší pečené hovězí

  • 1 kulatá pečeně (plec) – 2 kg
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce nasekaných čerstvých tymiánových lístků
  • 4 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře

Postup na nejlepší pečené hovězí

  1. Doporučujeme: pečeni nechte odkrytou na drátěné mřížce položené na plechu v chladničce 1 hodinu až přes noc.
  2. Předehřejte troubu na 230 °C. V malé misce smíchejte olej, česnek, rozmarýn, tymián, sůl a pepř. Potřete jím celou pečeni.
  3. Pečeni vložte do pekáče opatřeného pečicím roštem. Pečte 15 minut, poté snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě 1 hodinu a 45 minut pro středně propečenou nebo 2 hodiny pro středně propečenou.
  4. Před podáváním vyjměte pečeni z trouby a nechte ji 15 až 30 minut odpočívat.
Pečené hovězí je skvělým nedělním obědem.

Vyzkoušejte také recepty na hovězí na česneku, znojemskou omáčku s hovězím masem, hovězí na paprice, hovězí na mrkvi, grilovanou zeleninu v troubě nebo zapečené brambory s cuketou.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang