Játrová omáčka se dá připravit na mnoho způsobů. Jaké jsou varianty této výborné játrové omáčky plné živin? A jaké vitamíny obsahují játra a jak uvařit vynikající smetanovou játrovou omáčku z kuřecích jater nebo játrovou omáčku z vepřových jater?
Játra patří mezi suroviny, které mnozí považují za delikatesu, nicméně stejně tak jsou u mnoha lidí neoblíbená. Naše recepty na játrovou omáčku z kuřecích jater nebo játrovou omáčku z vepřových jater jsou ovšem tak chutné, že mají potenciál změnit odpůrce jater v jejich milovníky.
Ani zdaleka se nepodobají čemusi, co vám jako dítěti servírovali ve školní jídelně pod pojmem játrová omáčka s rýží.
Játrová omáčka jako „nutriční bomba“
Játra jsou nutričně velmi významnou potravinou. Obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Nutriční terapeuti radí, že by játra měl každý zařadit do svého jídelníčku ideálně dvakrát až třikrát do měsíce.
V první řadě jsou přirozeným zdrojem železa a vitamínu B12. Z minerálů kromě železa, který je dobrý pro chudokrevné osoby, kterými bývají také kvůli menstruaci nejčastěji ženy a dívky, obsahují játra také zinek. Tato látka je prospěšná pro imunitní systém nebo také pro zdravé vlasy a pokožku.
V játrech jsou hojně zastoupeny také vitamíny A, D i ostatní vitamíny řady B. Vitamín A hraje důležitou roli pro lidský zrak nebo reprodukční systém. Jelikož se jedná o vnitřní orgán, jsou tvořeny téměř pouze bílkovinami a vodou. V jídle proto představují dokonalý zdroj bílkovin.
Játra obsahují všechny esenciální aminokyseliny – to znamená ty aminokyseliny, které lidské tělo musí získat z potravy. Všechny tyto vitamíny, minerály a stopové prvky lze získat z níže sepsaných receptů tu nejlepší játrovou omáčku.
Na co si dát u játrové omáčky z vepřových jater pozor
Ačkoli jsou játra velmi výživnou a zdravou potravinou, někteří lidé by to neměli s konzumací játrové omáčky z vepřových jater (ani kuřecích) přehánět.
Játra jsou bohatá na cholesterol a ačkoliv obsahují také lecitin, který naopak pomáhá hladinu cholesterolu snižovat, lidé trpící na vysokou hladinu cholesterolu by měli konzumaci jater s rýží omezit.
Těhotné ženy by si měly dát pozor na vitamín A, který se v játrech hojně vyskytuje. Ačkoli je tento vitamín pro lidské tělo velmi prospěšný, v těhotenství může mít vitamín A škodlivé účinky pro vývoj plodu a také způsobit nějaké vrozené vady.
Mnozí lidé vidí negativně detoxikační funkci jater. V tom mají do jisté míry pravdu.
Pokud pochází játra ze zvířete, které bylo „dopované“ růstovými hormony, budou jejich zbytky nejvíce usazené právě v játrech. Z tohoto důvodu je dobré kupovat játra v bio kvalitě, z domácích chovů a od prověřených chovatelů.
Druhy jater vhodné pro nejlepší játrovou omáčku
V kuchyni se používají nejčastěji vepřová játra nebo kuřecí játra. Nicméně je také možné pracovat s játry hovězími, telecími, jehněčími, zvěřinovými i skopovými. Občas je možné se setkat i s pokrmem obsahující rybí játra – nejčastěji z tresky, ze které je výborný tresčí olej.
Hovězí játra se nejčastěji využívají pro výrobu paštik a játrových knedlíčků do polévek – nejčastěji hovězích vývarů. Játrovou omáčku s rýží a hovězími játry moc často nenajdete. Specialitou jsou například husí játra, která jsou ovšem velmi tučná.
Játrová omáčka z kuřecích jater
Drůbeží a kuřecí játra patří mezi nejjemnější – jak chutí, tak strukturou. Jejich velikost je menší a jejich úprava je tak velmi rychlá. Drůbeží a kuřecí játra jsou také méně náchylná na usazování škodlivin, jelikož drůbež žije poměrně krátkou dobu, škodliviny se v játrech nestihnou tolik usadit.
Je možné použít na omáčku vepřová játra i kuřecí. V tomto receptu je vyrobena játrová omáčka z kuřecích jater. V případě použití vepřových jater, na výrobu játrové omáčky z vepřových jater, je třeba počítat s delší dobou přípravy.
TIP: Jako druhý pokrm pro návštěvu, která játra nemá úplně v oblibě, připravte klasickou sýrovou omáčku s kuřecím masem.
Kuřecí játra na smetaně – recept na nejlepší játrovou omáčku
Nejlepší játrová omáčka není na přípravu nikterak složitá, a přesto představuje lahodný pokrm plný chutí.
Ingredience:
- 500 g kuřecích jater
- 1 ks cibule
- 250 ml smetany na vaření
- sójová omáčka
- sůl, pepř
- olej
- hladká mouka na zahuštění
Postup:
- Na pánvi rozehřejte olej a osmažte cibulku dozlatova.
- Přidejte játra, lehce osmahněte a ochuťte je sójovou omáčkou. Podlijte vodou (eventuelně vývarem).
- Trochu hladké mouky rozmíchejte ve smetaně a po chvíli nalijte do pánve.
- Se smetanou už omáčku dlouho nevařte, zmírněte plamen a dochuťte solí, pepřem či znovu sójovou omáčkou. Podáváme s rýží.
- Játrovou omáčku z kuřecích jater lze doplnit dle chuti například anglickou slaninou. Pro intenzivnější chuť je možné také vynechat smetanu, která zjemňuje játrovou omáčku s rýží.
TIP: Stálicí českých kuchyní je oblíbená rajská omáčka. V různých variantách se objevuje i ve světových kuchyních.
Játrová omáčka z vepřových jater – recept
Můj dědeček vždycky miloval játra, zejména vepřová, která připravovala moje babička. Tento recept na játrovou omáčku z vepřových jater proto věnujeme všem dalším milovníkům tohoto pokrmu. Vepřová játra s rýží podávejte se zeleným salátem.
Ingredience:
- 1 šalotka
- 2 lžíce másla
- 1 šálek červeného vína
- 1 kostka hovězího vývaru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/4 šálku teplé vody
- 1/4 šálku smetany
- 1/3 šálku mléka
- 1/4 šálku balzamikového octa
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžička cukru
- sušený česnek podle chuti
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- 400 gramů vepřových jater
- 1 lžíce olivového oleje
Postup:
- Nejprve si musíte připravit vepřová játra. Při přípravě jater použijte ostrý nůž a odřízněte tenkou vrstvu pojivové tkáně na vnější straně. Díky tomu budou játra mnohem křehčí. Může to chvíli trvat, proto si na tento proces vyhraďte alespoň 5 minut v závislosti na tom, kolik jich potřebujete odstranit.
- Poté játra nakrájejte na stejnoměrné kousky o šířce asi 1 cm. Každý kus jater je jiný, proto se snažte, aby byly podobné. Pomůže to jejich stejnému propečení. Pokud játra nakrájíte o něco silnější, zabráníte pozdějšímu převaření. Po nakrájení játra odložte stranou.
- Na středně velké pánvi rozehřejte 1 lžíci másla, dokud nezačne prskat. Mezitím nakrájejte šalotku na kostičky a přidejte ji do pánve s máslem. Smažte, dokud šalotka nezesklovatí.
- Přidejte šálek červeného vína a kostku hovězího bujonu. Víno nechte několik minut vařit, aby se bujónová kostka rozpustila.
- Mezitím smíchejte kukuřičný škrob s teplou vodou a vytvořte pastu. V případě potřeby přidejte ještě trochu vody, aby vzniklo řídké těstíčko. Za stálého šlehání pomalu přidávejte směs kukuřičného škrobu do vroucí vinné omáčky.
- Pokračujte ve šlehání, dokud se směs nespojí, a nechte ji v klidu povařit. Vinná omáčka by nyní měla být hustší.
- Omáčku dochuťte balzamikovým a jablečným octem. Podle chuti přidejte lžičku cukru, sůl, pepř a sušený česnek. Tím by měla být dokončena kyselá vinná omáčka k játrům. Pokud ji máte rádi kyselejší, přidejte více octa, ale pozor, může být rychle příliš kyselá. Přidejte postupně vždy jen 1 lžičku octa navíc.
- Jakmile je omáčka hotová a vaří se na mírném ohni, můžete začít rozehřívat pánev. Po zahřátí přidejte 1 lžíci másla a 1 lžíci oleje. Tato kombinace zabrání tomu, aby se máslo při přidávání kousků jater rozstříklo.
- Přidejte játra a rychle je osmažte, dokud nezhnědnou ze všech stran, asi 30 sekund. Poté pánev stáhněte z ohně a játra posypte solí. Než přejdete k dalšímu kroku, nechte pánev několik minut odstát.
- Přesuňte játra na jiný talíř a do středně velké pánve, ve které jste smažili játra, nalijte vinnou omáčku. Pánev pomalu zahřejte a dobře promíchejte. Veškerá šťáva z jater se nyní dostane do vinné omáčky. V případě potřeby dochuťte další solí a pepřem.
- Tuto nejlepší játrovou omáčku z vepřových jater podávejte s rýží.
Pikantní kuřecí játra s rýží – recept
Jídlo připravené podle tohoto receptu na pikantní kuřecí játra s rýží chutná lépe ještě lépe, než kdyby vám připravil vepřová játra na cibulce Pohlreich.
Ingredience:
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku rozkrojené na polovinu
- 2 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
- 1 lžička kmínu
- 1 nasekaná chilli paprička serrano
- 1/4 lžičky kurkumy
- 2 kardamomové lusky – semínka rozdrtit a použít, lusky vyhodit
- čerstvě mletý černý pepř
- 3 lžíce vody
- 2 lžíce másla
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 500 g kuřecích jater nakrájených na 1,5 cm kousky
- sůl
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 3 lžíce nasekaného koriandru
- bílá rýže vařená v páře, k podávání
Postup:
- V kuchyňském robotu najemno nasekejte cibuli, česnek, zázvor, kmín, chilli, kurkumu, kardamom a 1/2 lžičky černého pepře. Přidejte vodu a pulzováním vytvořte polévkovou pastu.
- Na středně velké pánvi rozpusťte máslo. Přidejte pastu a na mírném ohni ji za stálého míchání vařte 5 minut.
- Přilijte vývar a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne, asi 8 minut.
- Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Játra osolte a opepřete a osmažte na mírném ohni, dokud na dně nezhnědnou, asi 2 minuty.
- Snižte teplotu, játra otočte a vařte je středně dlouho, asi 2 minuty.
- Poté přidejte játra do omáčky a 1 minutu povařte.
- Přidejte citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.
- Posypte koriandrem a podávejte s rýží.
Každá rodina má svůj oblíbený recept na játrovou omáčku a považuje ho za ten nejlepší. Někdo miluje játra s rýží, někdo nedá dopustit na vepřová játra na cibulce s chlebem a jiný zase upřednostňuje jemnou játrovou omáčku z kuřecích jater. Ať už patříte k fanouškům jakékoliv varianty, vychutnejte si svou nejlepší játrovou omáčku naplno a nenechte se u jídla ničím rozptylovat.