Tenké plátky telecích jater se opečou na olivovém oleji a podávají se s karamelizovanou cibulí. Dbejte na to, abyste játra nepřevařili! Když jsou středně propečená, jsou křehká a sladká.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 30 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 500 g telecích jater, nakrájená na tenké plátky
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky černého pepře
- ½ lžičky česnekového prášku
- ½ lžičky uzené papriky
- 1 střední žlutá cibule nakrájená na tenké plátky, plátky rozdělené na kolečka
- 2 lžíce olivového oleje rozdělené
Postup
- Plátky jater rozložte na prkénko nebo na několik velkých talířů.
- Osušte je papírovými utěrkami.
- Posypte je solí, černým pepřem, česnekovým práškem a uzenou paprikou.
- Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni 1 lžíci olivového oleje.
- Přidejte cibuli.
- Za častého míchání smažte asi 7 minut dozlatova.
- Pokud se pánev příliš rozpálí, snižte teplotu na střední.
- Cibuli vyjměte z pánve děrovanou lžící. Položte ji na talíř a přikryjte fólií, aby zůstala teplá.
- Pánev pečlivě otřete papírovými utěrkami (bude horká).
- Přidejte zbývající lžíci olivového oleje a snižte teplotu na střední.
- Přidejte plátky jater, v případě potřeby ve dvou dávkách.
- Játra krátce opečte, asi 3 minuty z každé strany.
- Nepřevařujte je, jinak budou tvrdá a zrnitá.
- Pokud je na nich několik silnějších nebo deformovaných plátků nebo kousků, můžete je krátce povařit i na okrajích.
- Nejprve však vyjměte již uvařené tenké plátky na talíř.
- Uvařená játra naaranžujte na servírovací talíř, posypte je osmaženou cibulí a podávejte.