Tento recept na játra s cibulí potěší milovníky jater. Křehká telecí játra rychle opečte na slaninovém tuku a podávejte s osmaženou cibulkou.
Jaké játra koupit
Dnes se telecí játra prodávají již nakrájená. Pokud je však musíte koupit celá, odstraňte vnější blánu, nechte je chvíli zmrazit, aby ztuhla, a pak je vodorovně nakrájejte.
Jsou poměrně křehká a jemná a bez předchozího částečného zmrazení by se opravdu špatně krájela.
Všimněte si, že telecí játra je možná obtížné sehnat. Možná si je budete muset objednat u svého řezníka.
Jak se zbavit kovové chuti jater
Obáváte se, že vaše játra mají výraznou chuť? Namočte je do mléka nebo podmáslí. Vložte plátky jater do mělké pánve a zalijte je takovým množstvím mléka, aby se pokryly.
Nechte v lednici alespoň hodinu nebo dvě. Před obalením v mouce je nechte okapat a osušit.
Případně můžete plátky jater namočit do citronové nebo limetkové šťávy, případně i do octa. Kyselina vyváží chuť jater.
I když nemáte k dispozici mléko nebo citrusovou šťávu, pouhé namočení do vody přes noc pomůže zjemnit tuto výraznou chuť jater.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 20 minut
- Celkem: 30 minut
- Počet porcí: 4 porce
Ingredience
- 1/2 až 1 hrnek hladké mouky
- 1/4 lžičky papriky
- 1/4 lžičky mleté suché hořčice
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 4 plátky telecích jater
- 1 lžíce slaninového tuku (nebo másla)
- 2 žluté cibule nakrájené na tenké plátky
Postup
- Smíchejte mouku, papriku, hořčici, sůl a černý pepř a rozprostřete je na mělký talíř.
- Plátky jater obalujte v ochucené mouce, dokud nejsou z obou stran zcela pokryté. Odložte stranou.
- Rozpalte velkou pánev na středně vysokou teplotu.
- Přidejte lžičku slaninového tuku (nebo másla).
- Cibuli smažte několik minut.
- Cibuli vyjměte z pánve a odložte ji stranou na servírovací mísu.
- Na pánev přidejte zbývající 2 lžičky slaninového tuku (nebo másla).
- V případě potřeby přidávejte plátky jater po částech.
- Smažte je z obou stran dohněda, nejdéle 3 až 4 minuty z každé strany.
- Podávejte horké s osmaženou cibulí.