Říká se, že chřest je elixír zdraví a mládí. Tato zdravá zelenina je bohatá na vlákninu, vitamíny a obsahuje minimum tuků či sacharidů, díky čemuž činí jídelníček optimálně vyvážený. Je velmi lehce stravitelná a zároveň se dá kombinovat téměř s jakýmkoli jídlem. Lidstvo provází již více než 5 tisíciletí, avšak u nás jí na chuť postupně přicházíme až nyní.
Obecně známe tři druhy chřestu: bílý, zelený a fialový. Jeho sezóna začala koncem dubna a tešit se z něj můžeme až do druhé poloviny června. Čím je rostlina tenčí, tím zůstává jemnější, což se projeví na její nasládlé chuti. Čerstvost při kupování ověříme stisknutím spodního konce, který by měl prasknout a vypustit šťávu.
Dbejte na správnou přípravu
Před úpravou opláchněte jednotlivé výhonky studenou vodou a nechte je okapat. Následně je škrabkou oloupejte jako brambory či mrkev.
Při vaření je nejlepší variantou úzký, vyšší hrnec, ve kterém se chřest nachází téměř ve svislé poloze. Umístěn je hlavičkou nahoru, přičemž doba vaření by neměla přesahovat 10 minut.
Co dělat s nespotřebovaným chřestem? Při této zelenině se doporučuje vždy kupovat takové množství, které v nejbližších dnech i zkonzumujeme. Má totiž vysokou tendenci se kazit.
Vydrží pouze 3-4 dny ve vlhké utěrce v lednici nebo ve sklenici s vodou. Pokud si nevíte rady, v krajním případě můžete dát omytý a nastrouhaný chřest zamrazit, tak vydrží i několik měsíců.
Proč je chřest zdravý?
Tato zelenina v sobě ukrývá téměř všechny potřebné živiny spolu s množstvím vitamínů, díky kterým pomáhá například při hubnutí nebo detoxikaci.
Obsahuje i několik kyselin včetně kyseliny glutamové, která léčí epilepsii, poruchy chování, Parkinsonovu chorobu, a také chrání před šedým zákalem.
Chřest zároveň pomáhá předcházet rizikům v těhotenství, přičemž konzumovat ve vyšší míře by jej měli i diabetici a lidé trpící kožními onemocněními. Předávkování tímto jídlem není možné.
Odvažte se při vaření
Využití chřestu v kuchyni je opravdu pestré, a proto byste se ho rozhodně neměli bát. Zdravá pochoutka se hodí do různých omáček a smetanových polévek. Chutnat bude také s parmezánem, dalšími sýry a s tofu.
Výsledkem tak může být například chutné soté. Chřest můžete také použít při přípravě jídla na čínský způsob. Poslouží i jako plnohodnotná příloha místo hranolek. Nejefektivnější je ho však jíst pouze vidličkou. Rozkrajováním totiž jistým způsobem ztrácí svou chuť.