Jarní vitamínový salát s mladými kopřivami

DietníDressingySalátyStudená kuchyněZdravíZeleninové saláty

Začíná období bylinek a čerstvé zeleniny. Pro vše nemusíte chodit pouze do obchodu nebo na trhy, mnohdy se stačí jít projít a narazíte na hotové poklady.Tak třeba mladé kopřivy. Jak s nimi připravit chutné jídlo?

Tyto malé zelené rostlinky, které nás venku pálí a štípou, mají přímo blahodárné účinky na zdraví. Působí jako kartáč na ledviny, léčí např. nemoci a záněty močových cest. Kopřivy patří k rostlinám nejpříznivěji působící na čištění krve a tím její benefity zdaleka nekončí.

Vyrazte ještě dnes ven s košíkem a přineste si trošku vitamínů z přírody. Hotový pokrm bude stát za to.

TIP: Salátů není v jarních a letních dnech nikdy dost. Vyzkoušejte například recept na šopský salát, okurkový salát, mrkvový salát nebo batátový salát.

Ingredience

K přípravě bude potřeba:

  • 1/2 hlávky mladého bílého zelí
  • 1 velká mrkev
  • svazek ředkviček
  • hrst listů mladých kopřiv
  • hrst naklíčené řeřichy
  • sůl
  • 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
  • šťáva z poloviny citronu
  • 2 lžíce jablečného octa

Jak na to?

Postup přípravy

Vše promícháme. Necháme ho zatím odpočívat a nakrájíme si zbytek surovin. Ředkvičky pokrájíme na tenké plátky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme zeleninu do mísy se zelím, zakápneme jablečným octem a ořechovým olejem a důkladně promícháme, aby zelenina lehce zkřehla. Nakonec vmícháme posekané lístky mladých kopřiv a klíčky řeřichy.

Salát necháme nejlépe do druhého dne odležet a můžeme dodat našemu tělu pořádnou dávku vitamínů.

Doba přípravy: 10 minut

Počet porcí: 3

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang