Víte jak vypadá jaro na talíři? Koláč s hráškem a tofu si můžete udělat jako lehkou večeři nebo vzít na první jarní piknik.
Ingredience
- ½ balení listového těsta
- 1 bílé tofu natural
- ½ hrnku (rostlinné) smetany (nebo o něco méně sojového nápoje)
- 2 menší citrony (případně 1 větší)
- 3-4 jarní cibulky
- hrst lístků čerstvé bazalky
- 200 g hrášku
- Sezamová semínka / další bylinky nebo klíčky na ozdobu
Postup
- Z listového těsta si vyválíme obdélník, kterým vyložíme formu na pečení. Okraje necháme alespoň o ½ centimetru vyšší než je bok formy. Na dně těsto hustě propícháme vidličkou, přikryjeme pečícím papírem, zatížíme (nějakými suchými luštěninami nebo drobnými formičkami na pečení) a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 15 minut. Po této době odstraníme zatížení a do křupava dopékáme ještě asi 10 minut (dokud není celý korpus krásně do zlatova).
- Mezitím si připravíme náplň. Nakrájíme tofu na malé kousky a dohladka rozmixujeme se smetanou a citrónovou šťávou. Nakonec přimícháme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a bazalku.
- Krém rozetřeme na vychladlý upečený korpus, posypeme čerstvým hráškem. Můžeme ozdobit například sezamovými semínky nebo trochou klíčků.
- Před podáváním necháme alespoň hodinu v lednici.