Ochutnejte pomalu vařené, na kost křehké dušené kůzle na jamajském kari.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 3 hodiny
- Celkem: 3 hodiny a 30 minut
Ingredience
- 1/4 šálku rostlinného oleje
- 6 až 8 lžic kari
- 1 lžíce nového koření
- 1,5 kg kozího dušeného masa (pokud nemůžete sehnat kozí, použijte jehněčí nebo hovězí)
- Sůl
- 2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
- 1 až 2 papričky habanero nebo Scotch bonnet, zbavené semínek a nakrájené na kousky
- kousek zázvoru, oloupaný a mletý
- 1 hlavička česneku, oloupaná a nasekaná
- 1 až 2 plechovky kokosového mléka
- 1 plechovka rajčatové omáčky nebo drcených rajčat
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 3 až 4 šálky vody
- 5 brambor, oloupaných a nakrájených na 1 cm kousky
Postup
- Pokud seženete jamajské kari, určitě ho použijte. Pokud ne, použijte běžné kari a přidejte k němu nové koření. Na toto dušené maso budete potřebovat nejméně 6 lžic koření a můžete ho zvýšit až na 8-9 lžic podle toho, jak pálivé ho máte rádi.
- Maso nakrájejte na velké kousky. Pokud máte kosti, můžete je použít také. Vše dobře osolte a nechte asi 30 minut odležet v pokojové teplotě.
- Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni. Vmíchejte 2 lžíce kari a zahřívejte, dokud se nerozvoní.
- Maso osušte a dobře opečte na oleji s kari. Dělejte to po částech a hrnec nepřeplňujte. Bude to chvíli trvat, asi 30 minut. Až bude všechno maso opečené, přidejte je, pokud máte kosti, a opečte je také).
- Do hrnce přidejte cibuli a habanero a za občasného míchání restujte, dokud cibule nezačne hnědnout, asi 5 minut. Během vaření je trochu osolte. Přidejte zázvor a česnek, dobře promíchejte a restujte další 1-2 minuty.
- Vraťte maso (a kosti, pokud je používáte) zpět do hrnce spolu s případnou šťávou, která zůstala v misce. Dobře promíchejte.
- Přilijte kokosové mléko, rajčata a 5 lžic kari. Promíchejte. Pokud používáte 2 plechovky kokosového mléka, přidejte 3 šálky vody. Pokud používáte pouze 1 plechovku, přidejte 4 šálky vody. Přidejte tymián.
- Přiveďte k varu a nechte vařit, dokud maso nebude měkké, což bude trvat nejméně 2 hodiny. Pokud máte dospělou kozu, je to delší doba.
- Jakmile je maso téměř hotové – měkké, ale ještě se nerozpadá – přidejte brambory a promíchejte je. Kari je hotové, když jsou brambory hotové. Podle chuti osolte a přidejte, pokud je to potřeba.
- Před podáváním možná budete muset z kari odloupnout vrstvu tuku na povrchu. Udělejte to velkou mělkou lžící a slijte ji do mísy. Před podáváním kari nezapomeňte odstranit kosti.
- Uvařené kari je lepší druhý den nebo i několik dní po jeho přípravě.