Toto dušené kuře je vynikající podávané s dušenou rýží a zeleným hráškem, ozdobené čerstvým tymiánem.
Příprava
- Příprava: 40 minut
- Vaření: 1 hodina 20 minut
- Přídavný čas: 4 hodiny
- Celkem: 6 hodin
- Počet porcí: 8
Ingredience
Na marinádu:
- 4 stroužky česneku, mleté
- ½ šálku nakrájené zelené cibule, bílá a zelená část odděleně, rozděleno
- 2 lžíce baleného tmavě hnědého cukru
- 2 lžíce čerstvých tymiánových lístků, nasekané
- 1 lžíce mletého pepře habanero
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžičky mletého čerstvého kořene zázvoru
- 2 lžičky soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžička uzené papriky
- ½ lžičky mletého nového koření
- 8 kuřecích stehen bez kůže a s kostí
Další ingredience:
- 3 lžíce olivového oleje, rozdělené
- 1 velká žlutá cibule nakrájená na kostičky
- 1 špetka košer soli
- 1 lžíce hnědého cukru
- 4 šálky kuřecího vývaru
- ⅓ šálku kečupu
- 2 bobkové listy
- 1 šálek nakrájené mrkve
- 1 šálek nakrájené baby papriky na čtvrtky
Postup
- Ve velké míse prošlehejte česnek, bílé části zelené cibule, hnědý cukr, tymián, habanero, ocet, zázvor, sůl, pepř, papriku a nové koření.,
- Do kůže na každé straně stehna udělejte 2 řezy, asi 2 centimetry od sebe, kolmo ke kosti, a to až ke kosti.
- Přidejte kuřecí stehna do marinády.
- Promíchejte, dokud se rovnoměrně nepropečou.
- Přikryjte a dejte do chladničky marinovat, nejméně na 4 hodiny nebo až na 12 hodin.
- Během marinování stehna pokud možno několikrát obraťte.
- Kuře vyjměte z marinády. Kousky marinády z kuřete seškrábněte do mísy a uschovejte na později.
- Ve velké hluboké pánvi s těžkým dnem nebo v holandské troubě rozehřejte 2 lžíce oleje na středním plameni, až se z něj bude téměř kouřit.
- Kuře opékejte po částech, asi 5 minut z každé strany.
- Následně přeneste kuře do misky s marinádou a dejte stranou.
- Na stejné pánvi rozehřejte na středním plameni 1 lžíci oleje.
- Přidejte cibuli a špetku soli; smažte ji 3 až 5 minut dozlatova.
- Vmíchejte 1 lžíci hnědého cukru a vařte, dokud cibule nezkaramelizuje a neztmavne, další 3 až 5 minut.
- Do pánve přidejte kuřecí vývar, kečup a bobkové listy. Přiveďte k varu.
- Přidejte mrkev, papriku, opečená kuřecí stehna a vyhrazenou marinádu.
- Snižte teplotu na středně nízkou.
- Za občasného míchání vařte, dokud kuře nezměkne a nezrůžoví uprostřed a omáčka se nezredukuje a nezhoustne, 1 až 1,5 hodiny.
- Odstraňte přebytečný tuk, který vyplave na povrch. Občas kuře podlijte omáčkou.
- Ochutnejte a upravte koření. Vmíchejte zelené části zelené cibulky.