Recept na jamajské dušené kuře

Drůbeží masoHlavní jídlaKuřecí masoMasoRýže
Dušené kuře

Toto dušené kuře je vynikající podávané s dušenou rýží a zeleným hráškem, ozdobené čerstvým tymiánem.

Příprava

  • Příprava: 40 minut
  • Vaření: 1 hodina 20 minut
  • Přídavný čas: 4 hodiny
  • Celkem: 6 hodin
  • Počet porcí: 8

Ingredience

Na marinádu:

  • 4 stroužky česneku, mleté
  • ½ šálku nakrájené zelené cibule, bílá a zelená část odděleně, rozděleno
  • 2 lžíce baleného tmavě hnědého cukru
  • 2 lžíce čerstvých tymiánových lístků, nasekané
  • 1 lžíce mletého pepře habanero
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžičky mletého čerstvého kořene zázvoru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • 8 kuřecích stehen bez kůže a s kostí

Další ingredience:

  • 3 lžíce olivového oleje, rozdělené
  • 1 velká žlutá cibule nakrájená na kostičky
  • 1 špetka košer soli
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • ⅓ šálku kečupu
  • 2 bobkové listy
  • 1 šálek nakrájené mrkve
  • 1 šálek nakrájené baby papriky na čtvrtky

Postup

  1. Ve velké míse prošlehejte česnek, bílé části zelené cibule, hnědý cukr, tymián, habanero, ocet, zázvor, sůl, pepř, papriku a nové koření.,
  2. Do kůže na každé straně stehna udělejte 2 řezy, asi 2 centimetry od sebe, kolmo ke kosti, a to až ke kosti.
  3. Přidejte kuřecí stehna do marinády.
  4. Promíchejte, dokud se rovnoměrně nepropečou.
  5. Přikryjte a dejte do chladničky marinovat, nejméně na 4 hodiny nebo až na 12 hodin.
  6. Během marinování stehna pokud možno několikrát obraťte.
  7. Kuře vyjměte z marinády. Kousky marinády z kuřete seškrábněte do mísy a uschovejte na později.
  8. Ve velké hluboké pánvi s těžkým dnem nebo v holandské troubě rozehřejte 2 lžíce oleje na středním plameni, až se z něj bude téměř kouřit.
  9. Kuře opékejte po částech, asi 5 minut z každé strany.
  10. Následně přeneste kuře do misky s marinádou a dejte stranou.
  11. Na stejné pánvi rozehřejte na středním plameni 1 lžíci oleje.
  12. Přidejte cibuli a špetku soli; smažte ji 3 až 5 minut dozlatova.
  13. Vmíchejte 1 lžíci hnědého cukru a vařte, dokud cibule nezkaramelizuje a neztmavne, další 3 až 5 minut.
  14. Do pánve přidejte kuřecí vývar, kečup a bobkové listy. Přiveďte k varu.
  15. Přidejte mrkev, papriku, opečená kuřecí stehna a vyhrazenou marinádu.
  16. Snižte teplotu na středně nízkou.
  17. Za občasného míchání vařte, dokud kuře nezměkne a nezrůžoví uprostřed a omáčka se nezredukuje a nezhoustne, 1 až 1,5 hodiny.
  18. Odstraňte přebytečný tuk, který vyplave na povrch. Občas kuře podlijte omáčkou.
  19. Ochutnejte a upravte koření. Vmíchejte zelené části zelené cibulky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang