Jinak známá jako jogurtová a okurková omáčka, kterou milujete v řeckých restauracích, ale bojíte se, že tzatziki špatně vyslovíte.
Tzatziki se připravují jednoduše z jogurtu, okapaných okurek, olivového oleje, čerstvých bylinek (obvykle máty nebo kopru), česneku, citronové šťávy a soli. Je to osvěžující chlazená omáčka, dip nebo pomazánka.
Tztatziki jsou nejvíce používané do gyrosu.
Tzatziki se často podávají ke grilovaným masům a gyrosu, grilované nebo pečené zelenině. Naštěstí je tzatziki velmi snadné připravit. Jediný trik spočívá v tom, že okurku před vmícháním do jogurtu řádně osušíte. Jinak okurka omáčku příliš rozředí.
Chvíli trvá, než nastrouhanou okurku osolíte a necháte odkapat přebytečnou vlhkost. Nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak se zbavit přebytečné vlhkosti, je nastrouhanou okurku lehce vymačkat nad dřezem.
Z nutričního hlediska jsou tzatziky krémová, avšak lehká omáčka. Můžete ji hojně nanášet na jídlo, aniž by přidávala mnoho kalorií (na rozdíl například od majonézy). Koneckonců se vyrábí převážně z řeckého jogurtu a okurky.
Ingredience
- 2 šálky nastrouhané okurky
- 1 ½ šálku řeckého jogurtu
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce nasekané čerstvé máty a/nebo kopru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 středně velký stroužek česneku, prolisovaný nebo mletý
- ½ lžičky jemné mořské soli
Postup
Nastrouhanou okurku lehce zmáčkněte v dlaních nad dřezem, abyste odstranili přebytečnou vlhkost. Vymačkanou okurku přendejte do servírovací mísy a postup opakujte se zbývajícím množstvím.
Do mísy přidejte jogurt, olivový olej, bylinky, citronovou šťávu, česnek a sůl a promíchejte. Směs nechte 5 minut odpočívat, aby se chutě spojily. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte další nasekané čerstvé bylinky, citronovou šťávu a/nebo sůl.
Tzatziki podávejte ihned nebo je nechte vychladnout na později. Zbytky tzatziki vydrží v chladu asi 4 dny.