Jak si vyrobit čokoládové suflé – recept

DezertyDezerty, zákusky a poháryMoučníkyPro začátečníky
cokoladove-sufle-1160139

Tento příspěvek je velmi podrobný, aby naučil začínající pekaře, jak připravit nadýchané, ale bohaté čokoládové suflé ze 7 ingrediencí.

Čokoládové suflé patří spolu s creme brûlée k nejvyhledávanějším luxusním francouzským dezertům. Většina začínajících pekařů si však neuvědomuje, že to zní mnohem hrozivěji, než to ve skutečnosti je.

Čokoládové suflé – tipy na úspěch:

  • čokoládové suflé je tak dobré, jak dobrou čokoládu použijete
  • bílky přiměřeně ušlehejte a opatrně je vmíchejte do těsta
  • během předehřívání trouby nechte těsto vychladnout
  • snižte teplotu trouby

Poleva na suflé

Můžete ji podávat i obyčejnou, ale oblíbenou variantou je crème anglaise, což je řídký pudinkový krém. Dalšími možnostmi jsou lžíce ganache z červené čokolády s vínem, omáčku ze slaného karamelu nebo můžete použít i malinovou omáčku.

Proč mi spadlo čokoládové suflé?

  • nedostatečně ušlehané bílky
  • příliš promíchané těsto
  • příliš často otevíráte a zavíráte troubu
  • podáváte za dlouhou dobu

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 14 minut
  • Celkem: 45 minut
  • Počet porcí: 6 porcí

Ingredience

Těsto na suflé:

  • 1/4 šálku másla nakrájeného na 4 kousky velikosti polévkové lžíce
  • 113 g čokolády, nahrubo nasekané
  • 3 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/8 lžičky soli
  • 1/8 lžičky smetany vinného kamene
  • 3 lžíce krystalového cukru

Na misky:

  • 115 g másla, extra měkkého, čím je měkčí, tím lépe se roztírá
  • 16 g krystalového cukru

Postup

  1. Na těsto: Rozpusťte 4 lžíce másla a nasekanou čokoládu.
  2. V mikrovlnné troubě ohřívejte po 20 vteřinách a vždy promíchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
  3. Nechte 3-5 minut vychladnout.
  4. Do čokoládové směsi zašlehejte žloutky, vanilkový extrakt a sůl.
  5. Odstavte.
  6. Pomocí mixéru vyšlehejte bílky a vinný kámen při vysokých otáčkách, dokud se nevytvoří sníh, asi 2 minuty.
  7. Při vysokých otáčkách mixéru pomalu přidávejte cukr ve třech dávkách po 1 lžíci a před přidáním další lžíce šlehejte 5 sekund.
  8. Po přidání všech 3 lžic cukru šlehejte asi další 2 minuty.
  9. Nepřešlehejte.
  10. Bílky pomalu a opatrně vmíchejte do čokoládové směsi.
  11. Nejlépe je to udělat ve třech oddělených dávkách, přičemž každou dávku promíchejte a teprve potom přimíchejte další.
  12. Těsto dejte na 5-10 minut do ledničky.
  13. Připravte si misky a předehřejte troubu na 204 °C.
  14. Misky vymažte máslem a posypte moučkovým cukrem.
  15. Položte je na pleh.
  16. Přebytečný cukr vyhoďte.
  17. Lžící rovnoměrně rozdělte těsto do misek.
  18. Pomocí nože nebo stěrky uhlaďte povrch.
  19. Nožem, stěrkou na polevu nebo palcem přejeďte po horním okraji a vytvořte “ žlábek“ mezi těstem a okrajem misky.
  20. Plech vložte do trouby.
  21. Okamžitě snižte teplotu trouby na 191 °C.
  22. Pečte 13-14 minut nebo dokud okraje nejsou pevné a střed se při lehkém poklepání na plech sotva pohne.
  23. Troubu příliš neotvírejte a nezavírejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang