Tento příspěvek je velmi podrobný, aby naučil začínající pekaře, jak připravit nadýchané, ale bohaté čokoládové suflé ze 7 ingrediencí.
Čokoládové suflé patří spolu s creme brûlée k nejvyhledávanějším luxusním francouzským dezertům. Většina začínajících pekařů si však neuvědomuje, že to zní mnohem hrozivěji, než to ve skutečnosti je.
Čokoládové suflé – tipy na úspěch:
- čokoládové suflé je tak dobré, jak dobrou čokoládu použijete
- bílky přiměřeně ušlehejte a opatrně je vmíchejte do těsta
- během předehřívání trouby nechte těsto vychladnout
- snižte teplotu trouby
Poleva na suflé
Můžete ji podávat i obyčejnou, ale oblíbenou variantou je crème anglaise, což je řídký pudinkový krém. Dalšími možnostmi jsou lžíce ganache z červené čokolády s vínem, omáčku ze slaného karamelu nebo můžete použít i malinovou omáčku.
Proč mi spadlo čokoládové suflé?
- nedostatečně ušlehané bílky
- příliš promíchané těsto
- příliš často otevíráte a zavíráte troubu
- podáváte za dlouhou dobu
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 14 minut
- Celkem: 45 minut
- Počet porcí: 6 porcí
Ingredience
Těsto na suflé:
- 1/4 šálku másla nakrájeného na 4 kousky velikosti polévkové lžíce
- 113 g čokolády, nahrubo nasekané
- 3 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/8 lžičky soli
- 1/8 lžičky smetany vinného kamene
- 3 lžíce krystalového cukru
Na misky:
- 115 g másla, extra měkkého, čím je měkčí, tím lépe se roztírá
- 16 g krystalového cukru
Postup
- Na těsto: Rozpusťte 4 lžíce másla a nasekanou čokoládu.
- V mikrovlnné troubě ohřívejte po 20 vteřinách a vždy promíchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
- Nechte 3-5 minut vychladnout.
- Do čokoládové směsi zašlehejte žloutky, vanilkový extrakt a sůl.
- Odstavte.
- Pomocí mixéru vyšlehejte bílky a vinný kámen při vysokých otáčkách, dokud se nevytvoří sníh, asi 2 minuty.
- Při vysokých otáčkách mixéru pomalu přidávejte cukr ve třech dávkách po 1 lžíci a před přidáním další lžíce šlehejte 5 sekund.
- Po přidání všech 3 lžic cukru šlehejte asi další 2 minuty.
- Nepřešlehejte.
- Bílky pomalu a opatrně vmíchejte do čokoládové směsi.
- Nejlépe je to udělat ve třech oddělených dávkách, přičemž každou dávku promíchejte a teprve potom přimíchejte další.
- Těsto dejte na 5-10 minut do ledničky.
- Připravte si misky a předehřejte troubu na 204 °C.
- Misky vymažte máslem a posypte moučkovým cukrem.
- Položte je na pleh.
- Přebytečný cukr vyhoďte.
- Lžící rovnoměrně rozdělte těsto do misek.
- Pomocí nože nebo stěrky uhlaďte povrch.
- Nožem, stěrkou na polevu nebo palcem přejeďte po horním okraji a vytvořte “ žlábek“ mezi těstem a okrajem misky.
- Plech vložte do trouby.
- Okamžitě snižte teplotu trouby na 191 °C.
- Pečte 13-14 minut nebo dokud okraje nejsou pevné a střed se při lehkém poklepání na plech sotva pohne.
- Troubu příliš neotvírejte a nezavírejte.