jak-uvarit-krevety

Chtěli byste si uvařit krevety, ale nevíte, jak na to? Díky našemu receptu si doma snadno a rychle připravíte dokonalé uvařené krevety.

Krevety jsou oblíbeným druhem mořských plodů, které jsou plné chuti a výživných látek. Mají vysoký obsah bílkovin a nízký obsah tuku, takže jsou ideální volbou pro ty, kteří se snaží dodržovat zdravou stravu. Existuje mnoho různých druhů krevet, které lze použít v různých pokrmech a receptech. Příprava krevet nebyla nikdy jednodušší!

Neváhejte a vyzkoušejte i další recept s těmito mořskými plody a to krevety s omáčkou.

Ingredience na krevety

  • 750 g syrových krevet
  • 8 šálků vody
  • 1 lžíce česnekové soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1-2 bobkové listy

Postup na krevety

  1. Krevety oloupejte. Vložte skořápky z krevet do velké pánve spolu s 1 lžící česnekové soli, 1/2 lžičky černého pepře a bobkovým listem. Přidejte 8 šálků vody a přiveďte k varu na středním/vysokém ohni.
  2. Jakmile voda začne vřít, přidejte oloupané a zbavené krevety a vařte je do růžova, asi 2-3 minuty v závislosti na velikosti krevet.
  3. Uvařené krevety slijte a přendejte do mísy se studenou vodou, aby se proces vaření zastavil, a nechte vychladnout.

Jak připravit mražené krevety – mražené krevety recept

Začněte rozmrazením krevet, pokud jsou zmražené. Krevety vložte do misky a na 10 minut je zalijte studenou vodou. Rozehřejte pánev na středně silném ohni. Jakmile je pánev rozpálená, přidejte lžíci oleje a nechte ho rozehřát.

Na pánev přidejte krevety a ochuťte je solí, pepřem a dalším požadovaným kořením. Krevety smažte asi 2 minuty z každé strany, nebo dokud nezrůžoví a nebudou neprůhledné.

Krevety podávejte horké s oblíbenou přílohou, například rýží, zeleninou nebo salátem. Hodí se i pro přípravu krevetového koktejlu.

Tygří krevety vypadají na talíři zvlášť efektivně.

Příprava krevet – jak připravit krevety – recept

Krevety můžete oloupat syrové, nebo až když už jsou tepelně upravené. Obojí má svoje výhody a nevýhody. Neloupané krevety dodají pokrmu víc chuti, jejich vybírání z jídla a loupání je pak trochu „špinavé“.

Hodí se spíš do pokrmů, které se déle vaří. Pojídání loupaných krevet je daleko pohodlnější – zvlášť, když jsou menší. Jemné maso ale není příliš výrazné a většinou se kombinuje s dalšími, výraznějšími surovinami.

Loupání a čištění syrových krevet:

  1. Krevety důkladně omyjte.
  2. Ostrým nožem odkrojte hlavu.
  3. Krevetu nařízněte podél hřbetu. Od místa naříznutí krunýř oloupejte, čímž odstraníte nejen schránku, ale zároveň i nožičky. Poté zatáhněte za ocásek a stáhněte ho.
  4. Naříznutý hřbet rozevřete, nožem opatrně nadzdvihněte střívko a rukou ho vyjměte. Střívko bývá černé, pokud je plné a bílé, je-li prázdné.
  5. Na závěr krevety opláchněte a udržujte je v ledové vodě. 

Loupání hotových krevet:

  1. Hlavičku odlomte.
  2. Krunýř oloupejte ze spodu bříška, kde je schránka tenčí, směrem nahoru. 
  3. Ocásek odtrhněte od těla a můžete hodovat.

Předvařené krevety recept

Předvařené krevety jsou již oloupané a zbavené střívka. Stačí je tedy uvést do pokojové teploty a je možné je hned tepelně zpracovávat.

Jsou růžové a tedy vlastně hotové. Pak už je stačí pouze prohřát a smíchat s hotovým pokrmem. Žádné komplikace, k přípravě stačí jen jedna či dvě minuty.

Krevety s citrónovo-česnekovým máslem – recept

Tento recept na krevety s citronem a česnekem je jedním z těch pescatariánských receptů, které si zamiluje každý. Keto, paleo, bezlepkový a bez ořechů, je to jedno z hlavních jídel, které můžete přidat do svého týdenního jídelního plánu.

Ingredience na krevety s citrónovo-česnekovým máslem

  • 450 g předvařených mražených krevet
  • 3 lžíce mletého česneku v oleji
  • 3 lžíce másla nakrájeného na kostičky
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 1/2 lžíce sušené petržele
  • Sůl a pepř

Postup na krevety s citrónovo-česnekovým máslem

  1. Krevety vložte do cedníku a nechte je 3 minuty protékat studenou vodou.
  2. Na velkou pánev nalijte olej a přidejte chilli vločky. Zahřívejte několik minut, dokud se olej nezačne třpytit, ale nebude se z něj kouřit.
  3. Přidejte krevety na pánev spolu s česnekem, máslem a citronovou šťávou.
  4. Krevety vařte, dokud nezískají zlatohnědou barvu (asi 4 až 5 minut). Doba vaření se bude lišit, pokud se rozhodnete použít nevařené krevety místo mražených, takže na to při vaření myslete.
  5. Vmíchejte sušenou petržel, posypte solí a pepřem (podle chuti).
  6. Krevety podávejte s těstovinami nebo je jezte tak, jak jsou.
Krevety se hodí do mnoha jídel, třeba do rizota se zeleninou.

Jak vařit krevety

Recepty s krevetami milujeme mimo jiné proto, že jsou tak rychle hotové. Pokud jde o přípravu krevet v troubě, volíme grilování. Mnoho receptů na pečené krevety začíná tím, že krevety nejprve uvaříme (nebo použijeme předvařené krevety).

Poté je upečeme jako součást pokrmu, jako jsou třeba pečené krevety s rýží. Při grilování se však krevety upečou rychleji než při pečení.

Návod na grilování krevet v troubě:

  1. Na pečicí plech položte v jedné vrstvě 450-600 g krevet, podle potřeby ochucených nebo marinovaných.
  2. Grilujte 2 až 5 minut, dokud nejsou neprůhledné a podávejte.

Návod na uvaření krevet ve vodě:

  1. Na 450 g krevet přiveďte ve velkém hrnci k varu 4 hrnky vody a 1 lžičku soli. Přidejte krevety.
  2. Za občasného míchání vařte odkryté 1 až 3 minuty nebo dokud nejsou krevety neprůhledné.
  3. Krevety slijte a opláchněte v cedníku pod tekoucí studenou vodou. V případě potřeby krevety zchlaďte.

Krevety na pánvi:

  1. Rozpalte pánev na středně vysoké teplotě. Přidejte máslo nebo olej. Na pánev přidejte 250 g ochucených nebo marinovaných krevet.
  2. Vařte 2 až 6 minut, dokud nejsou krevety neprůhledné.

Jak udělat krevety – krevety v mističkách s muškátovým máslem – recept

Hnědé krevety obývají pobřeží severního Norfolku a Morecambe Bay a jsou skutečnou britskou pochoutkou. Nenechte se však zmást jejich drobnou velikostí – hnědé krevety jsou plné chuti.

Ingredience na krevety v mističkách s muškátovým máslem

  • 250 g hnědých krevet, uvařených a oloupaných
  • 250 g přepuštěného másla
  • 3 šalotky nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička mletého muškátového květu
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1/2 lžičky papriky
  • vločková mořská sůl
  • 1 lžíce řepkového oleje

Postup na krevety v mističkách s muškátovým máslem

  1. Olej rozehřejte v hrnci na středním plameni. Šalotku a česnek smažte 1 minutu, poté přidejte koření a vařte další 3 minuty.
  2. Přidejte máslo a dobře osolte. Odstavte pánev z ohně a vmíchejte hnědé krevety – měly by být jen teplé.
  3. Krevety rozdělte do 4 zapékacích misek a podávejte s opečeným kváskovým chlebem.
Ke správně připraveným krevetám není potřeba nic víc než opečený chléb a sklenka vína.

Jak udělat krevety – smažené cajunské krevety – recept

Usmažte si dávku křupavých krevet s cajunským kořením – jsou naprosto návykové. Na neformální večeři s přáteli a rodinou si k nim dejte ledově vychlazené pivo.

Ingredience na smažené cajunské krevety

  • 500 g extra velkých syrových královských krevet, oloupaných
  • 1 lžíce cajunského koření (buď hotové, nebo si připravte podle návodu níže)
  • 280 ml podmáslí
  • 100 g polenty
  • 100 g kukuřičné mouky
  • 1 lžička hořčičného prášku

Na majonézu:

  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžíce pálivé omáčky

Na cajunské koření:

  • 2 lžíce papriky
  • 4 lžičky sušeného česneku
  • 4 lžičky kajenského pepře
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžičky sušené cibule
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného oregana

Postup na smažené cajunské krevety

  1. Ingredience na majonézu smíchejte dohromady a podle chuti přidejte limetkovou šťávu. Odstavte.
  2. Krevety obalte v ½ lžíce směsi cajunského koření . Odlijte podmáslí do misky a pořádně ho promíchejte, aby se mírně uvolnilo. V jiné misce smíchejte polentu, kukuřičnou mouku, hořčičný prášek a zbývající směs koření.
  3. Naplňte hlubokou pánev olejem. Zahřejte jej na teplotu 180 °C nebo dokud kousek chleba po vhození do oleje za 20 sekund nezhnědne.
  4. Každou ochucenou krevetu krátce namočte do podmáslí a poté ji obalte ve směsi mouky. Smažte krevety 1-2 minuty z každé strany, dokud nezískají zlatavou barvu a nezkroutí se.
  5. Osušte je na kuchyňském papíře a podávejte s majonézou a klínky limetky na vymačkání.
Bylinky, česnek a máslo krevetám sluší.

Krevety na pánvi s česnekem – recept

Vyzkoušejte tento recept na česnekové krevety, pokud máte rádi krevety a milujete česnek. Je rychlý a chutný a doufáme, že vám bude chutnat.

Ingredience na krevety na pánvi s česnekem

  • 1 a ½ lžíce olivového oleje
  • 450 g krevet, oloupaných a zbavených jadérek
  • sůl podle chuti
  • 6 stroužků česneku, jemně nasekaných
  • ¼ lžičky chilli vloček
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce kaparového nálevu
  • 2 lžíce studeného másla nakrájeného na 4 stejné kousky, rozdělené na části
  • ⅓ hrnku nasekané plocholisté petrželky
  • 1 lžička vody nebo podle potřeby

Postup na krevety na pánvi s česnekem

  1. Olivový olej rozehřejte na těžké pánvi na vysokém plameni, dokud se z něj nezačne kouřit. Krevety položte v rovnoměrné vrstvě na dno pánve a bez míchání je 1 minutu opékejte.
  2. Krevety osolte; vařte a míchejte, dokud krevety nezačnou růžovět, asi 1 minutu.
  3. Přidejte česnek a chilli vločky, vařte a míchejte 1 minutu.
  4. Vmíchejte citronovou šťávu, kaparový nálev, 1 kousek másla a 1/2 petrželky a vařte, dokud se máslo nerozpustí, asi 1 minutu.
  5. Snižte teplotu na minimum a vmíchejte zbývající 3 kusy másla. Vařte a míchejte, dokud se máslo nerozpustí, omáčka nezhoustne a krevety nebudou růžové a neprůhledné, 2 až 3 minuty.
  6. Krevety vyjměte děrovanou lžící a přendejte je do mísy; pokračujte ve vaření máslové omáčky a přidávejte po lžičkách vodu, pokud je příliš hustá, asi 2 minuty.
  7. Podle chuti osolte a krevety podávejte přelité omáčkou z pánve a zbylou petrželkou.

Krevety jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které pomáhají snižovat záněty a mohou také snižovat hladinu cholesterolu. Mají také vysoký obsah vitaminu B12, který je důležitý pro zdravou krev a nervové buňky.

Krevety jsou navíc nízkokalorické a neobsahují žádné sacharidy, takže jsou skvělou volbou pro ty, kteří si chtějí udržet nebo snížit váhu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang