Chtěli byste si uvařit krevety, ale nevíte, jak na to? Díky našemu receptu si doma snadno a rychle připravíte dokonalé uvařené krevety.
Krevety jsou oblíbeným druhem mořských plodů, které jsou plné chuti a výživných látek. Mají vysoký obsah bílkovin a nízký obsah tuku, takže jsou ideální volbou pro ty, kteří se snaží dodržovat zdravou stravu. Existuje mnoho různých druhů krevet, které lze použít v různých pokrmech a receptech. Příprava krevet nebyla nikdy jednodušší!
Neváhejte a vyzkoušejte i další recept s těmito mořskými plody a to krevety s omáčkou.
Ingredience na krevety
- 750 g syrových krevet
- 8 šálků vody
- 1 lžíce česnekové soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1-2 bobkové listy
Postup na krevety
- Krevety oloupejte. Vložte skořápky z krevet do velké pánve spolu s 1 lžící česnekové soli, 1/2 lžičky černého pepře a bobkovým listem. Přidejte 8 šálků vody a přiveďte k varu na středním/vysokém ohni.
- Jakmile voda začne vřít, přidejte oloupané a zbavené krevety a vařte je do růžova, asi 2-3 minuty v závislosti na velikosti krevet.
- Uvařené krevety slijte a přendejte do mísy se studenou vodou, aby se proces vaření zastavil, a nechte vychladnout.
Jak připravit mražené krevety – mražené krevety recept
Začněte rozmrazením krevet, pokud jsou zmražené. Krevety vložte do misky a na 10 minut je zalijte studenou vodou. Rozehřejte pánev na středně silném ohni. Jakmile je pánev rozpálená, přidejte lžíci oleje a nechte ho rozehřát.
Na pánev přidejte krevety a ochuťte je solí, pepřem a dalším požadovaným kořením. Krevety smažte asi 2 minuty z každé strany, nebo dokud nezrůžoví a nebudou neprůhledné.
Krevety podávejte horké s oblíbenou přílohou, například rýží, zeleninou nebo salátem. Hodí se i pro přípravu krevetového koktejlu.
Příprava krevet – jak připravit krevety – recept
Krevety můžete oloupat syrové, nebo až když už jsou tepelně upravené. Obojí má svoje výhody a nevýhody. Neloupané krevety dodají pokrmu víc chuti, jejich vybírání z jídla a loupání je pak trochu „špinavé“.
Hodí se spíš do pokrmů, které se déle vaří. Pojídání loupaných krevet je daleko pohodlnější – zvlášť, když jsou menší. Jemné maso ale není příliš výrazné a většinou se kombinuje s dalšími, výraznějšími surovinami.
Loupání a čištění syrových krevet:
- Krevety důkladně omyjte.
- Ostrým nožem odkrojte hlavu.
- Krevetu nařízněte podél hřbetu. Od místa naříznutí krunýř oloupejte, čímž odstraníte nejen schránku, ale zároveň i nožičky. Poté zatáhněte za ocásek a stáhněte ho.
- Naříznutý hřbet rozevřete, nožem opatrně nadzdvihněte střívko a rukou ho vyjměte. Střívko bývá černé, pokud je plné a bílé, je-li prázdné.
- Na závěr krevety opláchněte a udržujte je v ledové vodě.
Loupání hotových krevet:
- Hlavičku odlomte.
- Krunýř oloupejte ze spodu bříška, kde je schránka tenčí, směrem nahoru.
- Ocásek odtrhněte od těla a můžete hodovat.
Předvařené krevety recept
Předvařené krevety jsou již oloupané a zbavené střívka. Stačí je tedy uvést do pokojové teploty a je možné je hned tepelně zpracovávat.
Jsou růžové a tedy vlastně hotové. Pak už je stačí pouze prohřát a smíchat s hotovým pokrmem. Žádné komplikace, k přípravě stačí jen jedna či dvě minuty.
Krevety s citrónovo-česnekovým máslem – recept
Tento recept na krevety s citronem a česnekem je jedním z těch pescatariánských receptů, které si zamiluje každý. Keto, paleo, bezlepkový a bez ořechů, je to jedno z hlavních jídel, které můžete přidat do svého týdenního jídelního plánu.
Ingredience na krevety s citrónovo-česnekovým máslem
- 450 g předvařených mražených krevet
- 3 lžíce mletého česneku v oleji
- 3 lžíce másla nakrájeného na kostičky
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky chilli vloček
- 1/2 lžíce sušené petržele
- Sůl a pepř
Postup na krevety s citrónovo-česnekovým máslem
- Krevety vložte do cedníku a nechte je 3 minuty protékat studenou vodou.
- Na velkou pánev nalijte olej a přidejte chilli vločky. Zahřívejte několik minut, dokud se olej nezačne třpytit, ale nebude se z něj kouřit.
- Přidejte krevety na pánev spolu s česnekem, máslem a citronovou šťávou.
- Krevety vařte, dokud nezískají zlatohnědou barvu (asi 4 až 5 minut). Doba vaření se bude lišit, pokud se rozhodnete použít nevařené krevety místo mražených, takže na to při vaření myslete.
- Vmíchejte sušenou petržel, posypte solí a pepřem (podle chuti).
- Krevety podávejte s těstovinami nebo je jezte tak, jak jsou.
Jak vařit krevety
Recepty s krevetami milujeme mimo jiné proto, že jsou tak rychle hotové. Pokud jde o přípravu krevet v troubě, volíme grilování. Mnoho receptů na pečené krevety začíná tím, že krevety nejprve uvaříme (nebo použijeme předvařené krevety).
Poté je upečeme jako součást pokrmu, jako jsou třeba pečené krevety s rýží. Při grilování se však krevety upečou rychleji než při pečení.
Návod na grilování krevet v troubě:
- Na pečicí plech položte v jedné vrstvě 450-600 g krevet, podle potřeby ochucených nebo marinovaných.
- Grilujte 2 až 5 minut, dokud nejsou neprůhledné a podávejte.
Návod na uvaření krevet ve vodě:
- Na 450 g krevet přiveďte ve velkém hrnci k varu 4 hrnky vody a 1 lžičku soli. Přidejte krevety.
- Za občasného míchání vařte odkryté 1 až 3 minuty nebo dokud nejsou krevety neprůhledné.
- Krevety slijte a opláchněte v cedníku pod tekoucí studenou vodou. V případě potřeby krevety zchlaďte.
Krevety na pánvi:
- Rozpalte pánev na středně vysoké teplotě. Přidejte máslo nebo olej. Na pánev přidejte 250 g ochucených nebo marinovaných krevet.
- Vařte 2 až 6 minut, dokud nejsou krevety neprůhledné.
Jak udělat krevety – krevety v mističkách s muškátovým máslem – recept
Hnědé krevety obývají pobřeží severního Norfolku a Morecambe Bay a jsou skutečnou britskou pochoutkou. Nenechte se však zmást jejich drobnou velikostí – hnědé krevety jsou plné chuti.
Ingredience na krevety v mističkách s muškátovým máslem
- 250 g hnědých krevet, uvařených a oloupaných
- 250 g přepuštěného másla
- 3 šalotky nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 lžička mletého muškátového květu
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1/2 lžičky papriky
- vločková mořská sůl
- 1 lžíce řepkového oleje
Postup na krevety v mističkách s muškátovým máslem
- Olej rozehřejte v hrnci na středním plameni. Šalotku a česnek smažte 1 minutu, poté přidejte koření a vařte další 3 minuty.
- Přidejte máslo a dobře osolte. Odstavte pánev z ohně a vmíchejte hnědé krevety – měly by být jen teplé.
- Krevety rozdělte do 4 zapékacích misek a podávejte s opečeným kváskovým chlebem.
Jak udělat krevety – smažené cajunské krevety – recept
Usmažte si dávku křupavých krevet s cajunským kořením – jsou naprosto návykové. Na neformální večeři s přáteli a rodinou si k nim dejte ledově vychlazené pivo.
Ingredience na smažené cajunské krevety
- 500 g extra velkých syrových královských krevet, oloupaných
- 1 lžíce cajunského koření (buď hotové, nebo si připravte podle návodu níže)
- 280 ml podmáslí
- 100 g polenty
- 100 g kukuřičné mouky
- 1 lžička hořčičného prášku
Na majonézu:
- 4 lžíce majonézy
- 1 lžíce pálivé omáčky
Na cajunské koření:
- 2 lžíce papriky
- 4 lžičky sušeného česneku
- 4 lžičky kajenského pepře
- 2 lžičky mletého černého pepře
- 2 lžičky sušené cibule
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného oregana
Postup na smažené cajunské krevety
- Ingredience na majonézu smíchejte dohromady a podle chuti přidejte limetkovou šťávu. Odstavte.
- Krevety obalte v ½ lžíce směsi cajunského koření . Odlijte podmáslí do misky a pořádně ho promíchejte, aby se mírně uvolnilo. V jiné misce smíchejte polentu, kukuřičnou mouku, hořčičný prášek a zbývající směs koření.
- Naplňte hlubokou pánev olejem. Zahřejte jej na teplotu 180 °C nebo dokud kousek chleba po vhození do oleje za 20 sekund nezhnědne.
- Každou ochucenou krevetu krátce namočte do podmáslí a poté ji obalte ve směsi mouky. Smažte krevety 1-2 minuty z každé strany, dokud nezískají zlatavou barvu a nezkroutí se.
- Osušte je na kuchyňském papíře a podávejte s majonézou a klínky limetky na vymačkání.
Krevety na pánvi s česnekem – recept
Vyzkoušejte tento recept na česnekové krevety, pokud máte rádi krevety a milujete česnek. Je rychlý a chutný a doufáme, že vám bude chutnat.
Ingredience na krevety na pánvi s česnekem
- 1 a ½ lžíce olivového oleje
- 450 g krevet, oloupaných a zbavených jadérek
- sůl podle chuti
- 6 stroužků česneku, jemně nasekaných
- ¼ lžičky chilli vloček
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce kaparového nálevu
- 2 lžíce studeného másla nakrájeného na 4 stejné kousky, rozdělené na části
- ⅓ hrnku nasekané plocholisté petrželky
- 1 lžička vody nebo podle potřeby
Postup na krevety na pánvi s česnekem
- Olivový olej rozehřejte na těžké pánvi na vysokém plameni, dokud se z něj nezačne kouřit. Krevety položte v rovnoměrné vrstvě na dno pánve a bez míchání je 1 minutu opékejte.
- Krevety osolte; vařte a míchejte, dokud krevety nezačnou růžovět, asi 1 minutu.
- Přidejte česnek a chilli vločky, vařte a míchejte 1 minutu.
- Vmíchejte citronovou šťávu, kaparový nálev, 1 kousek másla a 1/2 petrželky a vařte, dokud se máslo nerozpustí, asi 1 minutu.
- Snižte teplotu na minimum a vmíchejte zbývající 3 kusy másla. Vařte a míchejte, dokud se máslo nerozpustí, omáčka nezhoustne a krevety nebudou růžové a neprůhledné, 2 až 3 minuty.
- Krevety vyjměte děrovanou lžící a přendejte je do mísy; pokračujte ve vaření máslové omáčky a přidávejte po lžičkách vodu, pokud je příliš hustá, asi 2 minuty.
- Podle chuti osolte a krevety podávejte přelité omáčkou z pánve a zbylou petrželkou.
Krevety jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které pomáhají snižovat záněty a mohou také snižovat hladinu cholesterolu. Mají také vysoký obsah vitaminu B12, který je důležitý pro zdravou krev a nervové buňky.
Krevety jsou navíc nízkokalorické a neobsahují žádné sacharidy, takže jsou skvělou volbou pro ty, kteří si chtějí udržet nebo snížit váhu.