Naučte se, jak připravit flank tak, že ho zjemníte drobnými řezy a poté osmažíte na másle na sporáku. Není třeba žádné marinování.
Flank steak je libový a chutný kus masa, který je pravděpodobně nejlepší připravit marinovaný a připravený na grilu. Někdy ale prostě nemáte čas na marinování masa nebo na grilování.
Klíč k přípravě šťavnatého a křehkého flank steaku
Trik spočívá v tom, že se do masa udělají malé vpichy nožem, čímž se přeruší některá dlouhá svalová vlákna.
Vytékající šťáva z masa není žádným problémem, protože maso je upečené rare a šťáva, která z něj vytéká, se zredukuje na pánvi a podává se na mase.
Co je to flank steak?
Flank steak je kus masa z břicha krávy. Je svalnatý a má tuhá vlákna. Tento poměrně libový kus hovězího masa je chutný a levnější než některé jiné kusy hovězího masa, ale vyžaduje pečlivou přípravu, aby nebyl tvrdý.
Někdy se má za to, že je zaměnitelný se steakem z hovězího masa, ale steak z hovězího masa pochází z oblasti bránice pod žebry.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 35 minut
- Počet porcí: 4 až 6 porcí
Ingredience
- 730 g flank steaku
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- suchá hořčice
- asi 3 lžíce změklého másla
Postup
- Půl hodiny před přípravou vyjměte steak z lednice.
- Odřízněte tvrdou pojivovou tkáň na povrchu steaku.
- Špičkou ostrého nože udělejte do masa malé zářezy, téměř až do konce.
- Řezy by měly být šikmé, ve směru vláken masa, do kterého hrot nože zasahuje.
- Řezy by měly být od sebe vzdáleny asi jeden centimetr.
- Steak otočte a řezy zopakujte i na druhé straně.
- Dbejte na to, aby řezy na této straně byly rovnoběžné s řezy na druhé straně, jinak se může stát, že budete řezat napříč stávajícím řezem, a maso tak proděravíte.
- Jednu stranu steaku posypte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Steak potřete suchou hořčicí. Pokud nemáte suchou hořčici, můžete použít obyčejnou hořčici.
- Steak potřete 1 lžící másla.
- Steak otočte a potřete ho suchou hořčicí, pepřem a další lžící másla.
- Velkou pánev rozehřejte na vysokou teplotu.
- Vložte steak na rozpálenou pánev.
- Nechte ho 2 až 3 minuty opékat, dokud nezhnědne.
- Pomocí kleští je zvedněte, abyste zjistili, zda jsou pěkně propečené.
- Pokud ano, otočte je na druhou stranu a nechte je 2 až 3 minuty opékat.
- Odstavte pánev z ohně a nechte steak ještě 5 až 10 minut opékat na zbytkovém teple.
- Pokud steak není dostatečně propečený podle vašich představ, vraťte steak i pánev na několik minut na středně vysokou teplotu.
- Steak vyjměte z pánve na prkénko a nechte ho 10 minut odpočívat přikrytý alobalem.
- Šťávu, která se při krájení nebo odpočinku z masa uvolní, vraťte zpět do pánve.
- Vraťte pánev na hořák na vysokou teplotu, podlijte ji trochou vody a seškrábněte všechny připečené kousky.
- Jakmile se voda z větší části vyvaří, přidejte do pánve trochu másla, abyste získali příjemnou omáčku.
- Nakrájené maso naaranžujte na servírovací talíř a přelijte ho vypečenou šťávou z pánve.