Jak uvařit červenou řepu, aby byla chutná – recept

Zdobení z ovoce a zeleninyZeleninová jídlaZeleninové přílohyZeleninové saláty
jak-uvarit-cervenou-repu-aby-byla-chutna-5434066

Mnoho lidí má k řepě vyhraněný postoj, ale když se naučíte řepu správně připravovat, od pečení až po vaření v páře, můžete změnit názor nadobro.

Řepa s odstíny rubínově červené a zlaté barvy však patří k nejnepochopenějším a nejneoblíbenějším druhům zeleniny. Řepa dokáže z půdy, ve které se pěstuje, absorbovat velké množství minerálních látek. Tato chuť je pro někoho přitažlivá. Pro jiné je to však bída, se kterou je třeba se vypořádat, než se řepa dostane na talíř.

Jak připravit červenou řepu

Když si řepu přinesete z obchodu domů, musíte ji připravit ke skladování, pokud z ní neplánujete hned vařit. Správně uskladněná řepa vydrží déle a má lepší chuť.

  1. Odřízněte zelené části řepy a ponechte alespoň 2,5 cm stonku.
  2. Lehce je zabalte do papírových utěrek a uložte v plastovém sáčku se zipem do chladničky na dobu až dvou týdnů.

Až budete řepu připravovat, vyjměte ji z lednice a jemně ji vydrhněte kartáčkem na zeleninu, abyste odstranili nečistoty a zbytky. Po omytí řepy ji připravíte podle toho, jak ji plánujete vařit.

Jak uvařit červenou řepu

Červená řepa je vynikající na všechny způsoby – vařená, pečená, dušená nebo grilovaná. Základem je experimentovat s různými způsoby přípravy řepy, abyste našli ten, který vám vyhovuje.

Mějte na paměti, že červená i žlutá řepa jsou zdrojem přírodních barviv a zabarví vše, čeho se dotknou, včetně kuchyňského prádla a rukou. Papírové utěrky nebo hadříky mohou pomoci zabránit vzniku skvrn. K ochraně pokožky můžete také použít latexové rukavice.

Jakmile je řepa uvařená, možnosti jejího využití jsou široké. Vařenou řepu můžete použít do salátů, k přípravě humusu nebo do koktejlů.

Pokud uvařenou řepu neplánujete ihned použít, oloupejte ji a uložte do vzduchotěsné skleněné nádoby na dva až tři dny.

jak-uvarit-cervenou-repu-5107882
Jak uvařit červenou řepu.

Jak upéct celou řepu

Pečená řepa je intenzivně sladká s jemnou minerální chutí. Pečení celé velké řepy trvá téměř hodinu, takže je to skvělá volba na víkend, kdy můžete sedět a čekat. Pokud potřebujete řepu upéct za kratší dobu, vyberte menší cibule.

  1. Očištěnou řepu osušte ručníkem, abyste odstranili přebytečnou vlhkost.
  2. Odstraňte kořenový krček.
  3. Ve středně velké míse smíchejte 2 až 3 střední řepy s trochou olivového oleje, solí a pepřem.
  4. Promíchejte, aby se obalila.
  5. Zabalte všechny řepy do fólie a položte je na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Pečte při teplotě 200 °C, dokud řepa nezměkne, 30 minut pro malou řepu, 60 minut pro velkou.
  7. Vyjměte řepu z trouby a nechte ji 15 až 20 minut vychladnout.
  8. Odřízněte stonky a oloupejte slupku.

Jak upéct klíny z červené řepy

Pokud řepu nakrájíte na čtvrtky nebo klínky, urychlíte tím dobu pečení, ale přesto získáte intenzivně sladkou chuť.

  1. Očištěnou řepu osušte ručníkem, abyste odstranili přebytečnou vlhkost.
  2. Ořízněte zbývající stonky a odstraňte kořen.
  3. Řepu nakrájejte na klínky nebo čtvrtky.
  4. Promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem.
  5. Klíny řepy nasypte v jedné vrstvě na plech.
  6. Pečte při teplotě 200 °C 20 až 30 minut.

Jak uvařit řepu v páře

Vaření řepy v páře je zdravý způsob vaření, protože řepa si zachovává většinu vitamínů a minerálů – nevaří se ve vodě – a zůstává neuvěřitelně živá. Navíc je vaření malé řepy nebo čtvrtky řepy v páře rychlé a snadné.

  1. Z očištěné řepy odstraňte zbývající stonky a kořen.
  2. Každou řepu nakrájejte na 1/2 až 1 cm velké kostky nebo klínky.
  3. Ve velkém hrnci přiveďte k varu malé množství vody.
  4. Do hrnce vložte napařovací koš tak, aby jeho dno bylo nad hladinou vody.
  5. Vložte kousky řepy do koše, hrnec přikryjte a vařte v páře 10 až 15 minut.
  6. Vyjměte řepu z koše a nechte ji 5 až 10 minut vychladnout.
  7. Odstraňte slupku.

Jak uvařit lupínky z červené řepy

Pečení při nízké teplotě promění tenké plátky řepy v křupavé, sladké zeleninové chipsy.

  1. Z očištěné řepy odřízněte zbývající stonky a kořen.
  2. Nakrájejte tenké plátky řepy.
  3. Plátky řepy promíchejte s olivovým olejem a solí.
  4. Rozložte je v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Pečte při teplotě 90 °C po dobu 3 hodin, v polovině pečení obraťte.
  6. Chipsy vyjměte z trouby a nechte je 30 minut vychladnout.

Můžete jíst syrovou červenou řepu?

Ano, syrová řepa a řepná zelenina se používají na různé způsoby. Syrovou řepu lze nakrájet na tenké plátky a použít do salátu. Syrová řepa může být tvrdá, proto je třeba ji nakrájet na velmi tenké plátky nebo nastrouhat, aby byla křupavá a jedlá.

Syrovou řepu lze také spiralizovat. Spiralizér zkroutí řepu do dlouhých tenkých vláken, která jsou žvýkavá a křupavá. Řepné nudličky lze podávat syrové, zalité trochou smetanového dresinku nebo lehké zálivky.

Jak si vypěstovat vlastní řepu

Řepa se pěstuje poměrně snadno. Řepu sázejte na jaře, hned po rozmrznutí půdy. Cibulky upřednostňují hlinitou půdu (vlhkou směs hlíny a písku) a potřebují prostor pro růst. Semena sázejte 2,5 cm hluboko. Udržujte je na slunci a důsledně zalévejte.

jak-si-vypestovat-vlastni-repu-2423645
Jak si vypěstovat vlastní řepu.

Přibližně za 8 až 10 týdnů se vaše semena promění v krásnou řepu a budou připravena ke sklizni. Koncem léta můžete začít znovu, abyste získali nádhernou podzimní úrodu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang