Bulgur je výživná a snadná celozrnná obilovina, která skvěle nahradí hnědou rýži nebo quinou.

Můžete si ho připravit hodně dopředu a vychutnávat si ho v různých podobách po celý týden – jako součást snídaně, oběda i večeře. Díky následujícím receptům se dozvíte, jak uvařit bulgur.

Vaření bulguru, bulgur příprava, porce bulguru na osobu

Nejčastějším postupem, jak připravit bulgur, je povařit jej ve vodě po dobu 10-15 minut. Další možností je namočit bulgur do vroucí vody na dobu 20-30 minut, dokud se voda nevstřebá, poté načechrat vidličkou a podávat.

Kolik bulguru připravit? Možná si lámete hlavu s tím, jak vypadá porce bulguru na osobu. Každý má samozřejmě jiné preference, ale obecně platí, že porce bulguru na osobu činí v syrovém stavu zhruba 80 gramů.

Bulgur recept
Bulgur si můžete připravit více způsoby.

Jak vařit bulgur – recept

Lámete si hlavu s tím, jak uvařit bulgur? Příprava je ve skutečnosti relativně snadná, jak se ostatně můžete přesvědčit u tohoto receptu.

Ingredience na jak uvařit bulgur

  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek nevařeného bulguru
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli

Postup – jak uvařit bulgur

  1. V malém hrnci na středně vysoké teplotě přiveďte k varu vody. Vmíchejte bulgur, přikryjte, snižte teplotu na středně nízkou a vařte 12 minut.
  2. Odstavte z ohně a nechte zakryté 10 minut stát. Odkryjte. Pokapejte olejem a posypte solí. Promíchejte vidličkou, aby se ingredience propojily.

Jak vařit bulgur – bulgur recept

Nyní, když víte, jak vařit bulgur, můžete se naučit základní bulgur recept se zeleninou nebo jako přílohu k salátu s tuňákem a vejcem nebo k salátu z krabích tyčinek

Ingredience na bulgur recept

  • 1 šálek bulguru
  • 1/2 šálku cibule
  • 3/4 hrnku cukety
  • 1/2 hrnku mrkve
  • 1/2 šálku červené papriky
  • 1/4 hrnku celeru
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Sůl
  • Pepř

Bulgur recept – jak uvařit bulgur – postup

  1. Připravte bulgur jako obvykle.
  2. Nakrájejte zeleninu a rozdrťte česnek.
  3. Rozpalte velkou pánev s nepřilnavým povrchem na středně nízké teplotě. Přidejte olej, cibuli a špetku soli.
  4. Cibuli smažte asi 3 až 5 minut nebo dokud nezačne být průsvitná. Poté přidejte mrkev, celer a česnek a pokračujte v osmahnutí dalších asi 5 minut nebo dokud nezačnou měknout.
  5. Nakonec přidejte červenou papriku a cuketu a pokračujte v dušení, dokud vše nezměkne a nepropeče se. Podle chuti osolte a opepřete.
  6. Bulgur jemně načechrejte vidličkou. Nasypte bulgur na pánev a jemně promíchejte. Znovu ochutnejte a podávejte.
Bulgur recept
Chuť bulguru můžete vyladit bylinkami.

Bulgur příprava

Díky následujícímu receptu se naučíte další z variant bulgur přípravy.

Ingredience na bulgur přípravu

  • 1 šálek bulguru
  • 2 šálky horké vody nebo vývaru
  • Sůl dle chuti

Bulgur příprava – postup

  1. Do velké mísy dejte 1 šálek suchých jemných zrn bulguru. Zalijte 2 šálky horké vody.
  2. Odstavte na 10 až 12 minut, aby se zrna namočila. Jakmile bulgur nasákne všechnu vodu, můžete ho načechrat a podávat nebo použít do tabouli či jinak.

Bulgurové placičky – recept

Nechcete konzumovat bulgur jako přílohu? Máme pro vás parádní recept na bulgurové placičky.

Bulgurové placičky ingredience

  • 1 šálek vařeného bulguru (1/2 šálku sušeného, středně zrnitého)
  • 1/2 šálku nastrouhané mrkve
  • 1 chilli paprička nakrájená na plátky
  • 1 lžíce grahamové mouky
  • 1 lžíce krupice
  • 1/2 lžičky červeného chilli
  • 1 lžíce nasekané máty
  • 1 lžíce nasekaných listů koriandru
  • limetková šťáva z jedné
  • 1/2 lžičky soli nebo podle chuti
  • špetka kurkumy
  • šalotka, nakrájená na plátky
  • 1 lžíce oleje na pánev

Bulgurové placičky postup

  1. Všechny ingredience smíchejte v míse. Dobře prohněťte, aby se uvolnily chutě koření a bylinek. Nechte asi 15 minut odležet v chladničce.
  2. Vytvarujte placičky o průměru 3-4 cm a tloušťce asi 1,5 cm.
  3. Rozpalte nepřilnavou pánev. Potřete ji olejem na vaření.
  4. Na středně rozpálenou pánev položte postupně 3-4 placičky a každou stranu nechte asi 3-4 minuty opékat, dokud nebudou křupavé a hnědé.
  5. Obraťte je a nechte je smažit další 2-3 minuty.
  6. Ozdobte nakrájenou šalotkou a podávejte horké.

Salát s bulgurem – recept

Připravit si můžete také vynikající, vitaminy a prospěšnými látkami nabitý salát s bulgurem, který můžete servírovat třeba s lososem z trouby.

Salát s bulgurem – ingredience

  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 1 a 1/2 šálku nevařeného bulguru
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce mleté čerstvé petrželky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 plechovka fazolí garbanzo nebo cizrny, propláchnutá a okapaná
  • 2 šálky rozpůlených cherry rajčat
  • 1 šálek nakrájené okurky
  • 8 zelených cibulek nakrájených na plátky
  • 1 balení rozdrobeného sýra feta
  • 1/2 šálku piniových oříšků, opražených

Salát s bulgurem postup

  1. Ve velkém hrnci přiveďte vývar a bulgur na prudkém ohni k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte 20 minut nebo dokud nezměkne a vývar se téměř nevstřebá.
  2. Odstavte z ohně; nechte stát při pokojové teplotě, dokud se vývar nevstřebá.
  3. V malé misce rozšlehejte olej, citronovou šťávu, petrželku, sůl a pepř.
  4. Ve velké míse smíchejte bulgur, fazole, rajčata, okurku a cibuli. Pokapejte zálivkou a promíchejte. Posypte sýrem a piniovými oříšky.
Bulgur recept
Bulgur jako příloha chutná výborně ke každému jídlu

Bulgur se špenátem – recept

Milovníci špenátu jistě ocení výživnou, vitamínovou bombu v podobě vynikajícího bulguru se špenátem.

Bulgur se špenátem – ingredience

  • 1,5 šálku bulguru (hrubého)
  • 1,5 šálku špenátu nebo 1 šálek mraženého špenátu
  • 1 velká cibule (nebo 2 malé)
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 lžičky kmínu (mletého)
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky sušeného chilli/ostré papriky (nepovinné)
  • 10 lístků čerstvé máty
  • několik nasekaných vlašských ořechů (nepovinné)
  • 1 lžíce olivového oleje

Bulgur se špenátem – postup

  1. Nejprve nakrájejte cibuli a prolisujte česnek. Bulgur dobře omyjte a nechte okapat.
  2. Ve velké pánvi na středním plameni přidejte cibuli a česnek a míchejte asi 1 min. Přidejte kmín, kurkumu a chilli, promíchejte a ihned přidejte trochu vody (2-3 lžíce), aby se koření nepřipálilo. Znovu promíchejte.
  3. Poté přidejte propláchnutý a okapaný bulgur a špenát. Přilijte asi 1 šálek vody (nejlépe převařené). Může jí být i o něco více, ujistěte se, že pokryje všechny ingredience. Nemělo by jí však být příliš mnoho, jen aby se zakryla.
  4. Přidejte několik špetek soli. Promíchejte a poté přiklopte pokličkou. Trochu snižte teplotu a nechte vařit, čas od času zkontrolujte, zda není potřeba více vody.
  5. Když se objeví bublinky, zamíchejte a přidejte čerstvou mátu.
  6. Vaření by mělo být hotové za 15 minut. Poté přidejte olivový olej a podle potřeby ještě trochu soli – tento pokrm je nízkosodný, takže pokud jste nepřidali dostatek soli, může se vám zdát trochu bez chuti.
  7. Až to uděláte – znovu promíchejte, případně přidejte vlašské ořechy a podávejte teplé.
  8. Pro opětovné ohřátí – možná budete chtít při tomto postupu přidat trochu vody, protože bulgur většinu nasákne a pokrm by se mohl zdát suchý.

Zapečený bulgur – recept

Zapečený bulgur je vynikající pochoutka, kterou si můžete připravit třeba ke zdravé večeři.

Zapečený bulgur ingredience

  • 400 g balení zeleniny středomořského typu
  • 3 lžíce pesta
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 1 kostka zeleninového vývaru, až do 500 ml
  • 250 g pšenice bulgur
  • 15 g čerstvé bazalky
  • 75 g nadrobeného salátového sýra řeckého typu

Zapečený bulgur postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Do vývaru přidejte pesto a česnek, okořeňte pepřem a promíchejte.
  3. Vmíchejte pšenici bulgur do misky se zeleninou a zalijte vývarem. Dobře promíchejte a vložte zpět do trouby na dalších 12-14 minut, dokud bulgur nezměkne a vývar se nevstřebá.
  4. Bulgur načechrejte vidličkou a před podáváním nechte 2-3 minuty odpočívat. Natrhejte lístky bazalky a rozdrobte sýr.

Rizoto z bulguru – recept

Rizoto z rýže zná jistě každý. Co takhle dát si změnu v podobě vynikajícího rizota z bulguru?

Rizoto z bulguru ingredience

  • 3 lžíce másla
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 340 g nevařeného bulguru
  • 1/2 bílé cibule, nakrájené
  • 3 a ½ nebo 4 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • Trocha suchého bílého vína (nepovinné)
  • 2-3 šálky mleté petrželky (nebo jiných bylinek, chcete-li)
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • špetka mletého chilli
  • mořská sůl a čerstvě nadrcený černý pepř

Rizoto z bulguru postup

  1. Máslo rozehřejte na velké pánvi na středním plameni. Přidejte cibuli a česnek a smažte 1-2 minuty.
  2. Přidejte bulgur a minutu nebo dvě ho promíchávejte s máslem, česnekem a cibulí, dokud se neobalí. Pokud chcete, přidejte trochu bílého vína.
  3. Přidejte 1 šálek kuřecího nebo zeleninového vývaru a jemně promíchejte dřevěnou lžící. Dusíme doměkka, dokud se neodpaří většina tekutiny, pak přidáme další půl šálku.
  4. Tento postup opakujte asi 15-20 minut, dokud bulgur téměř úplně nezměkne a celý nezíská krémovou strukturu.
  5. Dochuťte solí a pepřem; přidejte bylinky a promíchejte. Pokud chcete, posypte hojně parmazánem a chilli papričkou.

Bulgur jako příloha

Bulgur jako příloha se hodí doslova k čemukoliv. Můžete ho podávat s hovězím či kuřecím masem, s rybami, avšak klidně i s čistě zeleninovými pokrmy.

Ingredience na bulgur jako přílohu

  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 2 šálky zeleninového vývaru plus 2 lžíce na osmažení cibule
  • 1 šálek bulguru

Bulgur jako příloha – postup

  1. Cibuli osmahněte na 2 lžících zeleninového vývaru na mírném ohni, dokud nezprůhlední.
  2. Snižte teplotu. Do hrnce přidejte jeden šálek bulgaru a dva šálky vývaru. Odkryté přiveďte k varu.
  3. Jakmile se vývar začne vařit, snižte teplotu. Přikryjte a vařte 5-8 minut.
  4. Odstavte z ohně a nechte přikryté, dokud se nevstřebá všechen vývar. Načechrejte vidličkou a podávejte!

Bulgur se zeleninou – zeleninový bulgur – recept

Výborně chutná také bulgur se zeleninou. Vyzkoušejte tento skvělý recept na zeleninový bulgur.

Zeleninový bulgur ingredience

  • 2 šálky nevařené pšenice bulgur
  • 2 cukety
  • 4 mrkve
  • 1 bílá cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 plechovka drobných nakrájených rajčat
  • 3 stroužky česneku – nasekané
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 2 lžíce čerstvé petrželky
  • olivový olej
  • sůl a pepř podle chuti

Bulgur se zeleninou postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Nakrájejte cibuli a červenou papriku, promíchejte s trochou olivového oleje a pečte v troubě asi 25 minut (nebo dokud nezměknou a nezačnou karamelizovat).
  2. Přiveďte velký hrnec s vodou k varu. Přidejte bulgur a vařte, dokud nezměkne – asi 15-20 minut. Bulgur scedíme a přidáme do velké mísy.
  3. Nakrájejte mrkev a cuketu na proužky a osmahněte je v malém hrnci na troše olivového oleje, dokud nezměknou.
  4. Ve stejné pánvi, kterou jste použili na cuketu a mrkev, připravte rajčatovou omáčku. Přidejte trochu více olivového oleje a osmahněte česnek, dokud nezapění.
  5. Přidejte kmín, koriandr a oregano a opékejte je asi 30 sekund. Přidejte nakrájená rajčata a asi 5 minut povařte, aby se prohřála.
  6. Přidejte všechnu zeleninu a rajčatovou omáčku k bulguru a dobře promíchejte. Nakonec přidejte čerstvou petrželku a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte horké, teplé nebo studené.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang