Bulgur je výživná a snadná celozrnná obilovina, která skvěle nahradí hnědou rýži nebo quinou.
Můžete si ho připravit hodně dopředu a vychutnávat si ho v různých podobách po celý týden – jako součást snídaně, oběda i večeře. Díky následujícím receptům se dozvíte, jak uvařit bulgur.
Vaření bulguru, bulgur příprava, porce bulguru na osobu
Nejčastějším postupem, jak připravit bulgur, je povařit jej ve vodě po dobu 10-15 minut. Další možností je namočit bulgur do vroucí vody na dobu 20-30 minut, dokud se voda nevstřebá, poté načechrat vidličkou a podávat.
Kolik bulguru připravit? Možná si lámete hlavu s tím, jak vypadá porce bulguru na osobu. Každý má samozřejmě jiné preference, ale obecně platí, že porce bulguru na osobu činí v syrovém stavu zhruba 80 gramů.
Jak vařit bulgur – recept
Lámete si hlavu s tím, jak uvařit bulgur? Příprava je ve skutečnosti relativně snadná, jak se ostatně můžete přesvědčit u tohoto receptu.
Ingredience na jak uvařit bulgur
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek nevařeného bulguru
- 2 lžičky olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
Postup – jak uvařit bulgur
- V malém hrnci na středně vysoké teplotě přiveďte k varu vody. Vmíchejte bulgur, přikryjte, snižte teplotu na středně nízkou a vařte 12 minut.
- Odstavte z ohně a nechte zakryté 10 minut stát. Odkryjte. Pokapejte olejem a posypte solí. Promíchejte vidličkou, aby se ingredience propojily.
Jak vařit bulgur – bulgur recept
Nyní, když víte, jak vařit bulgur, můžete se naučit základní bulgur recept se zeleninou nebo jako přílohu k salátu s tuňákem a vejcem nebo k salátu z krabích tyčinek.
Ingredience na bulgur recept
- 1 šálek bulguru
- 1/2 šálku cibule
- 3/4 hrnku cukety
- 1/2 hrnku mrkve
- 1/2 šálku červené papriky
- 1/4 hrnku celeru
- 1 až 2 stroužky česneku
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- Sůl
- Pepř
Bulgur recept – jak uvařit bulgur – postup
- Připravte bulgur jako obvykle.
- Nakrájejte zeleninu a rozdrťte česnek.
- Rozpalte velkou pánev s nepřilnavým povrchem na středně nízké teplotě. Přidejte olej, cibuli a špetku soli.
- Cibuli smažte asi 3 až 5 minut nebo dokud nezačne být průsvitná. Poté přidejte mrkev, celer a česnek a pokračujte v osmahnutí dalších asi 5 minut nebo dokud nezačnou měknout.
- Nakonec přidejte červenou papriku a cuketu a pokračujte v dušení, dokud vše nezměkne a nepropeče se. Podle chuti osolte a opepřete.
- Bulgur jemně načechrejte vidličkou. Nasypte bulgur na pánev a jemně promíchejte. Znovu ochutnejte a podávejte.
Bulgur příprava
Díky následujícímu receptu se naučíte další z variant bulgur přípravy.
Ingredience na bulgur přípravu
- 1 šálek bulguru
- 2 šálky horké vody nebo vývaru
- Sůl dle chuti
Bulgur příprava – postup
- Do velké mísy dejte 1 šálek suchých jemných zrn bulguru. Zalijte 2 šálky horké vody.
- Odstavte na 10 až 12 minut, aby se zrna namočila. Jakmile bulgur nasákne všechnu vodu, můžete ho načechrat a podávat nebo použít do tabouli či jinak.
Bulgurové placičky – recept
Nechcete konzumovat bulgur jako přílohu? Máme pro vás parádní recept na bulgurové placičky.
Bulgurové placičky ingredience
- 1 šálek vařeného bulguru (1/2 šálku sušeného, středně zrnitého)
- 1/2 šálku nastrouhané mrkve
- 1 chilli paprička nakrájená na plátky
- 1 lžíce grahamové mouky
- 1 lžíce krupice
- 1/2 lžičky červeného chilli
- 1 lžíce nasekané máty
- 1 lžíce nasekaných listů koriandru
- limetková šťáva z jedné
- 1/2 lžičky soli nebo podle chuti
- špetka kurkumy
- šalotka, nakrájená na plátky
- 1 lžíce oleje na pánev
Bulgurové placičky postup
- Všechny ingredience smíchejte v míse. Dobře prohněťte, aby se uvolnily chutě koření a bylinek. Nechte asi 15 minut odležet v chladničce.
- Vytvarujte placičky o průměru 3-4 cm a tloušťce asi 1,5 cm.
- Rozpalte nepřilnavou pánev. Potřete ji olejem na vaření.
- Na středně rozpálenou pánev položte postupně 3-4 placičky a každou stranu nechte asi 3-4 minuty opékat, dokud nebudou křupavé a hnědé.
- Obraťte je a nechte je smažit další 2-3 minuty.
- Ozdobte nakrájenou šalotkou a podávejte horké.
Salát s bulgurem – recept
Připravit si můžete také vynikající, vitaminy a prospěšnými látkami nabitý salát s bulgurem, který můžete servírovat třeba s lososem z trouby.
Salát s bulgurem – ingredience
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 1 a 1/2 šálku nevařeného bulguru
- 6 lžic olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce mleté čerstvé petrželky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1 plechovka fazolí garbanzo nebo cizrny, propláchnutá a okapaná
- 2 šálky rozpůlených cherry rajčat
- 1 šálek nakrájené okurky
- 8 zelených cibulek nakrájených na plátky
- 1 balení rozdrobeného sýra feta
- 1/2 šálku piniových oříšků, opražených
Salát s bulgurem postup
- Ve velkém hrnci přiveďte vývar a bulgur na prudkém ohni k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte 20 minut nebo dokud nezměkne a vývar se téměř nevstřebá.
- Odstavte z ohně; nechte stát při pokojové teplotě, dokud se vývar nevstřebá.
- V malé misce rozšlehejte olej, citronovou šťávu, petrželku, sůl a pepř.
- Ve velké míse smíchejte bulgur, fazole, rajčata, okurku a cibuli. Pokapejte zálivkou a promíchejte. Posypte sýrem a piniovými oříšky.
Bulgur se špenátem – recept
Milovníci špenátu jistě ocení výživnou, vitamínovou bombu v podobě vynikajícího bulguru se špenátem.
Bulgur se špenátem – ingredience
- 1,5 šálku bulguru (hrubého)
- 1,5 šálku špenátu nebo 1 šálek mraženého špenátu
- 1 velká cibule (nebo 2 malé)
- 2 stroužky česneku
- 1,5 lžičky kmínu (mletého)
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky sušeného chilli/ostré papriky (nepovinné)
- 10 lístků čerstvé máty
- několik nasekaných vlašských ořechů (nepovinné)
- 1 lžíce olivového oleje
Bulgur se špenátem – postup
- Nejprve nakrájejte cibuli a prolisujte česnek. Bulgur dobře omyjte a nechte okapat.
- Ve velké pánvi na středním plameni přidejte cibuli a česnek a míchejte asi 1 min. Přidejte kmín, kurkumu a chilli, promíchejte a ihned přidejte trochu vody (2-3 lžíce), aby se koření nepřipálilo. Znovu promíchejte.
- Poté přidejte propláchnutý a okapaný bulgur a špenát. Přilijte asi 1 šálek vody (nejlépe převařené). Může jí být i o něco více, ujistěte se, že pokryje všechny ingredience. Nemělo by jí však být příliš mnoho, jen aby se zakryla.
- Přidejte několik špetek soli. Promíchejte a poté přiklopte pokličkou. Trochu snižte teplotu a nechte vařit, čas od času zkontrolujte, zda není potřeba více vody.
- Když se objeví bublinky, zamíchejte a přidejte čerstvou mátu.
- Vaření by mělo být hotové za 15 minut. Poté přidejte olivový olej a podle potřeby ještě trochu soli – tento pokrm je nízkosodný, takže pokud jste nepřidali dostatek soli, může se vám zdát trochu bez chuti.
- Až to uděláte – znovu promíchejte, případně přidejte vlašské ořechy a podávejte teplé.
- Pro opětovné ohřátí – možná budete chtít při tomto postupu přidat trochu vody, protože bulgur většinu nasákne a pokrm by se mohl zdát suchý.
Zapečený bulgur – recept
Zapečený bulgur je vynikající pochoutka, kterou si můžete připravit třeba ke zdravé večeři.
Zapečený bulgur ingredience
- 400 g balení zeleniny středomořského typu
- 3 lžíce pesta
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 1 kostka zeleninového vývaru, až do 500 ml
- 250 g pšenice bulgur
- 15 g čerstvé bazalky
- 75 g nadrobeného salátového sýra řeckého typu
Zapečený bulgur postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Do vývaru přidejte pesto a česnek, okořeňte pepřem a promíchejte.
- Vmíchejte pšenici bulgur do misky se zeleninou a zalijte vývarem. Dobře promíchejte a vložte zpět do trouby na dalších 12-14 minut, dokud bulgur nezměkne a vývar se nevstřebá.
- Bulgur načechrejte vidličkou a před podáváním nechte 2-3 minuty odpočívat. Natrhejte lístky bazalky a rozdrobte sýr.
Rizoto z bulguru – recept
Rizoto z rýže zná jistě každý. Co takhle dát si změnu v podobě vynikajícího rizota z bulguru?
Rizoto z bulguru ingredience
- 3 lžíce másla
- 4 stroužky česneku, mleté
- 340 g nevařeného bulguru
- 1/2 bílé cibule, nakrájené
- 3 a ½ nebo 4 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
- Trocha suchého bílého vína (nepovinné)
- 2-3 šálky mleté petrželky (nebo jiných bylinek, chcete-li)
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
- špetka mletého chilli
- mořská sůl a čerstvě nadrcený černý pepř
Rizoto z bulguru postup
- Máslo rozehřejte na velké pánvi na středním plameni. Přidejte cibuli a česnek a smažte 1-2 minuty.
- Přidejte bulgur a minutu nebo dvě ho promíchávejte s máslem, česnekem a cibulí, dokud se neobalí. Pokud chcete, přidejte trochu bílého vína.
- Přidejte 1 šálek kuřecího nebo zeleninového vývaru a jemně promíchejte dřevěnou lžící. Dusíme doměkka, dokud se neodpaří většina tekutiny, pak přidáme další půl šálku.
- Tento postup opakujte asi 15-20 minut, dokud bulgur téměř úplně nezměkne a celý nezíská krémovou strukturu.
- Dochuťte solí a pepřem; přidejte bylinky a promíchejte. Pokud chcete, posypte hojně parmazánem a chilli papričkou.
Bulgur jako příloha
Bulgur jako příloha se hodí doslova k čemukoliv. Můžete ho podávat s hovězím či kuřecím masem, s rybami, avšak klidně i s čistě zeleninovými pokrmy.
Ingredience na bulgur jako přílohu
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 2 šálky zeleninového vývaru plus 2 lžíce na osmažení cibule
- 1 šálek bulguru
Bulgur jako příloha – postup
- Cibuli osmahněte na 2 lžících zeleninového vývaru na mírném ohni, dokud nezprůhlední.
- Snižte teplotu. Do hrnce přidejte jeden šálek bulgaru a dva šálky vývaru. Odkryté přiveďte k varu.
- Jakmile se vývar začne vařit, snižte teplotu. Přikryjte a vařte 5-8 minut.
- Odstavte z ohně a nechte přikryté, dokud se nevstřebá všechen vývar. Načechrejte vidličkou a podávejte!
Bulgur se zeleninou – zeleninový bulgur – recept
Výborně chutná také bulgur se zeleninou. Vyzkoušejte tento skvělý recept na zeleninový bulgur.
Zeleninový bulgur ingredience
- 2 šálky nevařené pšenice bulgur
- 2 cukety
- 4 mrkve
- 1 bílá cibule
- 1 červená paprika
- 1 plechovka drobných nakrájených rajčat
- 3 stroužky česneku – nasekané
- 1 lžička kmínu
- 1/2 lžičky koriandru
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 2 lžíce čerstvé petrželky
- olivový olej
- sůl a pepř podle chuti
Bulgur se zeleninou postup
- Předehřejte troubu na 175 °C. Nakrájejte cibuli a červenou papriku, promíchejte s trochou olivového oleje a pečte v troubě asi 25 minut (nebo dokud nezměknou a nezačnou karamelizovat).
- Přiveďte velký hrnec s vodou k varu. Přidejte bulgur a vařte, dokud nezměkne – asi 15-20 minut. Bulgur scedíme a přidáme do velké mísy.
- Nakrájejte mrkev a cuketu na proužky a osmahněte je v malém hrnci na troše olivového oleje, dokud nezměknou.
- Ve stejné pánvi, kterou jste použili na cuketu a mrkev, připravte rajčatovou omáčku. Přidejte trochu více olivového oleje a osmahněte česnek, dokud nezapění.
- Přidejte kmín, koriandr a oregano a opékejte je asi 30 sekund. Přidejte nakrájená rajčata a asi 5 minut povařte, aby se prohřála.
- Přidejte všechnu zeleninu a rajčatovou omáčku k bulguru a dobře promíchejte. Nakonec přidejte čerstvou petrželku a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte horké, teplé nebo studené.