Pečením se řepa změní z křupavé na hedvábnou a jemnou a vynikne její sladší stránka.
Proč péct červenou řepu
Červenou řepu není nutné pražit, je docela dobrá nakrájená na tenké plátky a syrová. Pečením se však řepa promění z křupavé v hedvábnou a jemnou.
I když je k tomu potřeba rozpálená trouba, zkuste dát přednost pečení před vařením nebo vařením v páře, protože pečení koncentruje chuť řepy a zvýrazňuje její sladší stránku.
Jak si vybrat červenou řepu
Tento způsob pečení se hodí pro všechny druhy a velikosti řepy. Vybírejte řepu, která je v ruce tvrdá, nikdy ne měkká nebo rozměklá. Pokud máte možnost, vybírejte svazky se stále připojenými velkými listy.
Tyto listy krásně zvadnou a můžete je přidat do smažených pokrmů, frittaty, těstovin nebo kamkoli jinam, kde se hodí trochu zeleně navíc.
Po upečení vydrží řepa v lednici až týden. Uchovejte ji v jedné velké nádobě a nakrájejte z ní jen tolik, kolik potřebujete na přípravu čehokoli.
Ingredience
- červená řepa (svazek nebo ořezaná)
Postup
- Do středu trouby umístěte rošt a troubu zahřejte na 200 °C
- Při nižší teplotě se řepa vaří pomaleji, při vyšší rychleji.
- Při vyšších teplotách častěji kontrolujte, zda se nepřipaluje.
- Pokud má řepa ještě vrcholky listů, odřízněte je těsně u vrcholků řepy a nechte si dostatek místa na uchopení.
- Zelenou řepu si uschovejte k jinému účelu.
- Řepu důkladně vydrhněte a poté ji volně zabalte do alobalu.
- Před zabalením není třeba řepu sušit.
- Malé řepy lze balit dohromady, ale velkou řepu je nejjednodušší péct jednotlivě.
- Řepu upečte.
- Zabalenou řepu položte na plech s okrajem, aby se zachytily kapky pro případ, že by šťáva z řepy vytekla.
- Pečte 50 až 60 minut.
- Každých přibližně 20 minut řepu zkontrolujte.
- Pokud začnou být suché nebo se na dně připalují, pokapejte řepu před opětovným zabalením lžící vody.
- Řepa je hotová, když vidlička nebo špejle snadno vklouzne do středu řepy.
- Malá řepa se uvaří rychleji než velká.
- Odložte řepu stranou, dokud nebude dostatečně chladná.
- Jednu z řep podržte v papírové utěrce a okraji papíru otřete slupku.
- Slupka by se měla snadno odloupnout.
- Pokud se tak nestane, je pravděpodobné, že je třeba řepu vařit o něco déle.
- Oloupejte zbývající řepu.