Jak upéct červenou řepu v troubě – recept

PřílohyZeleninová jídlaZeleninové přílohy
jak-upect-cervenou-repu-v-troube-3405251

Pečením se řepa změní z křupavé na hedvábnou a jemnou a vynikne její sladší stránka.

Proč péct červenou řepu

Červenou řepu není nutné pražit, je docela dobrá nakrájená na tenké plátky a syrová. Pečením se však řepa promění z křupavé v hedvábnou a jemnou.

I když je k tomu potřeba rozpálená trouba, zkuste dát přednost pečení před vařením nebo vařením v páře, protože pečení koncentruje chuť řepy a zvýrazňuje její sladší stránku.

Jak si vybrat červenou řepu

Tento způsob pečení se hodí pro všechny druhy a velikosti řepy. Vybírejte řepu, která je v ruce tvrdá, nikdy ne měkká nebo rozměklá. Pokud máte možnost, vybírejte svazky se stále připojenými velkými listy.

Tyto listy krásně zvadnou a můžete je přidat do smažených pokrmů, frittaty, těstovin nebo kamkoli jinam, kde se hodí trochu zeleně navíc.

Po upečení vydrží řepa v lednici až týden. Uchovejte ji v jedné velké nádobě a nakrájejte z ní jen tolik, kolik potřebujete na přípravu čehokoli.

Ingredience

  • červená řepa (svazek nebo ořezaná)

Postup

  1. Do středu trouby umístěte rošt a troubu zahřejte na 200 °C
  2. Při nižší teplotě se řepa vaří pomaleji, při vyšší rychleji.
  3. Při vyšších teplotách častěji kontrolujte, zda se nepřipaluje.
  4. Pokud má řepa ještě vrcholky listů, odřízněte je těsně u vrcholků řepy a nechte si dostatek místa na uchopení.
  5. Zelenou řepu si uschovejte k jinému účelu.
  6. Řepu důkladně vydrhněte a poté ji volně zabalte do alobalu.
  7. Před zabalením není třeba řepu sušit.
  8. Malé řepy lze balit dohromady, ale velkou řepu je nejjednodušší péct jednotlivě.
  9. Řepu upečte.
  10. Zabalenou řepu položte na plech s okrajem, aby se zachytily kapky pro případ, že by šťáva z řepy vytekla.
  11. Pečte 50 až 60 minut.
  12. Každých přibližně 20 minut řepu zkontrolujte.
  13. Pokud začnou být suché nebo se na dně připalují, pokapejte řepu před opětovným zabalením lžící vody.
  14. Řepa je hotová, když vidlička nebo špejle snadno vklouzne do středu řepy.
  15. Malá řepa se uvaří rychleji než velká.
  16. Odložte řepu stranou, dokud nebude dostatečně chladná.
  17. Jednu z řep podržte v papírové utěrce a okraji papíru otřete slupku.
  18. Slupka by se měla snadno odloupnout.
  19. Pokud se tak nestane, je pravděpodobné, že je třeba řepu vařit o něco déle.
  20. Oloupejte zbývající řepu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang