Pokud potřebujete mít oběd na stole s nulovým zpožděním, pak jsou pečené brambory v mikrovlnné troubě v podstatě ideálním řešením. Jedna brambora je hotová za něco málo přes pět minut a příprava několika dalších vedle sebe nezabere téměř nic.
Vaření více brambor
K tomu se hodí staré dobré brambory. Hodí se jakákoli velikost, i když větší brambory by mohly potřebovat minutu navíc. Pokud vaříte více než jednu bramboru, snažte se sehnat zhruba stejně velké brambory, aby se vařily stejně rychle.
Nezapomeňte na šťouchání
Tento postup je jednoduchý – vložte brambory do mikrovlnné trouby a stiskněte tlačítko start, ale je třeba si uvědomit jednu věc. Nezapomeňte do brambor udělat díry. Použijte vidličku a propíchněte bramboru čtyřikrát nebo pětkrát z každé strany.
Tyto malé otvory umožňují únik páry během vaření brambor. Pokud na to zapomenete, může se stát, že vám brambora v mikrovlnné troubě exploduje kvůli nahromaděné páře.
Křupavá slupka
Jednou z nevýhod této rychlé metody je, že slupka není tak křupavá a propečená jako u brambor pečených v troubě. I tak se dají skvěle jíst samotné, ale pokud opravdu toužíte po struktuře a chuti slupky pečené v troubě, předehřejte troubu na 220 °C, zatímco se brambory ohřívají v mikrovlnné troubě. Jakmile jsou brambory upečené, přeneste je do trouby, dokud není slupka tak křupavá, jak máte rádi.
Ingredience
- 1 až 4 brambory
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
- Brambory důkladně vydrhněte pod tekoucí vodou a osušte je.
- Očka odstraňovat nemusíte, ale případné skvrny okrájejte příborovým nožem.
- Osušte je.
- Brambory na každé straně čtyřikrát nebo pětkrát propíchněte vidličkou.
- Díky tomu bude z brambor při pečení unikat pára.
- Brambory potřete po celé ploše trochou olivového oleje.
- Brambory vydatně posypte solí a pepřem.
- Brambory vložte do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby a ohřívejte je v mikrovlnné troubě při plném výkonu 5 minut.
- Brambory obraťte vidličkou nebo kleštěmi – budou horké.
- Pokud brambory vyndáváte z mikrovlnné trouby, použijte chňapky, protože pokrm bude horký.
- Pokud vaříte jednu bramboru, ohřívejte ji v mikrovlnné troubě další 3 minuty.
- Pokud vaříte dvě nebo více brambor, vařte v mikrovlnné troubě dalších 5 minut.
- Po upečení by měly být brambory snadno propíchnutelné vidličkou nebo nožem až do středu.
- Pokračujte v mikrovlnném ohřevu v minutových intervalech, dokud nejsou brambory uvařené.
- K vyjmutí pokrmu z mikrovlnné trouby použijte kuchyňské chňapky.
- Pokud chcete mít křupavější slupku, zahřejte troubu na 220 °C, zatímco se brambory pečou v mikrovlnné troubě, a pak je přeneste do trouby, aby se opekly.
- Každých několik minut je zkontrolujte a vyjměte.
- Brambory nechte krátce vychladnout a poté je podávejte.