Jak správně připravit frittatu – recept

MinutkySlané receptySnackySnídaně
fritatta

Naučte se připravit frittatu podle tohoto jednoduchého návodu. Je snadná a chutná a skvěle se hodí k jakémukoli jídlu, od pozdní snídaně až po večeři.

Ingredience

  • 8 vajec
  • ¼ šálku neslazeného mandlového nápoje nebo jakéhokoli mléka
  • 2 stroužky česneku
  • ¼ lžičky soli, další na posypání
  • čerstvě mletý černý pepř
  • extra panenský olivový olej, na pokapání

Dále si vyberte ingredience pro jednu z níže uvedených variant:

1. S brokolicí a fetou

  • 6 jarních cibulek nakrájených na kousky
  • 2 šálky brokolice
  • ⅛ lžička uzené papriky
  • ¼ šálku rozdrobeného sýra feta

2. S červenou paprikou a špenátem

  • 1 šalotka, nasekaná
  • 2 pečené červené papriky, nakrájené na kousky
  • 2 šálky špenátu
  • ⅓ šálku rozdrobeného sýra feta

3. S jarní zeleninou

  • 4 jarní cibulky nebo šalotky, nakrájené na kousky
  • ½ šálku nakrájeného chřestu, měkké části
  • ½ hrnku mraženého hrášku, rozmrazeného
  • ½ šálku rozpůlených mini mozzarellových kuliček
  • ¼ šálku rozdrobené fety
  • ¼ šálku nasekaného estragonu nebo pažitky

4. S houbami a estragonem

  • 1 šalotka, nasekaná
  • 300 g směsi hub, nakrájených na kousky
  • ¼ šálku nasekaného estragonu
  • ⅓ šálku strouhaného sýra pecorino

5. Caprese

  • 1 šalotka, nasekaná
  • 2 šálky rozpůlených cherry rajčat
  • ¾ šálku rozpůlených mini mozzarellových kuliček
  • ½ šálku nakrájené bazalky

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Vejce, mléko, česnek a sůl šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  3. Podle pokynů připravte jednu z níže uvedených zeleninových variant:

1. Varianta

Na litinové pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Přidejte šalotku, brokolici, špetku soli a pepře a za občasného míchání vařte, dokud brokolice nezměkne, ale zůstane jasně zelená, tedy asi 5 až 8 minut. Vmíchejte uzenou papriku, přidejte vaječnou směs a jemně pánví zatřeste, aby se rozprostřela. Posypte fetou a pečte 15 až 20 minut nebo dokud vejce neztuhnou. Podle chuti dochuťte a podávejte.

2. Varianta

Na litinové pánvi rozehřejte ½ lžíce olivového oleje. Přidejte šalotku a špetku soli a pepře a vařte, dokud nezesklovatí, asi 5 minut. Přidejte pečenou červenou papriku a špenát. Restujte, dokud špenát nezvadne, pak přidejte vaječnou směs a jemně pánví zatřeste, aby se rozprostřela. Posypte fetou a pečte 15 až 20 minut, nebo dokud vejce neztuhnou. Podle chuti dochuťte a podávejte.

3. Varianta

Na litinové pánvi rozehřejte ½ lžíce olivového oleje. Přidejte šalvěj, chřest a špetku soli a pepře a za občasného míchání vařte, dokud chřest nezměkne, ale zůstane jasně zelený, asi 5 minut. Přidejte hrášek, poté přidejte vaječnou směs a jemně pánví zatřeste, aby se rozprostřela. Přidejte mozzarellu a fetu a pečte 15 až 20 minut, nebo dokud vejce neztuhnou. Podle chuti dochuťte a podávejte.

4. Varianta

V litinové pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Přidejte šalotku a špetku soli a pepře a vařte, dokud nezačne měknout, asi 3 minuty. Přidejte houby, promíchejte a za občasného míchání vařte, dokud nezměknou, asi 8 minut. Vmíchejte estragon, přidejte vaječnou směs a jemně pánví zatřeste, aby se rozprostřela. Posypte pecorinem a pečte 15 až 20 minut, nebo dokud vejce neztuhnou. Podle chuti dochuťte a podávejte.

5. Varianta

Na litinové pánvi rozehřejte ½ lžíce olivového oleje. Přidejte šalotku a špetku soli a pepře a vařte, dokud nezesklovatí, asi 5 minut. Přidejte rajčata, polovinu bazalky, promíchejte, poté přidejte vaječnou směs a jemně pánví zatřeste, aby se rozprostřela. Přidejte mozzarellu a pečte 15 až 20 minut, nebo dokud vejce neztuhnou. Navrch dejte zbývající bazalku. Podle chuti dochuťte a podávejte.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang