Naučte se připravit frittatu podle tohoto jednoduchého návodu. Je snadná a chutná a skvěle se hodí k jakémukoli jídlu, od pozdní snídaně až po večeři.
Ingredience
- 8 vajec
- ¼ šálku neslazeného mandlového nápoje nebo jakéhokoli mléka
- 2 stroužky česneku
- ¼ lžičky soli, další na posypání
- čerstvě mletý černý pepř
- extra panenský olivový olej, na pokapání
Dále si vyberte ingredience pro jednu z níže uvedených variant:
1. S brokolicí a fetou
- 6 jarních cibulek nakrájených na kousky
- 2 šálky brokolice
- ⅛ lžička uzené papriky
- ¼ šálku rozdrobeného sýra feta
2. S červenou paprikou a špenátem
- 1 šalotka, nasekaná
- 2 pečené červené papriky, nakrájené na kousky
- 2 šálky špenátu
- ⅓ šálku rozdrobeného sýra feta
3. S jarní zeleninou
- 4 jarní cibulky nebo šalotky, nakrájené na kousky
- ½ šálku nakrájeného chřestu, měkké části
- ½ hrnku mraženého hrášku, rozmrazeného
- ½ šálku rozpůlených mini mozzarellových kuliček
- ¼ šálku rozdrobené fety
- ¼ šálku nasekaného estragonu nebo pažitky
4. S houbami a estragonem
- 1 šalotka, nasekaná
- 300 g směsi hub, nakrájených na kousky
- ¼ šálku nasekaného estragonu
- ⅓ šálku strouhaného sýra pecorino
5. Caprese
- 1 šalotka, nasekaná
- 2 šálky rozpůlených cherry rajčat
- ¾ šálku rozpůlených mini mozzarellových kuliček
- ½ šálku nakrájené bazalky
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Vejce, mléko, česnek a sůl šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Podle pokynů připravte jednu z níže uvedených zeleninových variant:
1. Varianta
Na litinové pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Přidejte šalotku, brokolici, špetku soli a pepře a za občasného míchání vařte, dokud brokolice nezměkne, ale zůstane jasně zelená, tedy asi 5 až 8 minut. Vmíchejte uzenou papriku, přidejte vaječnou směs a jemně pánví zatřeste, aby se rozprostřela. Posypte fetou a pečte 15 až 20 minut nebo dokud vejce neztuhnou. Podle chuti dochuťte a podávejte.
2. Varianta
Na litinové pánvi rozehřejte ½ lžíce olivového oleje. Přidejte šalotku a špetku soli a pepře a vařte, dokud nezesklovatí, asi 5 minut. Přidejte pečenou červenou papriku a špenát. Restujte, dokud špenát nezvadne, pak přidejte vaječnou směs a jemně pánví zatřeste, aby se rozprostřela. Posypte fetou a pečte 15 až 20 minut, nebo dokud vejce neztuhnou. Podle chuti dochuťte a podávejte.
3. Varianta
Na litinové pánvi rozehřejte ½ lžíce olivového oleje. Přidejte šalvěj, chřest a špetku soli a pepře a za občasného míchání vařte, dokud chřest nezměkne, ale zůstane jasně zelený, asi 5 minut. Přidejte hrášek, poté přidejte vaječnou směs a jemně pánví zatřeste, aby se rozprostřela. Přidejte mozzarellu a fetu a pečte 15 až 20 minut, nebo dokud vejce neztuhnou. Podle chuti dochuťte a podávejte.
4. Varianta
V litinové pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Přidejte šalotku a špetku soli a pepře a vařte, dokud nezačne měknout, asi 3 minuty. Přidejte houby, promíchejte a za občasného míchání vařte, dokud nezměknou, asi 8 minut. Vmíchejte estragon, přidejte vaječnou směs a jemně pánví zatřeste, aby se rozprostřela. Posypte pecorinem a pečte 15 až 20 minut, nebo dokud vejce neztuhnou. Podle chuti dochuťte a podávejte.
5. Varianta
Na litinové pánvi rozehřejte ½ lžíce olivového oleje. Přidejte šalotku a špetku soli a pepře a vařte, dokud nezesklovatí, asi 5 minut. Přidejte rajčata, polovinu bazalky, promíchejte, poté přidejte vaječnou směs a jemně pánví zatřeste, aby se rozprostřela. Přidejte mozzarellu a pečte 15 až 20 minut, nebo dokud vejce neztuhnou. Navrch dejte zbývající bazalku. Podle chuti dochuťte a podávejte.