Základní těsta nejsou až tak složitá, jak se zdá. Dokonce lze klasická základní těsta trochu vylepšit a udělat jejich zdravější alternativu.
Když se naučíte pracovat se základními těsty, otevřou se vám nové možnosti sladkého i slaného pečení, s nádivkou či bez, s polevou nebo bez polevy. Zde jsou návody, jak si připravit nejoblíbenější základní těsta.
Zároveň si vysvětlíme, jak nahradit klasické suroviny zdravějšími, jak péct s alternativními moukami, nebo jak sladit bez použití klasického cukru.
Piškotové těsto – snadněji se to už nedá
Na to, abyste si upekli nějaký fajn koláček nebo roládu z piškotového těsta, nepotřebujete ani váhu, ani speciální ingredience. Bude vám stačit polévková lžíce, mísa, mixér a sítko na prosévání mouky.
A suroviny? Hladká mouka, cukr, vejce a špetka kypřícího prášku. Pokud si zapamatujete jeden trik, který vám prozradíme, věříme, že piškotové těsto nebude pro vás problémem.
Vzduch je nezbytnou ingrediencí kvalitního piškotového těsta, proto je třeba hodně prosévat a hodně míchat mixérem.
Základní recept na piškotové těsto
Ingredience
- 5 celých vajec
- 100 g krystalového cukru
- 130 g mouky
- 1 lžičku kypřícího prášku
Postup
- Do misky dáme celé vejce, cukr a mixérem šleháme na vysokých otáčkách, dokud nám nevznikne bledá pěna velkého objemu. Z tohoto množství by se měla našlehat pěna do jedné plné větší mísy.
- Mixujte alespoň 7-10 minut. Díky intenzivnímu mixování přidáváme do těsta jednu ingredienci, která nestojí peníze, má nula kalorií, ale piškotové těsto dodává to, co dělá jeho kvalitu – objem. Tou ingrediencí je vzduch.
- Čím lépe našleháme vejce, tím jemnější a nadýchanější těsto dostaneme.
- Mouku si smícháme s kypřícím práškem a prosejeme.
- Prosátou mouku s kypřícím práškem na třikrát jemně vmícháme vařečkou do vaječné směsi. Naším cílem je udržet nadýchanost těsta.
- Těsto nalijeme do formy vystlané pečícím papírem, pěkně ho na povrchu uhladíme a pečeme při 160 stupních C asi 35 minut.
Odpalované těsto – budete ho milovat pro jeho variabilitu
Pokud se jednou naučíte připravovat odpalované těsto, otevřou se vám nesčetné možnosti pro přípravu sladkých i slaných dobrot. Zjistíte, že napéct si domácí věnečky není až tak těžké.
Do odpalovaného těsta jde minimum (nebo žádný) cukr a pokud nahradíte klasickou mouku rýžovou, můžete si upéct bezlepkovou verzi věnečků nebo větrníků. Základem úspěchu je umět těsto správně upéct.
Základní recept na odpalované těsto
Ingredience
- 140 g hladké mouky
- 100 ml plnotučného mléka
- 100 ml vody
- 10 g krystalového cukru
- špetka soli
- 80 g másla
- 4 vejce
Postup
- V hrnci rozpustíme máslo v mléce a vodě.
- Přidáme cukr a sůl a promícháme.
- Přisypeme mouku a vařečkou velmi rychle mícháme, až se nám zformuje lepkavá koule těsta. Tehdy odstavíme hrnec ze zdroje tepla.
- Těsto si přendáme do misky a po jednom zašleháváme vařečkou vejce, dokud nejsou rovnoměrně vmíchány a masa těsta je pěkně lesklá. Těsto zůstane polotekuté. Když ho nastříkáte pomocí sáčku, mělo by si držet tvar. Pokud se vám zdá příliš řídké a roztéká se, vmíchejte ještě lžíci hladké mouky.
- Hotové těsto nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem do tvaru věnečků (nebo tyčinek, jak chceme).
- Pečeme nejprve 10 minut při 180 stupních C, pak pootevřeme dveře trouby a strčíme do nich vařečku a při pootevřené troubě pečeme ještě dalších 20 minut.
- Hotové koláčky necháme vychladnout, pak je vodorovně prořízneme a plníme nádivkou (například pudingovou, šlehačkou apod.).
Kynuté těsto – jednoduchá příprava a troška trpělivosti
I zkušené hospodyně někdy zaváhají před kynutým těstem. Ano, přiznáváme, že kynuté těsto není nejjednodušší, ale pokud se budete držet našich rad, garantujeme, že se vám to s námi podaří.
Počítejte však s tím, že po vypracování cesta budete muset trpělivě čekat, až řádně vykyne. Někdy to trvá půl hodinu, někdy i tři. Vše závisí na kvalitě zpracování těsta, kvalitě a čerstvosti droždí a teplotě.
Pokud máte minimální zkušenosti s kynutým těstem, začněte se sušeným droždím. Nemusíte připravovat kvásek, sušené droždí pouze smícháte s moukou a po přidání ostatních ingrediencí vymícháme těsto, které musí odpočívat a kynout.
Základní recept na kynuté těsto
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 120 ml vlažné vody
- 60 g černého piva (pokud nedáte, nevadí, přidejte však ještě asi 50 ml vody)
- 1 balení sušeného droždí
- půl lžičky soli
- 5 g oleje
Postup
- Všechny přísady kromě mouky dáme do velké misky a pořádně je promícháme.
- Pak přidáme prosátou mouku a vypracujeme těsto. V případě potřeby buď přidáme ještě trochu mouky nebo vody, abychom dostali na dotek pružné, měkčí a nelepivé těsto.
- Základem kvalitního kynutého těsta je právě proces mísení. Pokud mísite ručně, dejte si tu námahu a věnujte se mísení alespoň 10-15 minut. Snadněji to půjde pokud vám pomůže kuchyňský mixér.
- Těsto necháme přikryté čistou utěrkou kynout na teplém místě, dokud neznásobí svůj objem. V závislosti na teplotě v místnosti to může trvat i dvě hodiny.
- Z vykynutého těsta můžeme například vyválet kruh, rozdělit ho na 8 trojúhelníků, ty srolovat (začínáme přeponou a rolujeme směrem k špici), potřeme rozšlehaným vejcem, posypme nastrouhaným sýrem a pečeme při vyšších teplotách (220 stupňů C) asi 20 minut, dokud se těsto nezačne barvit na zlatohnědá.
Křehké těsto – staňte se královnou ovocných koláčů
Křehké těsto je univerzálním základem pro různé druhy ovocných koláčů. Ať už máte chuť na klasický jablečný koláč nebo si chcete napéct tartletky nebo ovocné koláče, určitě si zapište tento recept.
Základem křehkého těsta je tuk. Pokud máte raději křupavější těsto, použijte rostlinný tuk, s máslem budete mít těsto měkčí. Křehké těsto je po zpracování lepivé a proto je třeba před dalším použitím nechat dostatečnou dlouho odpočinout v ledničce.
Základní recept na čokoládové křehké těsto
Ingredience
- 115 g měkkého másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- půl lžičky vanilkového extraktu nebo mleté pravé vanilky
- 110 g hladké mouky
- 35 g rýžové mouky (lze použít jen hladkou mouku, rýžová mouka se dává kvůli dosažení „křupavější“ konzistence těsta)
- 50 g kvalitního kakaa, nejlépe holandského typu
Postup
- V míse utřeme spolu moučkový cukr a máslo.
- Když se pěkně utře dohladka, přidáme žloutky, špetku soli a vanilku.
- Pak přisypeme prosátou mouku s kakaovým práškem a vše dobře promícháme lžící. Vznikne nám trochu lepkavá tužší směs.
- Formičky na tartletky vytřeme troškou másla nebo tuku a do každé formičky dáme tolik těsta, abychom ho mohli rozmačkat na dno i po bocích formiček. Nejlepší je navlhčit si ruce, aby se těsto nelepilo.
- Z těsta vytvarujeme ve formičkách malé kalíšky. Před pečením dáme formičky s těstem zchladit do lednice (ideálně do mrazáku) asi na 20 minut.
- Pečeme 10 minut při 180 stupních C.
- Po dopečení necháme vychladnout a až poté je opatrně vyklopíme z formiček.
- Plníme různou nádivkou, pudingovou, šlehačkovou, rozehřátou čokoládou se šlehačkou nebo ovocem a zalijeme dortovým želé.