Kuřecí vývar je nejen základ pro řadu polévek nebo omáček, a také mocný všelék na spoustu neduhů. Opravdový šmrnc mu dodá zelenina a bylinky.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 6 hodin
- Celkem: 6 hodin 30 minut
Ingredience
- 1,5 kg kuřecích křídel, hřbetů a/nebo stehen nakrájených sekáčkem na dvoucentimetrové kousky
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 litry vroucí vody
- 2 lžičky soli nebo podle chuti
- 2 bobkové listy
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Přidejte jednu nakrájenou cibuli. Smažte, dokud nezměkne a lehce nezbarví barvu – 2 až 3 minuty. Přendejte ji do velké mísy.
- Do hrnce přidejte polovinu kuřecích kousků. Smažte, dokud nezrůžoví, asi 4 až 5 minut. Uvařené kuře přendejte do mísy s cibulí. Stejným způsobem osmahněte i zbytek kuřete.
- Vraťte cibuli a kousky kuřete do hrnce. Snižte teplotu na minimum, přiklopte a vařte, dokud kuře nepustí šťávu, asi 20 minut.
- Zatímco se kousky kuřete vaří, naplňte velkou konvici dvěma litry vody a přiveďte ji k varu.
- Přidejte vodu, přiveďte ji k varu a poté ji stáhněte na minimum. Po 20 minutách vaření kuřecích kousků zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň, přidejte 2 čtvrtlitry vroucí vody, 2 lžičky soli a 2 bobkové listy.
- Znovu přiveďte k mírnému varu a vařečkou seškrábněte ze dna pánve připečené kousky. Poté přikryjte a nechte mírně vařit asi 20 minut.
- Vývar přecedíme přes sýrové plátno nebo velké síto vyložené papírovou utěrkou a tuhé části vyhodíme.
- Nalijte do sklenic a před uložením do chladničky nebo zmrazením zcela vychlaďte. Vývar vydrží v chladničce asi týden nebo zmrazený několik měsíců.
Foto: Unsplash