Lehký a přitom bohatý cheesecake a zároveň krémový, přitom není hutný. Doplněný naprosto neuvěřitelnou polevou z jahodové omáčky nebo s jahodovým želé. Směle se pusťte do přípravy tohoto lahodného dortu s ovocem, ke kterému se skvěle hodí např. chai tea latte.
Základní suroviny na jahodový cheesecake
- Smetanový sýr – Pro dosažení nejlepších výsledků zvolte kvalitní plnotučný smetanový sýr.
- Cukr – Pro pečený cheesecake je nejlepší běžný krystalový cukr.
- Zakysaná smetana – Tajná přísada pro lehký a krémový cheesecake.
- Jahody – Na omáčku vyberte zralé jahody. Pokud jsou v sezóně, budou chutnat mnohem lépe. Namísto jahodového cheesecake zkuste použít i maliny a připravit malinový cheesecake a pokud je zrovna dýňová sezóna zkuste dýňový cheesecake.
- Želatina – Pokud se místo jahodového přelivu rozhodnete pro želé.
Jak na korpus pro cheesecake?
Korpus jahodového cheesecaku se nejčastěji připravuje z grahamových sušenek, cukru a rozpuštěného másla. Grahamové sušenky můžeme nahradit karamelovými, čokoládovými atd. – chutím se meze nekladou. V posledních letech jsou oblíbené oreo sušenky, ze kterých si připravíte výtečný oreo cheesecake. Mezi netradiční recepty patří nepečený cheesecake s ovocem.
Užitečné tipy na pečení jahodového cheesecake
- Náplň příliš nešlehejte, protože by se do těsta dostalo příliš mnoho vzduchu. Nadměrné šlehání těsta způsobí, že jahodový cheesecake příliš vykyne a uprostřed se zhroutí.
- Neotvírejte troubu, abyste se podívali na jahodový cheesecake. Horký vzduch z trouby unikne a do trouby se dostane studený vzduch, který způsobí, že cheesecake spadne nebo popraská.
- Na přípravu tohoto cheesecake si vyhraďte dostatek času, protože jeho vychladnutí vyžaduje několik hodin.
- Ideální jsou ingredience pokojové teploty, protože se snáze promíchají, aniž by došlo k jejich náhodnému promíchání. Pokud máte studená vejce, vložte je do mísy s teplou vodou.
TIP: Připravte si doma také Cake pops tvz. pečená dortová lízátka.
Tradiční jahodový cheesecake – recept
Připravte si tradiční jahodový cheesecake s vynikajícím jahodovým přelivem. Jedná se o skvělý dezert pro každé roční období. Pokud jej připravujete v chladnějších měsících rozhodněte k podávání nevynechejte champurrado!
Ingredience na tradiční jahodový cheesecake
Sušenkový základ jahodového cheesecake
- 200 g obyčejných sušenek
- 120 g nesoleného rozpuštěného másla
Tvarohová náplň jahodového cheesecake
- 500 g změklého smetanového sýra
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 125 g zakysané nebo plnotučné smetany
- 330 g krupicového cukru
- kůra z 1 citrónu
- 3 vejce při pokojové teplotě
Jahodová poleva na cheesecake
- 500 g jahod, polovina nakrájená na kostičky a polovina rozpůlená
- 2 lžíce citrónové šťávy nebo vody (záleží na sladkosti jahod)
- 110 g bílého cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1,5 lžičky kukuřičné mouky nebo kukuřičného škrobu
- 2 lžíce vody
Postup na jahodový cheesecake
- Předehřejeme troubu na 160 °C.
- Připravíme si dortovou formu a lehce ji vymažeme máslem. Poté na dno položíme kus papíru na pečení. Připevníme ho do pružinové formy tak, aby přebytečný papír vyčníval.
- Máslem vymažeme a vyložíme i boky formy.
- Sušenky rozmixujeme na jemnou drť, následně přidáme máslo a krátce mixujeme, dokud se nerozptýlí a nepřipomíná mokrý písek.
- Směs přendáme do připravené dortové formy. Pomocí stěrky ji nahrubo rozetřeme po dně a po stěnách.
- Pomocí mixéru nebo šlehače vyšleháme krémový sýr do hladka, nejdéle však 20 sekund. (Náplň nechceme provzdušňovat, protože při pečení vzniknou praskliny).
- Přidáme mouku a šleháme 5 sekund, dokud se nevstřebá.
- Přidáme vanilku, zakysanou smetanu, cukr a citrónovou kůru. Šleháme dokud se nespojí, maximálně 10 sekund.
- Přidáme vejce, jedno po druhém. Mezitím šleháme, dokud se opět vše nespojí.
- Nalijeme do připraveného korpusu.
- Pečeme 55 minut a dort necháme vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky a poté ho necháme ve formě zhruba 4 hodiny v lednici.
- Do hrnce vložíme nakrájené jahody, vanilku, cukr a citrónovou šťávu. Promícháme a na mírném ohni přivedeme k varu.
- Vaříme 10 minut dokud se jahody nerozpadnou.
- Smícháme kukuřičnou mouku s vodou, přidáme do hrnce a promícháme.
- Přidáme rozpůlené jahody a vaříme 1 minutu do změknutí.
- Po vychladnutí ji promícháme. Hustotu upravíme malým množstvím vody tak, aby měla správně „sypkou“ konzistenci.
- Lžící naneseme na cheesecake tak, aby byl pokryt jednou vrstvou jahod. Půlky jahod otočíme tak, aby byly lícem dolů. Dáme do ledničky na minimálně 2 hodiny.
- Nakrájíme a podáváme se zbylou jahodovou omáčkou.
Recept na jahodový cheesecake nepečený
Postupujte krok za krokem podle našeho receptu na tento snadný tvarohový koláč bez pečení – lahodný letní dezert pro všechny příležitosti. Podávejte s dokonalým ledovým latté a úspěch bude zaručen!
Ingredience na jahodový cheesecake nepečený
- 250 g sušenek
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 vanilkový lusk
- 600 g plnotučného měkkého sýra
- 100 g moučkového cukru
- 280 ml smetany
- 400 g jahod rozkrojených na poloviny
- 25 g moučkového cukru
Postup na jahodový cheesecake nepečený
- Formu o průměru 23 cm s volným dnem vyložíte papírem na pečení.
- Sušenky dejte do plastového sáčku a válečkem je rozdrťte na drobky. Drobky přendejte do mísy a zalijte rozpuštěným máslem.
- Důkladně promíchejte a pevně je přitlačte na dno, aby se vytvořila rovnoměrná vrstva. Dejte na 1 hodinu do chladničky, aby pevně ztuhly.
- Vanilkový lusk podélně rozkrojte na polovinu, špičku nechte neporušenou, aby obě poloviny zůstaly spojené. Podržte špičku lusku a vyškrábněte semínka pomocí hřbetu kuchyňského nože.
- Nalijte smetanu do mísy a šlehejte ji elektrickým mixérem, dokud nezačne houstnout do měkkých špiček.
- Do samostatné mísy dejte měkký sýr, moučkový cukr a vanilková semínka a šlehejte je 2 minuty elektrickým mixérem, dokud nebudou hladké a nezačnou houstnout.
- Přilijte dvojitou smetanu a vmíchejte ji do měkkého sýra. Šleháte, aby byla dostatečně hustá, aby držela tvar, když z ní vyklopíte lžíci dnem vzhůru. Pokud není dostatečně hustá, pokračujte ve šlehání.
- Lžící nanášejte na sušenkový základ, začněte od okrajů a postupujte směrem dovnitř, přičemž dbejte na to, aby se v něm netvořily vzduchové bubliny. Hřbetem dezertní lžičky nebo stěrky uhlaďte vršek. Nechte přes noc ztuhnout v chladničce.
- Asi 30 minut před podáváním dort přendejte na servírovací talíř. Polovinu jahod rozmixujte v mixéru nebo kuchyňském robotu s moučkovým cukrem a 1 lžičkou vody a poté je přeceďte.
- Zbylé jahody naskládejte na dort a přelijte je pyré.
TIP: Až si budete lámat hlavu, co ještě připravit z jahod, zkuste třeba tyto jahody v čokoládě.
Jahodový cheesecake se želatinou – recept
Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na cheesecake se želatinou. Želatina skvěle doplní upečenou smetanovou náplň a sušenkový základ.
Ingredience na jahodový cheesecake se želatinou
- 50 g sušenek
- 75 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce želatiny v prášku
- 175 ml horké vroucí vody
- 250 g smetanového sýra, změklé na pokojovou teplotu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 45 g moučkového cukru
- 5 jahod
- 90 g jahodového želé
- 175 ml vroucí vody
- 175 ml studené vody
Postup na jahodový cheesecake s želatinou
- Ve velké míse smíchejte sušenky a rozpuštěné máslo a dobře promíchejte. Sušenkovou směs nalijte na plech a plochou stěrkou zarovnejte krustu. Nechte chladit v lednici asi hodinu, nebo dokud kůrka neztuhne.
- Želatinový prášek rozpustíme v misce s horkou vodou, necháme několik minut vychladnout.
- Mezitím do elektrického mixéru přidejte změklý smetanový sýr, vanilku a cukr. Šlehejte, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Po částech přidávejte vychlazenou želatinovou směs a šlehejte, dokud není těsto hladké.
- Vidličkou propíchejte otvory po celém sušenkovém základu. Na sušenkový základ nalijte tvarohovou směs. Do tvarohové směsi naaranžujte a vtlačte 9 půlek jahod a každou jahodu nechte jemně zapadnout.
- Nechte vychladit v chladničce alespoň čtyři hodiny nebo přes noc.
- Do misky přidejte želé v prášku a vařící vodu. Šlehejte, aby se krystalky želé zcela rozpustily, a poté přidejte studenou vodu.
- Vychladlou želé směs opatrně nalijte na vrstvu tvarohu. Vraťte do lednice a nechte několik hodin chladit, dokud želé neztuhne.
- Při podávání tvarohový koláč rozdělte a nakrájejte na 9 stejných dílů. Každý plátek otřete kuchyňskou utěrkou a čepel nože namočte do vody. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu několika dnů.
Jahodový cheesecake nepečený – recept
Nádherný nepečený tvarohový koláč s jahodovým želé. Osvěžující jahodové želé se dokonale snoubí s hladkým a krémovým tvarohovým koláčem, který leží na skořicové krustě z grahamových sušenek.
Ingredience na jahodový cheesecake nepečený
Ingredience na korpus jahodového cheesecake
- 1 hrnek grahamových sušenek
- 15 g světlého hnědého cukru
- 1 g skořice
- 1 g soli
- 50 g nesoleného másla
Ingredience na smetanová vrstvu jahodového cheesecake
- 225 g smetanového sýra
- 45 g krystalového cukru
- 30 g zakysané smetany
- 8 g moučkového cukru
- 1 g soli
- ¼ lžičky citronové šťávy
- 5 g vanilkového extraktu
- 125 g husté smetany ke šlehání
Ingredience na jahodové želé
- 300 g nakrájených jahod
- 30 g krystalového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 balíček želatiny v prášku + ¼ šálku studené vody
Ingredience na citronové želé
- 1 balení želatiny v prášku + ¼ šálku 60 ml studené vody
- 50 g krystalového cukru
- 30 g citronové šťávy
- 250 ml vody
- 10-15 malých jahod
Postup na sušenkový korpus jahodového cheesecake
- Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a přitiskněte papír k formě pomocí másla.
- Pomocí kuchyňského robotu rozdrťte grahamové sušenky na drobky. Případně můžete grahamové sušenky vložit do velkého zipového sáčku a rozdrtit je válečkem na těsto.
- Do směsi přidejte hnědý cukr, skořici a sůl – promíchejte.
- Máslo opatrně rozpusťte v mikrovlnné troubě asi 15-30 sekund. Přilijte směs grahamových sušenek a důkladně promíchejte.
- Navrstvěte na pánev. Směs naberte do připravené dortové formy. Pevně ji přitlačte, abyste vytvořili rovnou a rovnoměrnou vrstvu.
Postup na smetanovou vrstvu jahodového cheesecake
- Smetanový sýr a cukr ušlehejte. Ve středně velké míse ručním elektrickým mixérem vyšlehejte při střední rychlosti smetanový sýr a krystalový cukr dohromady do hladké a krémové konzistence.
- Přidejte ochucující přísady. Přidejte zakysanou smetanu, moučkový cukr, sůl, citronovou šťávu a vanilkový extrakt – vyšlehejte do hladka.
- Do studené mísy nalijte studenou hustou smetanu ke šlehání a šlehejte, dokud nevzniknou tuhé špičky. Dávejte pozor, abyste šlehání nepřehnali. Pokud šlehání přeženete, získá šlehačka hustou máslovou konzistenci.
- Šlehačku vlijte do smetanové směsi a jemně stěrkou míchejte, dokud se nespojí.
- Nahoru přidejte krustu z grahamových sušenek. Pomocí stěrky uhlaďte tvarohový koláč do rovnoměrné vrstvy. Několikrát poklepejte pánví o pult, aby se vytvořila rovnoměrná vrstva. Chlaďte v mrazáku po dobu 1 hodiny.
Postup na jahodové a citronové želé
- V malém hrnci smíchejte nakrájené jahody, cukr krystal a citronovou šťávu a vařte na středně nízkém ohni, dokud se jahody nerozvaří a nebudou vypadat jako jablečná omáčka. Trvá to asi 10-15 minut. Jahodovou omáčku přecedíme do žáruvzdorné misky.
- Zatímco se jahody vaří, odměřte v misce ¼ šálku studené vody. Posypte ji práškovou želatinou a pak ji promíchejte. Směs nechte 5 minut odstát, dokud želatina neabsorbuje vodu a nezačne žbluňkat.
- Želatinu vmíchejte do teplé jahodové omáčky. Teplou jahodovou omáčku přelejeme do velké mísy. Přidejte želatinovou směs a promíchejte. Při přidávání želatiny dbejte na to, aby byla jahodová omáčka teplá a ne vařící.
- Jahodovou želatinovou směs nechte 5 minut vychladnout. Vyndejte cheesecake z mrazáku a opatrně na něj nalijte jahodovou želatinu. Vytvořte případné bublinky. Vložte cheesecake na 1 hodinu do chladničky.
- Uvařte citronovou želatinu. V malém hrnci smíchejte citronovou šťávu, cukr a vodu. Vařte na středně nízké teplotě a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Zatímco se limonáda zahřívá, odměřte ¼ šálku studené vody, nasypte na ni želatinový prášek a promíchejte. Směs nechte 5 minut odstát, dokud želatina nevstřebá vodu.
- Vyjměte cheesecake z chladničky, po okrajích a uprostřed vyložte jahodami. Opatrně nalijte tolik želatiny, aby pokryla spodní polovinu jahod. Vraťte koláč na 1 hodinu do chladničky, aby ztuhl. To proto, aby jahody neplavaly.
- Nalijte zbytek citronového želé. Jakmile želé trochu ztuhne, nalijte na něj zbývající želé. Před vyjmutím dortu z formy jej nechte chladit v chladničce alespoň 12 hodin nebo přes noc.