Postupujte krok za krokem podle našeho receptu na tento snadný tvarohový koláč bez vaření – lahodný letní dezert pro všechny příležitosti.

Cheesecake skýtá spoustu možností přípravy. Můžete si jej upéct s čokoládou, vanilkou, nebo třeba vyzkoušet nepečený cheesecake s ovocem. Nebo máte chuť zkusit něco jiného? Připravte si netradiční limetkový cheesecake.

TIP: Vyzkoušejte další jednoduchý dezert a to recept na mini Pavlova či mrkvový dort s tvarohem, nebo klasické smoothie s melounem a jahodami či jahodové smoothie.

Jahodovy cheesecake recept
Lahodný sladký cheesecake s jahodami potěší každého.

Jednoduchý jahodový dort – nepečený cheesecake – recept

Postupujte krok za krokem podle našeho receptu na tento jednoduchý jahodový dort bez pečení – lahodný letní dezert pro všechny příležitosti.

Jednoduchý jahodový dort – ingredience na nepečený cheesecake

  • 250 g digestivních sušenek
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 600 g plnotučného měkkého sýra
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 hrnek tučné smetany

Jednoduchý jahodový dort – postup

  1. Základ připravíte tak, že formu o průměru 23 cm s volným dnem vyložíte pergamenem na pečení. Sušenky dejte do plastového sáčku a válečkem je rozdrťte na drobky.
  2. Drobky přendejte do mísy a zalijte rozpuštěným máslem. Důkladně promíchejte, dokud nejsou drobky zcela obalené.
  3. Vyklopte je do připravené formy a pevně je přitlačte na dno, aby se vytvořila rovnoměrná vrstva. Dejte na 1 hodinu do chladničky, aby pevně ztuhly.
  4. Vanilkový lusk podélně rozkrojte na polovinu, špičku nechte neporušenou, aby obě poloviny zůstaly spojené. Podržte špičku lusku a vyškrábněte semínka pomocí hřbetu kuchyňského nože.
  5. Nalijte smetanu do mísy a šlehejte ji elektrickým mixérem, dokud nezačne houstnout na měkké špičky. Do samostatné mísy dejte měkký sýr, moučkový cukr a vanilková semínka a šlehejte je 2 minuty elektrickým mixérem, dokud nebudou hladké a nezačnou houstnout; zřídnou a pak začnou opět houstnout.
  6. Přilijte dvojitou smetanu a vmíchejte ji do měkkého sýra. Hledáte, aby byla dostatečně hustá, aby držela tvar, když z ní vyklopíte lžíci dnem vzhůru. Pokud není dostatečně hustá, pokračujte ve šlehání.
  7. Lžící nanášejte na piškotový základ, začněte od okrajů a postupujte směrem dovnitř, přičemž dbejte na to, aby se v něm netvořily vzduchové bubliny. Hřbetem dezertní lžičky nebo stěrky uhlaďte vršek cheesecaku dolů. Nechte přes noc ztuhnout v chladničce.
  8. Asi 30 minut před podáváním uveďte cheesecake do pokojové teploty. Chcete-li jej vyjmout z formy, položte základ na plechovku a postupně stahujte stěny formy dolů. Dort přendejte na servírovací talíř a odstraňte podkladový papír a základnu.
  9. Polovinu jahod rozmixujte v mixéru nebo kuchyňském robotu s moučkovým cukrem a 1 lžičkou vody a poté je přeceďte. Zbylé jahody naskládejte na dort a přelijte je pyré.
Jahodovy cheesecake recept
Jahodový cheesecake můžete přelít jahodovou šťávou.

Jahodový cheesecake s tvarohem – recept

Tento recept na jahodový cheesecake je úžasný. Báječný krémový a lehký klasický tvarohový koláč je zakončený nádhernou jahodovou polevou. Tvarohový koláč je zasazen do jednoduchého základu z grahamových máslových sušenek, který každému soustu dodá texturu.

Jahodový cheesecake s tvarohem – ingredience

  • 2 hrnky (200 g) grahamových sušenek, asi 2 sáčky
  • ¼ šálku (50 g) krystalového cukru
  • 6 lžic nesoleného másla, rozpuštěného

Na náplň:

  • 904 g tvarohu, pokojové teploty
  • 1 a ⅓ šálku (266 g) krystalového cukru
  • 1 šálek (227 g) zakysané smetany, pokojová teplota
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky soli
  • 4 velká vejce, pokojová teplota, lehce našlehaná

Na polevu:

  • 400 g celých jahod nakrájených na kostičky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 šálek (200 g) krystalového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • ⅛ lžička soli
  • 2 šálky (334 g) jemně nakrájených jahod

Jahodový cheesecake s tvarohem – postup

  1. Přesuňte rošt trouby do spodní třetí polohy a troubu zahřejte na 175 °C. Vnější dno kruhové pružinové formy pevně obalte alobalem.
  2. Smíchejte grahamové sušenky, cukr a rozpuštěné máslo. Drobenkovou směs vtlačte na dno a asi 2 cm po stranách formy. Pečte 10 minut. Zatímco budete připravovat náplň, nechte ji vychladnout.
  3. Snižte teplotu trouby na 150 °C.
  4. Ve velké míse vyšlehejte tvaroh elektrickým mixérem do hladké a krémové konzistence, asi 1 minutu.
  5. Přidejte cukr a zakysanou smetanu a šlehejte, dokud se dobře nespojí. Přidejte vanilku a sůl a šlehejte na nízké otáčky, dokud nebude hmota hladká.
  6. Pomocí silikonové stěrky jemně vmíchejte vejce, jen dokud se nespojí. Těsto nalijte na připravený korpus.
  7. Naplňte zapékací mísu několika centimetry vroucí vody a do jejího středu vložte cheesecake.
  8. Pečte 1 hodinu, nebo dokud nejsou okraje ztuhlé a střed mírně kolísavý. Vypněte troubu a nechte cheesecake ve vodní lázni v troubě ještě hodinu.
  9. Vyjměte cheesecake z vodní lázně a položte jej na drátěnou mřížku. Přejeďte malým nožem po vnějším okraji cheesecaku, aby se uvolnil z formy, a nechte ho vychladnout při pokojové teplotě asi 1,5 hodiny.
  10. Přikryjte a nechte v chladničce odležet alespoň 4 hodiny nebo přes noc. Odstraňte boky pánve a přeneste cheesecake na servírovací talíř.
  11. Do mísy kuchyňského robotu přidejte na kostičky nakrájené jahody a kukuřičný škrob a zpracujte je dohladka. Přeneste do středně velkého hrnce a přidejte cukr.
  12. Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud nezhoustne, asi 15 minut.
  13. Odstavte z ohně a vmíchejte vanilku, sůl a nakrájené jahody. Za občasného míchání nechte asi 40 minut vychladnout.
  14. Těsně před podáváním rozetřete polevu rovnoměrně na cheesecake nebo na jednotlivé plátky.
Jahodovy cheesecake recept
Cheesecake můžete ozdobit čerstvými jahodami.

Jahodový cheesecake pečený – recept

Tohle je ten nejlepší jahodový cheesecake, jaký jste kdy ochutnali. Díky dokonale krémové a bohaté jahodové náplni a šťavnaté a sirupové jahodové polevě je naprosto plný jahodové chuti. A jeho příprava je neuvěřitelně snadná – není potřeba žádná vodní lázeň.

Jahodový cheesecake pečený – ingredience

  • 225 g rozdrcených sušenek
  • 75 g másla, rozpuštěného

Na náplň:

  • 50 g sušených jahod
  • 200 g krupicového cukru
  • 600 g plnotučného tvarohu nebo smetanového sýra
  • 115 g řeckého jogurtu
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového exkraktu
  • 20 g kukuřičného škrobu

Na polevu:

  • 320 g jahod
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Pečený jahodový cheesecake – postup

  1. Nastavte rošt trouby do střední polohy, předehřejte troubu na 180 °C a vyložte formu pečicím papírem (dbejte na to, abyste vyložili dno i boky formy).
  2. Smíchejte rozdrcené digestivní sušenky a rozpuštěné máslo, až získáte směs připomínající mokrý písek. Směs přeneste do vyložené formy a pomocí plochého dna sklenice nebo odměrky je stlačte do rovnoměrné vrstvy s okrajem přibližně 4 cm.
  3. Pečte 10 minut při teplotě 180 °C, poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
  4. Snižte teplotu v troubě na 140 °C.
  5. V kuchyňském robotu nebo mixéru smíchejte mrazem sušené plátky jahod a cukr a zpracujte je, dokud nezískáte jemný prášek.
  6. Ve velké míse pomocí balónkové metly smíchejte smetanový sýr a jogurt dohromady, dokud nevznikne hladká hmota.
  7. Přidávejte vejce jedno po druhém a po každém přidání dobře promíchejte, dokud nebude směs hladká.
  8. Přidejte vanilkovou pastu a dobře promíchejte, dokud se rovnoměrně nezapojí.
  9. Přidejte „jahodový cukr“ a kukuřičný škrob a dobře promíchejte, dokud se zcela nezapojí a nezůstanou žádné hrudky. Výsledná tvarohová náplň bude sametově hladká, velmi krémová a světle růžové barvy.
  10. V této fázi můžete také upravit barvu přidáním jedné nebo dvou kapek červeného potravinářského barviva.
  11. Jahodovou tvarohovou náplň přendejte do mírně vychladlého tvarohového korpusu a uhlaďte povrch.
  12. Pečte při teplotě 140 °C asi 55 minut, nebo dokud nejsou okraje úplně ztuhlé a mírně nafouklé a střed se při jemném zatřesení pečicím papírem stále viklá.
  13. Cheesecake byste měli začít kontrolovat asi 10 minut před doporučenou dobou pečení.
  14. Vypněte troubu a nechte cheesecake vychladnout na pokojovou teplotu ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky.
  15. Po vychladnutí na pokojovou teplotu přeneste cheesecake do chladničky alespoň na 4 hodiny (nebo nejlépe přes noc), než jej vyjmete z formy. Uchovávejte jej v chladničce, dokud nebudete připraveni na sestavení/zdobení.
  16. V míse smíchejte rozpůlené a rozčtvrcené jahody, cukr, citronovou šťávu a vanilku. Dobře promíchejte, až se jahody rovnoměrně obalí cukrem.
  17. Přikryjte a nechte při pokojové teplotě 1-2 hodiny nebo přes noc v lednici, občas promíchejte.
  18. Jakmile jahody pustí šťávu, propasírujte je přes sítko, aby se šťáva slila, a poté jahody vraťte zpět do mísy a odložte stranou, dokud nebude potřeba.
  19. Šťávu přelijte do hrnce a za častého míchání vařte na středním plameni, dokud nezhoustne a nezíská sirupovou konzistenci, ale ne zcela podobnou džemu. To by mělo trvat asi 5 minut. Po zhoustnutí odstavte a nechte vychladnout.
  20. Teplý jahodový sirup smíchejte s jahodami na jahodovou polevu a dejte stranou, dokud nebude potřeba.
  21. Jakmile je cheesecake zcela vychladlý, vyjměte ho z pružinové formy a přendejte na mřížku. Můžete podávat.
Jahodovy cheesecake recept
Jahodový cheesecake je lehký, nadýchaný a chutný.

Jahodový cheesecake – recept

Připravte si perfektní jahodový cheesecake, kterým se určitě zavděčíte nejen vaší rodině.

Jahodový cheesecake – ingredience

Na korpus:

  • 250 g sušenek
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 600 g plnotučného měkkého sýra
  • 100 g moučkového cukru
  • 284 ml smetany ke šlehání

Na polevu:

  • 400 g jahod rozkrojených na poloviny
  • 25 g moučkového cukru

Jahodový cheesecake – postup

  1. Základ připravte tak, že formu o průměru 23 cm s volným dnem vymažete máslem a vyložíte papírem na pečení. Sušenky dejte do plastového sáčku a válečkem je rozdrťte na drobky. Drobky přendejte do mísy a zalijte je rozpuštěným máslem.
  2. Důkladně promíchejte, dokud nejsou drobky zcela obalené. Vyklopte je do připravené formy a pevně je přitlačte na dno, aby se vytvořila rovnoměrná vrstva. Dejte na 1 hodinu do chladničky, aby pevně ztuhly.
  3. Vanilkový lusk podélně rozkrojte na polovinu, špičku nechte neporušenou, aby obě poloviny zůstaly spojené. Podržte špičku lusku a vyškrábněte semínka pomocí hřbetu kuchyňského nože.
  4. Nalijte dvojitou smetanu do mísy a šlehejte ji elektrickým mixérem, dokud nezačne houstnout do měkkých špiček.
  5. Měkký sýr, moučkový cukr a vanilková semínka dejte do samostatné mísy a 2 minuty šlehejte elektrickým mixérem, dokud nebude hladký a nezačne houstnout; zřídne a pak začne opět houstnout.
  6. Přilijte smetanu a vmíchejte ji do měkkého sýra.
  7. Je důležité, aby byla dostatečně náplň hustá, aby držela tvar, když z ní vyklopíte lžíci dnem vzhůru. Pokud není dostatečně hustá, pokračujte ve šlehání.
  8. Lžící nanášejte na piškotový základ, začněte od okrajů a postupujte směrem dovnitř, přičemž dbejte na to, aby se v něm netvořily vzduchové bubliny.
  9. Hřbetem dezertní lžičky nebo stěrky uhlaďte vrchní část cheesecaku dolů. Nechte přes noc ztuhnout v chladničce.
  10. Asi 30 minut před podáváním uveďte cheesecake do pokojové teploty. Dort přendejte na servírovací talíř a odstraňte podkladový papír a základnu.
  11. Polovinu jahod rozmixujte v mixéru nebo kuchyňském robotu s moučkovým cukrem a 1 lžičkou vody a poté je přeceďte. Zbylé jahody naskládejte na dort a přelijte je pyré.

Tipy pro ještě lepší výsledek

Základna neztuhla?

Aby základ správně ztuhl, musí se rozpuštěné máslo důkladně promíchat se sušenkovými drobky. Ujistěte se také, že jste ho před přidáním náplně nechali alespoň 1 hodinu ztuhnout v lednici, aby se drobky nepromíchaly do měkké sýrové směsi.

Náplň neztuhla?

Tvarohový koláč možná potřeboval více času v chladničce. Směs by měla být zpočátku poměrně pevná, ale dlouhé chlazení (nejlépe přes noc) je nezbytné, aby náplň dobře ztuhla.

Chcete vyzkoušet jinou příchuť?

  • Citron: Místo vanilkových semínek vyšlehejte jemně nastrouhanou kůru a šťávu ze 2 citronů s měkkým sýrem a moučkovým cukrem. Navrch dejte citronový tvaroh a nechte vychladnout. 
  • Maliny: Vyměňte jahody za čerstvé maliny. 
  • Maracuja a mango: Z dužiny 4 maracují připravíme lahodnou omáčku, kterou podle chuti osladíme trochou moučkového cukru. Tvarohový koláč posypeme nakrájeným mangem, přelijeme omáčkou a posypeme několika semínky maracui.

Nemůžete dort vyndat z formy?

Pokud se vám dort špatně vyndavá z formy, nechte ho ještě chvíli odležet nebo vytřete vnější stranu formy teplou utěrkou. Tím se okraje zahřejí a měly by umožnit snadné vyjmutí formy.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang