Bílý rafinovaný cukr a klasickou pšeničnou mouku už jsem dávno z jídelníčku vyřadila a doma se mi vůbec nevyskytuje. Když peču koláč, snažím se hledat bezlepkové alternativy, které jsou pro naše těla mnohem snáze stravitelné a zdravější.
Na trhu je dnes tak obrovské množství zdravých alternativ k bílé mouce. Nejraději používám jáhlovou, pohankovou nebo ovesnou mouku. Oves je přirozeně bezlepková potravina, je ale většinou zpracovávána v provozech pro zpracování dalších obilovin s lepkem a může tak docházet ke kontaminaci.
Pokud netrpíte těžkou celiakií, ovesné vločky si s klidným svědomím dejte. Jáhly jsou bohaté na živiny a rostlinné sloučeniny. Proto mohou nabízet četné zdravotní výhody a jsou považovány za ideální obilovinu pro lidi s cukrovkou.
Pojďme se tedy podívat na recepty z jáhel.
Jáhlový koláč s meruňkami – recept
Nemáte doma ani jednu mouku a zároveň máte chuť na nějaký šťavnatý koláč s ovocem? Máte doma čerstvé meruňky? Výsledkem může být jáhlový koláč, který je úžasně šťavnatý a vláčný. Co dělá tento recept z jáhel dokonalým, je kokosová drobenka.
Ingredience na jáhlový koláč s meruňkami
- 280 g jáhel
- 550 ml ovesného mléka na uvaření jáhel (můžete nahradit vodou)
- 80 g strouhaného kokosu
- 50 g rýžového sirupu
- 30 g kokosového cukru
- 200 ml mléka do těsta
- 3 lžíce psylia (15 lžic vody)
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- 10 meruňek
Kokosová drobenka:
- 2 hrsti kokosových plátků
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 2 lžíce kokosového cukru
- 2 lžíce kokosového oleje
Postup na jáhlový koláč s meruňkami
- Jáhly několikrát spaříme vroucí vodou, abychom je zbavili hořkosti a necháme pomalu vařit v mléce pod pokličkou (mléko můžete nahradit vodou, ale počítejte s tím, že těsto pak bude méně sladké).
- Když se mléko/voda vyvaří a jáhly změknou, necháme je pod pokličkou ještě cca 10 minut dojít.
- Mezitím co jáhly chladnou, připravíme si kokosovou posypku na koláč.
- V míse smícháme kokosové plátky a nahrubo posekané ořechy s kokosovým cukrem a olejem.
- Nasypeme do misky psylium a zalijeme ho vodou.
- Jáhly přesypeme do mísy, přidáme kokosový cukr, rýžový sirup, strouhaný kokos a prášek do pečiva.
- Nakonec přilijeme mléko a vše důkladně promícháme.
- Nejlépe těsto zpracujeme rukama.
- Hotové těsto rozprostřeme do formy vymazané kokosovým olej a vysypané kokosem.
- Na povrch těsta rozprostřeme půlky meruněk a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů.
- Takto pečeme 20 minut.
- Potom jáhlový koláč s meruňkami vyndáme, posypeme drobenkou a pečeme dalších 20 minut.
Nadýchaný snídaňový jahelník s ovocem – recept
Nadýchaný, zdravý, přirozeně slazený jáhlový koláč pečený se sezónním ovocem. Ideální na pozdní snídani, snídani, svačinu i mimo ni. Stačí 1 mísa a jednoduché ingredience.
Ingredience na jahelník s ovocem
- 3 lžíce mletého lněného semínka (nebo lněné moučky)
- 7 a půl lžíce vody
- 1/3 šálku neslazeného mandlového mléka
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/3 šálku javorového sirupu
- 1/4 šálku avokádového oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky citronové kůry (asi 1 malý citron)
- 2 a ¼ šálku uvařených a vychlazených jáhel (asi 3/4 šálku suchého)
- 1 a ½ hrnku mandlové mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1 a ½ šálku peckovin podle výběru, nakrájených na 0,5 cm (asi 3 malé švestky, nektarinky nebo meruňky nebo náhradní bobulovité ovoce nebo tenké plátky oloupaných jablek)
K podávání (nepovinné):
- kokosový jogurt
- veganská vanilková zmrzlina
Recept je na 8 porcí.
Postup na jahelník s ovocem
- Pokud ještě nemáte uvařené jáhly, připravte si je v tuto chvíli na plotně.
- Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte 23 cm pružinovou formu pečícím papírem (tento recept bude fungovat i v 20 cm čtvercové zapékací misce).
- Ve velké míse připravte lněná vejce smícháním mletého lněného semínka a vody.
- Nechte několik minut želírovat.
- Odměřte mandlové mléko v odměrce na tekutiny, přidejte citronovou šťávu, jemně promíchejte a nechte chvíli odstát, aby se mírně srazilo.
- Přidejte mandlové mléko a citronovou šťávu do lněných vajec spolu s javorovým sirupem, avokádovým olejem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou.
- Intenzivně šlehejte, dokud neuvidíte žádné oddělení oleje od ostatních ingrediencí – asi 1 minutu.
- Přidejte uvařené a vychladlé jáhly a míchejte, dokud se rovnoměrně nerozdělí.
- Přidejte mandlovou mouku, prášek do pečiva a sůl a ještě jednou promíchejte, dokud se dobře nespojí.
- Těsto bude husté a lepkavé.
- Pokud se vám zdá řídké nebo příliš mokré, přidejte ještě trochu mandlové mouky. Pokud je suché a drobivé, přidejte po jedné lžíci mandlového mléka.
- Přeneste těsto do pečícím papírem vyložené formy a rozetřete ho do rovnoměrné vrstvy – nevadí, když bude povrch trochu nerovnoměrný a bude vypadat rustikálně!
- Jemně vtlačte plátky ovoce do horní části těsta, umístěte je blízko sebe, ale nepřekrývejte je.
- Pečte 40-50 minut nebo dokud okraje nezhnědnou a střed koláče není pevný a suchý.
- Před vyjmutím z trouby a podáváním nechte jahelník s ovocem alespoň 20 minut vychladnout.
Jahelník s ovocem si vychutnejte jako součást pozdní snídaně nebo jako dopolední svačinu plnou obilovin s kopečkem kokosového jogurtu. Jako dezert je vynikající lehce ohřátý a podávaný s bezmléčnou zmrzlinou.
Tento jahelník je nejlepší podávat čerstvý, ale vydrží při pokojové teplotě až 2-3 dny nebo v chladničce až 4-5 dní. Není vhodný do mrazničky.
Citronový jáhlový koláč s vlašskými ořechy a kandovaným zázvorem – recept
Tento recept z jáhel na vydatný citronový jáhlový koláč plný celozrnných obilovin, ořechů, ovoce, medu, zdravých olejů a bez rafinovaných cukrů uspokojí chuť na sladké bez pocitu viny.
Ingredience na citronový jáhlový koláč
- 1 a 1/2 hrnku špaldové nebo celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 2 velká vejce
- 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
- 1/3 šálku syrového medu
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 lžička čistého citronového extraktu
- 3 lžičky čerstvé citronové kůry
- 1/2 šálku podmáslí (nebo plnotučného mléka s 1 a 1/2 lžičkou bílého octa rozmíchaného a ponechaného 5-10 minut odstát)
- 1 šálek vařených jáhel, vychlazených (lze nahradit quinoou)
- 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
- 1 a 1/4 šálku nasekaných sušených fíků
- 1/4 šálku nasekaného kandovaného zázvoru
Medová citronová poleva:
- 1/4 šálku syrového medu
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
Recept je na 12 porcí.
Postup na citronový jáhlový koláč
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl a dejte stranou.
- V samostatné míse rozšlehejte vejce s medem a olivovým olejem, poté přidejte vanilku, citronový extrakt a citronovou kůru.
- Mezi jednotlivými přídavky šlehejte, dokud se nespojí, přidejte polovinu moučné směsi, pak polovinu podmáslí a postup opakujte. Dávejte pozor, abyste šlehání nepřehnali.
- Vmíchejte jáhly, nasekané fíky, kandovaný zázvor a vlašské ořechy. Těsto bude velmi husté.
- Těsto rozetřete do vymazané formy o rozměrech 20×20 cm.
- Pečte asi 30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Med a citronovou šťávu zahřívejte v mikrovlnné troubě 30 sekund na nejvyšší stupeň.
- Vidličkou propíchejte díry po celém koláči.
- Ještě horký koláč polijte zahřátým medem a pomocí nože jej rovnoměrně rozetřete.
- Citronový jáhlový koláč nechte asi 10 minut odležet a poté jej ještě teplý nakrájejte na čtverce a podávejte.
Jahelník s jablky – recept
Jáhly jsou přirozeně sladké zrno, které po uvaření ztuhne a dá se krájet. Tento jahelník s jablky zachutná určitě i Vašim dětem.
Ingredience na jahelník s jablky
- 1 šálek jáhel, propláchnutý
- 3 šálky jablečné šťávy
- 1 šálek rozinek
- špetka mořské soli
Postup na jahelník s jablky
- Všechny ingredience smíchejte ve středně velkém hrnci na prudkém ohni.
- Přiveďte je k varu, pak teplotu snižte, přikryjte a vařte asi 20 minut, dokud se nevstřebá veškerá šťáva a jáhly nezměknou. Promíchejte a poté ochutnejte.
- Pokud jsou jáhly stále křupavé, přidejte více šťávy, přikryjte a vařte asi 3 minuty, poté znovu zkontrolujte měkkost.
- Směs nalijte do standardní bochníkové nebo koláčové formy a nechte ji asi 1 hodinu chladnout, dokud neztuhne.
- Nakrájejte a podávejte.
- Případné zbytky skladujte v chladničce.
Tipy na další varianty jahelníku
- Můžete použít i jiné čerstvé nebo sušené ovoce, například hrušky, jablka nebo meruňky. Drobné ovoce je finální tak, jak je, ale větší ovoce můžete nakrájet.
- Vyzkoušejte různé ovocné šťávy.
- Před nalitím uvařené směsi do chladicí nádoby vmíchejte asi 1 lžičku mleté skořice nebo vanilkového extraktu.
Jahelník s tvarohem – recept
Jahelník s tvarohem je skvělým pohoštěním, které si můžete vychutnat s přáteli a rodinou. Je ideální pro ty, kteří hledají bezlepkovou a veganskou variantu dezertu.
Ingredience na jahelník s tvarohem
- 1 šálek jáhlové mouky
- 1/2 šálku tvarohu
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky kardamonu
Postup na jahelník s tvarohem
- Předehřejte troubu na 177 °C.
- Lehce vymažte zapékací misku.
- V míse smíchejte jáhlovou mouku, tvaroh, cukr a koření.
- Jakmile se ingredience spojí, přeneste je do vymazané zapékací misky a rovnoměrně směs rozprostřete.
- Pečte 25 minut.
- Po vychladnutí nakrájejte jahelník s tvarohem na čtverce a podle potřeby je doplňte tvarohem.
Jahelník s jablky a tvarohem – recept
Jahelník s jablky a tvarohem je lahodný a zdravý dezert, který se hodí pro každou příležitost. Kombinace jáhel, jablek a tvarohu vytváří jedinečnou a chuťově výraznou pochoutku, která jistě potěší i ty nejvybíravější jedlíky. Tento recept se snadno připravuje a vyžaduje minimum surovin.
Ingredience na jahelník s jablky a tvarohem
- 1 šálek jáhlové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 oloupaná a nastrouhaná jablka
- 1/2 šálku tvarohu
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- špetka soli
Postup na jahelník s jablky a tvarohem
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Vymažte 23 cm kulatou dortovou formu.
- Ve velké míse smíchejte jahelnou mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici.
- Přidejte nastrouhaná jablka, tvaroh, javorový sirup a rozpuštěné máslo a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Těsto nalijte do připravené formy a posypte ořechy.
- Pečte 25-30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Před krájením a podáváním nechte zcela jahelník s jablky a tvarohem vychladnout.
Jáhly na sladko – recept
Pro tento recept můžete použít jakékoliv jáhly kromě prstových a perlových. Jáhly na sladko můžete připravit také s jakýmkoli kořením, kardamomem nebo mletým kmínem. Výborné jsou rovněž s banánem.
Ingredience na jáhly na sladko
- 1/2 šálku neleštěných jáhel kodo – 1/2 šálku
- 1,5 šálku voda
- 1/2 šálku jaggery v prášku
- 1/4 čajové lžičky kardamonový prášek
- 1/4 čajové lžičky pražený kmín
- 1/2 šálku škrábaný kokos
- 1 čajová lžička ghee
- špetka soli
Postup na jáhly na sladko
- Jáhly Kodo omyjte a namočte přes noc nebo alespoň na 4 hodiny. Pokud používáte jáhly kodo, barva vody se při oplachování a praní změní na hnědou, ale to nevadí.
- Na pánvi uvařte jáhly Kodo s vodou. Poměr jáhel Kodo a vody je 1:3.
- Když jsou jáhly dobře uvařené, přidejte postupně prášek z jaggery, kardamom, pražený kmín, naškrábaný kokos, ghí a sůl a dobře spojte.
- Vypněte plamen a podávejte jáhly na sladko (můžete podávat horké nebo teplé).
Jáhlový nákyp se švestkami – recept
Jáhlový nákyp se švestkami je skvělý jako snídaně nebo jej můžete použít jako přílohu. Výborný je s jogurtem nebo zmrzlinou. Získáte tak lahodnou pochoutku. Lze podávat i studené nebo při pokojové teplotě. Vyzkoušejte i recept na rychlý švestkový koláč s tvarohem.
Ingredience na jáhlový nákyp se švestkami
- 1 šálek jáhel
- 2 šálky vody
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce medu
- 4-5 švestek, zbavených pecky a nakrájených na plátky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
Postup na jáhlový nákyp se švestkami
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Jáhly propláchněte v jemném sítku a nechte okapat.
- Vložte jáhly do středně velkého hrnce a přidejte vodu.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte asi 15 minut nebo dokud jáhly nezměknou a voda se nevstřebá.
- Odstavte z ohně a načechrejte vidličkou.
- Kulatou zapékací misku o průměru 23 cm vymažte máslem.
- V malé misce smíchejte med, hnědý cukr, skořici, muškátový oříšek a zázvor.
- Uvařené jáhly rozprostřete do připravené zapékací misky a navrch dejte švestky.
- Potřete je medovou směsí.
- Jáhlový nákyp se švestkami pečte 15-20 minut, nebo dokud švestky nezměknou a povrch není zlatohnědý.
Jáhlový nákyp s jablky – recept
Jáhlový nákyp s jablky se šťavnatou ovocnou náplní je ideální zdravá snídaně nebo i dezert.
Ingredience na jáhlový nákyp s jablky
- 250 g jáhel
- 1 litr rostlinného mléka
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 30 g kokosového cukru
- 30 ml agáve
- 1 lžička chia semínek
- 1 lžička lněných semínek
- 300 g jablek
- skořice
- citronová šťáva
Postup na jáhlový nákyp s jablky
- Vložte chia a lněná semínka do trochy vody a nechte je alespoň 15 minut namočené.
- Do hrnce dejte jáhly, rostlinné mléko, sůl, vanilkový extrakt, agávový nektar a kokosový cukr a přiveďte k varu. Poté jej vařte na mírném ohni po dobu 30 minut.
- Přidejte předem namočená chia a lněná semínka a vše promíchejte. (Pokud chcete, můžete to udělat i bez chia a lněných semínek a stejně to bude držet pohromadě).
- Jablka nastrouhejte a smíchejte s trochou skořice a citronovou šťávou. Dle chuti.
- V samostatné misce smíchejte nastrouhaná jablka a trochu kokosového cukru a přiveďte k varu. Vařte několik minut, dokud úplně nezměknou.
- Polovinu jáhlové směsi dejte do hrnce, zasypte jablečnou směsí a poté přiklopte zbytkem jáhel.
- Pečeme při 180 °C asi 40 minut.
Jáhlová kaše s jablky- recept
Výživná snídaně plná jablek a skořice. Začněte svůj den s jáhlovou kaší s jablky.
Ingredience na jáhlovou kaši s jablky
- 180 g jáhel (1 šálek), propláchnuté a okapané
- 720 ml mléka (3 šálky)
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
- 1 středně velké jablko, zbavené jádřinců a nakrájené na malé kousky
- skořice, podle chuti
- 1-2 lžíce medu (upravte podle chuti)
- nasekané mandle (nepovinné)
- jablečné lupínky (nepovinné)
Recept je na 2 porce.
Postup na jáhlovou kaši s jablky
- V malém hrnci smíchejte jáhly, 480 ml (2 šálky) mléka a sůl a vařte na mírném ohni.
- Občas promíchejte lžící a nechte vařit, dokud jáhly nenabobtnají, asi 10-15 minut.
- Po uvaření sundejte z plotny a vmíchejte většinu nakrájeného jablka.
- Nechte asi minutu odstát.
- Za stálého míchání pomalu přidávejte posledních 240 ml mléka, aby byla kaše krémovější.
- Jáhlovou kaši s jablky podávejte posypanou zbytkem jablka, skořicí, medem a nasekanými mandlemi.
Jáhlová kaše se švestkami a medovou polevou – recept
Vylepšete svou snídani a připravte si lahodnou jáhlovou kaši se švestkami a medovou polevou. Tato starobylá přirozeně bezlepková celozrnná obilovina čeká jen na to, až ji znovu objevíte.
Ingredience jáhlovou kaši se švestkami
- 200 g/1 šálek jáhel
- 600 ml/3 šálky mléka, můžete použít jakékoli mléko, které máte rádi – sójové, mandlové, kokosové
- 2 lžíce hnědého cukru nebo více podle chuti
- špetka soli
- 4 švestky
- 2 lžíce vody
- 2 lžíce medu
- 2 lžičky chia semínek volitelně
- 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů, mandlí nebo podle vlastního výběru
Recept je na 4 porce.
Postup jáhlovou kaši se švestkami
- Ve středně velkém hrnci smíchejte jáhly, mléko, cukr a sůl a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum a vařte 15 minut za občasného míchání, dokud zrno nezměkne.
- V polovině vaření zkontrolujte, zda kaše nevyschla, a v případě potřeby přidejte trochu mléka nebo vody, aby zůstala sypká a krémová.
- Mezitím odstraňte pecky ze švestek a nakrájejte je na silné plátky.
- Poté je vložte do malého hrnce s vodou a medem a na mírném ohni za stálého míchání vařte 5-7 minut, dokud nezměknou, ale stále drží tvar, a tekutina se nezmění v polevu.
- Jáhlovou kaši se švestkami podávejte posypanou švestkami s medovou polevou a podle potřeby posypanou chia semínky nebo nasekanými ořechy.
Jáhlová kaše s tvarohem, arašídy a rozinkami – recept
Potěšte své blízké chutnou a zdravou snídaní – jáhlovou kaší s tvarohem. Podle tohoto receptu se kaše ukáže jako jemná a vzdušná, a pokud ji doplníte o oříšky a rozinky, nikdo takovou snídani neodmítne.
Ingredience na jáhlovou kaši s tvarohem
- 220 g jáhel
- 250 g tvarohu
- 3 lžíce arašídů nebo jiných ořechů
- 3 lžíce rozinek
- 2-3 lžíce cukru (podle chuti)
- sůl podle chuti
- 700 ml vody
Recept je na 3 porce.
Postup na jáhlovou kaši s tvarohem
- Jáhly několikrát důkladně propláchneme ve studené vodě, dokud není voda čirá.
- Nalijeme vodu do hrnce (je lepší použít silnostěnný hrnec), vodu přivedeme k varu.
- Poté vložíme jáhly do hrnce s vroucí vodou, přidáme malou špetku soli, snížíme teplotu na minimum a jáhly vaříme 10-15 minut doměkka.
- Když kaše začne houstnout, nezapomeňte ji pravidelně míchat.
- Suchý tvaroh rozmělníme přes síto.
- Pokud je tvaroh mokrý, můžete ho jednoduše rozmixovat.
- Do tvarohu přidejte cukr.
- Tvaroh smíchejte s cukrem.
- Hotová kaše se ukáže být poměrně hustá.
- Tvaroh s cukrem přidáme do jáhlové kaše.
- Za stálého míchání pokračujeme ve vaření kaše s tvarohem na mírném ohni ještě 2 minuty.
- Poté hrnec odstavíme z ohně, přikryjeme pokličkou a necháme 15 minut odstát.
- Pokud jsou arašídy syrové, smažíme je na pánvi asi 3-5 minut, dokud se neobjeví příjemná vůně, a poté je oloupeme.
- Z pražených arašídů se bude loupat snadno.
- Poté arašídy trochu rozmělněte – to můžete udělat pomocí válečku na válení těsta.
- Hotovou jáhelnou kaši s tvarohem dejte na talíře, každou porci posypte drcenými arašídy a navrch rozinkami.