Jáhlový knedlík je zdravá a univerzální příloha. Je výborný například k červenému fazolovému guláši.
Suroviny:
- 1 šálek propláchnutých, případně spařených jáhel
- 3 šálky vody
- 1 vejce
- mouka (celozrnná, popř. bezlepková)
- sůl
Příprava:
- Jáhly uvaříme v poměru 1:2,5-3 ve slané vodě (ideálně den předem).
- Po uvaření jáhly trochu rozmixujeme ponorným mixérem.
- Po vychladnutí přeneseme hmotu na vál, přidáme vejce a mouku a zpracujeme na kompaktní a nelepivé těsto.
- Uválíme buď jeden větší knedlík, nebo vlhkýma rukama tvarujeme menší kulaté knedlíky, popř. můžeme pomocí dvou lžic tvarovat noky.
- Připravené knedlíky vaříme ve vroucí vodě podle velikosti (velký knedlík asi 10 min.).
TIP: Na knedlík lze použít například mouku špaldovou a pohankovou, nicméně vyzkoušet se dají i jiné mouky.