Poslední dobou nás hrozně baví chodit na snídani ven, do bister a kaváren a objevovat nová místa a chutě. Miluju ten ruch, pestrost barev, rozmanitost chutí a vůní ranní kávy a horkých lívanců se šlehačkou. Pak jsou ale dny, kdy se nám nikam nechce, a to pak začne ten pravý rituál. A takové dny si žádají vždy něco speciálního, třeba lívance.
Tentokrát padla volba na jáhlovou mouku a krásně zralou papáju v míse s ovocem. Jáhlovou mouku používám moc ráda, má neutrální chuť a dobře se s ní pracuje. Lívanečky z ní jsou krásně vláčné a nadýchané. A pokud je přelijete omáčkou ze zralého ovoce se svěží meduňkou, budete v sedmém nebi.
Ingredience
Na domácí lívance bez droždí budeme potřebovat tyto ingredience:
- 100 g jáhlové mouky
- 150 ml rostlinného mléka (já použila rýžové)
- 1 lžíce psylia
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- špetka soli
- 1 lžíce rýžového sirupu
- kokosový olej na opékání
Omáčka:
- 1/4 zralé papáji
- 3 velké jahody
- 1/2 lžičky mleté skořice
A navrch ještě pár lístků meduňky.
Postup přípravy
V míse si nejprve smícháme všechny suché ingredience, tj. mouku, psylium, kypřící prášek a špetku soli. Vše společně promícháme, přilijeme mléko a datlový sirup a vytvoříme hladké řidší těsto. Nelekejte se, že je konzistence řídká, nechtě těsto alespoň 15 minut odpočívat a uvidíte, jak zhoustne.
Zatímco těsto odpočívá, připravíme si omáčku. Papáju rozkrojíme, zbavíme semínek a vydlabeme všechnu zralou dužinu. Hodíme ji společně s jahodami, meduňkou a skořicí do mixeru a mixujeme do hladka. Já použila opravdu krásně zralé ovoce, takže omáčka nebyla potřeba dosladit, můžete ale podle chuti přidat např. rýžový nebo javorový sirup.
Odpočinuté těsto mezitím krásně zhoustlo, takže můžeme jít opékat lívanečky. Na pánvi si rozehřejeme trošku kokosového oleje a lžící tvoříme lívanečky. Opékáme z každé strany asi tři minutky. Hotové lívance přelijeme omáčkou a ozdobíme čerstvým ovocem.
A chutné jsou také ovesné lívance, zde jeden takový osvědčený recept na ovesné lívance nebo tento další oblíbený recept na lívance.