Vám, co bydlíte v Praze jako já, nejspíš neušlo, že se minulou sobotu konal tradiční běžecký závod Půlmaraton. Prakticky celý střed města byl obehnán zátarasy a zaplněn sportovními fanoušky, nikde se nedalo projít – prostě blázinec. To je všechno hezký, ale proč o tom čtu tady?, říkáte si asi.
Důvod je prostý – závod běžela i sestra mého drahého, kterou mám hrozně ráda a je pro mě velkou inspirací (z neběžce na půlmaratonce se vypracovala za 2,5 měsíce přísným tréningem a zdravým jídelníčkem – neuvěřitelný). A jelikož na víkend zůstala u nás, chtěla jsem jí upéct něco strašně dobrého na oslavu, ale zároveň jsem jí nechtěla úplně narušit režim. Zvolila jsem tedy kompromis – jablkovo hruškový crumble (cukru je tam sice požehnaně, ale je tam ovoce a to je zdravé, žejo).
Jak už je u mých receptů zvykem, není to nic těžkého – prostě to jen naházíte do pekáče a vyrobíte drobenku, což je docela zábava.
Ingredience
- 600 g jablek (ideálně kyselejších)
- 600 g hrušek
- 250 g cukru krupice
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 čajová lžička skořice
- 1/3 čajové lžičky drceného kardamomu (to je volitelné – pokud ho nemáte rádi, nemusíte ho použít, ale s ním je to super)
- 300 g hladké mouky
- 200 g změklého másla
- špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C
- Jablka a hrušky oloupejte a nakrájejte na kostky.
- Vložte do zapékací mísy, posypte 50g cukru, 2 lžícemi mouky, skořicí a kardamomem.
- Přímo v zapékací míse promíchejte, aby se ovoce obalilo v koření.
- Ve větší míse smíchejte mouku, zbylý cukr, sůl a poté přidejte změklé másla. Rukami hněťte a drolte, až vytvoříte drobenku (měla by mít konzistenci malých hrudek – jako znáte od babičky).
- Posypte ovoce drobenkou (nelekejte se, je to velká vrstva)
- Pečte cca 40 minut – ke konci raději zkontrolujte a vyndejte zavčas podle toho, jestli chcete drobenku hodně křupavou (pak to nechte déle), nebo jen lehce zlatou (vyndejte dříve).
- Nechte chvilku odpočinout a podávejte ještě teplé – třeba s vanilkovou zmrzlinou.
A na závěr ještě tip na recept na výborný hruškový dort.