Jablečný štrúdl a jablkový závin – jednoduchý recept

DezertyDezerty, zákusky a poháryMoučníkySladká jídlaŠtrúdlyZáviny a rolády

Tento ikonický dezert, který je jedním z nejoblíbenějších pokrmů v každé tradiční vídeňské kavárně, je mnohými považován za rakouské národní jídlo. Jaký je však příběh této chutné pochoutky? A jak si doma připravit ten nejlepší jablečný štrúdl? Čtěte dále, poněvadž v tomto článku se dozvíte vše o historii tohoto jablečného dezertu a najdete v něm ty nejlepší recepty na jeho přípravu.

Historie jablečného štrúdlu a jeho variace

Kořeny tohoto dezertu sahají až do 17. století. Nejstarší známý recept na štrúdl, který je často mylně považován za německý, pochází z roku 1696 a dodnes se dochoval v ručně psané kuchařce v knihovně vídeňské radnice.

Dezert si získal oblibu v 18. století zejména v celém Rakousku-Uhersku, ale je pravděpodobné, že na jeho vzniku se podílela spolupráce různých kultur, neboť tenké papírové vrstvy těsta připomínají zejména např. tureckou baklavu, která byla do Rakouska přivezena v roce 1453.

Výroba tradičního vídeňského štrúdlu je složitá a dalo by se říci, že je to umění. Vybraná náplň se přerušovaně roztírá mezi vrstvy nejjemnějšího nekynutého těsta, což při řezu vytváří charakteristický vířivý vzor těsta a náplně. Není divu, že štrúdl pochází ze středohornoněmeckého slova, které znamená „vír“.

Existuje mnoho různých druhů, sladkých i slaných, ale nejznámější je pravděpodobně jablečný závin, v němčině originálně zvaný Apfelstrudel, který se servíruje za tepla. Často se k němu podává čaj, káva nebo dokonce šampaňské. Oblíbené jsou také polevy v podobě vanilkové zmrzliny nebo šlehačky.

Setkat se můžete také s náplní ze smetanového sýru, který je ve Vídni známý pod názvem Topfenstrudel. Náplň může sestávat také z jahod, brambor, jablečného pudinku, pečených jablek či dokonce špenátu. Mezi další variace na jablečný štúdl patří z těch sladkých např. ořechový závin, skořicový závin, tvarohový závin či makový závin, z těch slaných pak např. šunkový závin, houbový závin nebo zelný závin. Jablečný štrúdl u nás patří podobně jako jablečný koláč, jablečné taštičky, borůvkový koláč nebo skořicové muffiny k velmi populárním zákuskům.

TIP: Pokud si k jablečnému štrúdlu chcete dopřát něco ostřejšího, můžete vyzkoušet jablečný cider.

tradicni-jablecny-strudl-6621297
Kořeny jablečného štrúdlu sahají až do 17. století a mnohými je považován za rakouské národní jídlo.

Výroba a náplň tradičního jablečného štrúdlu

Přemýšlíte, co upéct z jablek? Jablečný štrúdl je dezert, u kterého se nedá improvizovat. Od přípravy těsta o správné tloušťce až po výběr nejvhodnějších jablek pro náplň, každý malý krok přípravy má dopad na konečný výsledek. Tradiční recept proto samozřejmě obsahuje spousty přísných pravidel.

Mezi nejvhodnější typy jablek pro tradiční jablečný štrúdl patří odrůda Golden Delicious s příjemně sladkou příchutí a odrůda Renette, která je pevná s kyselým zakončením.

Do náplně se kromě strouhaných jablek často přidávají také rozinky zjemněné rumem, vlašské nebo piniové oříšky, skořice, hnědý cukr a citrónová šťáva. Často se do pokrmu přidává také strouhanka, která mu dodá další šmrnc. Trocha másla nebo olivového oleje zase dodá náplni příjemnou chuť.

jak-zabalit-strudl-7844135
Do náplně se kromě strouhaný jablek často přidávají také rozinky zjemněné rumem, vlašské ořechy, skořice, hnědý cukr a citrónová šťáva.

Domácí těsto na jablečný štrúdl a jak ho vyrobit

Základ těsta na jablečný závin je obvykle tak tenký, že by se přes něj prý daly číst noviny. Avšak právě tenkost dodává štrúdlu po upečení jeho charakteristickou křupavost. Těsto na výrobu základu se uhněte na desce stolu a poté se rozválí. Tradičně se těsto vyválí a roztáhne natolik, aby dosáhlo velikosti „prostěradla“.

Použít můžete listové těsto nebo křehké těsto. Listové těsto se vyrábí z vody, mouky, oleje nebo másla a špetky soli. Představuje dobrý kompromis z hlediska chuti a tloušťky. K hnětení těsta lze místo vody použít jablečnou šťávu, což dodá závinu na chuti.

Do křehkého těsta se přidávají vejce, díky čemuž je těsto výraznější a uzavírá náplň štrúdlu tuhým a kompaktním obalem. Použít můžete také snadno dostupné filo těsto.

Na výrobu snadného štrúdlového těsta tenké jako papír budete potřebovat jen několik málo ingrediencí. Samotná výroba pak trvá zhruba čtvrt hodiny plus cca 1 hodina odpočinku.

TIP: Pokud nemáte čas na výrobu vlastního domácího listového těsta na štrúdl, můžete si použít i kupované listové těsto.

Ingredience na domácí těsto na jablečný štrúdl

  • 80 ml vlažné vody
  • 17,5 ml rostlinného oleje + na vymazání mísy
  • 2,5 ml citrónové šťávy nebo octa
  • 1/8 lžičky soli
  • 145 g chlebové mouky + na poprášení

Postup na domácí těsto na jablečný štrúdl

  1. V míse smícháme vodu, olej, citrónovou šťávu a sůl. Kyseliny, jakými jsou citrónová šťáva nebo ocet, pomáhají uvolnit lepek a těsto je tak pružnější.
  2. Lžící vmícháme asi polovinu mouky, dokud se dobře nespojí. Toto těsto mícháme asi 1 minutu, poté přidáme zbývající mouku. Rukama zapracováváme zbývající mouku, dokud se nevytvoří těsto.
  3. Těsto hněteme asi 10 minut dohladka buď v míse, nebo na pracovní ploše. Těsto by mělo být vlhké, ale ne lepivé. Pokud je příliš lepivé, přidáme ještě trochu mouky.
  4. Několikrát s těstem bouchneme o pracovní desku, aby se zlepšil vývoj lepku. Z těsta vytvarujeme hladkou kouli.
  5. Do malé misky přidáme 1/2 lžičky oleje, prsty jej rozetřeme a těsto otočíme, aby se pokrylo olejem.
  6. Mísu zakryjeme víkem nebo plastovou fólií a necháme ji 1 hodinu při pokojové teplotě.

TIP: Těsto si můžete také připravit dopředu a uchovávat ho v ledničce až 2 dny. Před použitím ho temperujte.

Jak zabalit jablečný štrúdl a jak dlouho se štrúdl peče?

Zavinování štrúdlu se může zdát poměrně složité. S naším návodem to ovšem jistě hravě zvládnete a poradíte si snadno, jak zabalit štrúdl.

TIP: Vyzkoušet můžete také borůvkový dezert.

Tvarování domácího těsta na jablečný štrúdl

  1. Těsto rozválíme válečkem na lehce pomoučeném válu. Během válení občas pomoučíme pracovní plochu i těsto.
  2. Když těsto dosáhne průměru asi 32,5-37,5 cm, zvedeme ho a hřbety rukou, zejména klouby, ho roztáhneme a zároveň otočíme.
  3. Když je těsto větší a tenčí, a tudíž se s ním hůře manipuluje, položíme ho na lehce pomoučený ubrus.
  4. Pokračujeme v natahování těsta na ubrus pomocí rukou. Těsto jemně roztahujeme zevnitř na vnější stranu a postupujeme po celém plátu těst. Natahujeme ho, dokud nezačne vypadat průsvitně.
  5. Po dokončení by měl mít plát těsta obdélníkový tvar, přičemž kratší okraj by měl podélně přiléhat k plechu a na každé straně by měl mít centimetrový přesah.

Plnění a zabalení domácího těsta na jablečný štrúdl

  1. Přidáme náplň na jednu polovinu těsta. Druhou polovinu potřeme rozpuštěným máslem.
  2. Strany těsta přehneme přes náplň, aby náplň při válení nevytékala.
  3. Pomocí ubrusu pod ním těsto rolujeme, přičemž začínáme na konci s náplní. Poté závin opatrně srolujeme na pečící papír švem dolů a přendáme ho na plech.

Pečení domácího těsta na jablečný štrúdl

Před pečením těsto potřete máslem či olejem a posypte skořicí a hnědým cukrem. Dobu pečení nemůžeme příliš zobecnit, závisí totiž na několika faktorech, od typu trouby, přes velikost a tloušťku štrúdlu až po teplotu trouby, která je uvedená v jednotlivých receptech.

V některých receptech se setkáte s pečením pouze 15 minut, v jiných budete štrúdl péct klidně až 45 minut. Standardně je však u většiny závinů doba pečení zhruba 30 minut při teplotě 190 °C. Ať už budete péct štrúdl jakkoli dlouho, vždy platí jedno pravidlo – po upečení by váš štrúdl měl být zlatavý a křupavý na povrchu a díky náplni vláčný uvnitř. Když tedy kůrka zezlátne, je štrúdl hotový.

Po upečení nechte dlouhý závin chvíli vychladnout, poté ho nakrájejte na menší kousky a podávejte teplý, posypaný moučkovým cukrem a k pití si připravte domácí bezovou šťávu.

jak-dlouho-se-pece-strudl-7490131
Před pečením štrúdl potřete máslem či olejem a posypte skořicí a hnědým cukrem.

Výborný jablkový závin z listového těsta – recept

Snadný recept na výborný jablkový dezert z listového těsta, který je hotový za méně než hodinu. Chutná obzvlášť výborně čerstvě vytažený z trouby s vanilkovou zmrzlinou.

Příprava na výborný jablkový závin z listového těsta

  • Příprava: 15 minut
  • Doba pečení: 25 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience na výborný jablkový závin z listového těsta

  • 4 středně velká oloupaná jablka, zbavená jádřinců a nakrájená na kousky
  • 3/4 šálku bílého cukru
  • 1/2 šálku rozinek
  • 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 listové těsto
  • 1 velké rozšlehané vejce
  • 1 lžíce bílého cukru nebo dle chuti

Postup na výborný jablkový závin z listového těsta

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  2. Ve velké míse smícháme jablka, cukr, rozinky, vlašské ořechy a skořici.
  3. Pracovní plochu lehce poprášíme moukou a rozválíme listové těsto. Navrstvíme náplň, srolujeme těsto a do horní vrstvy uděláme mělké šikmé řezy. Potřeme vejcem a posypeme lžící cukru
  4. Pečeme v předehřáté troubě 25-30 minut dokud se jablkový závin nenafoukne a nezezlátne.

Babiččin domácí jablečný štrúdl – recept

Tento lahodný a snadný babiččin jablečný závin je báječný na podzim, ale podávat ho můžete kdykoli během roku. Až ho jednou připravíte pro svou rodinu nebo hosty, určitě budou souhlasit.

babiccin-jablecny-strudl-8485476
Tento lahodný a snadný jablečný štrúdl je báječný na podzim, ale podávat ho můžete kdykoli během roku.

Příprava na babiččin domácí jablečný štrúdl

  • Příprava: 20 minut
  • Doba pečení: 40 minut
  • Počet porcí: 20

Ingredience na babiččin domácí jablečný štrúdl

  • 4 velká oloupaná jablka, zbavená jádřinců a nakrájená na kostičky.
  • 1 šálek cukru
  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 šálku vody
  • 1 listové těsto
  • 1 rozšlehané vejce

Postup na babiččin domácí jablečný štrúdl

  1. Předehřejeme troubu na 190 °C.
  2. Ve středně velkém hrnci smícháme jablka, cukr, máslo, kukuřičný škrob, skořici, muškátový oříšek, sůl a vodu. Vše promícháme a vaříme při střední teplotě asi 7 minut nebo dokud směs nezačne houstnout. Odstavíme a necháme vychladnout.
  3. Mezitím rozložíme listové těsto na lehce pomoučenou plochu. Vychladlou jablečnou směs dáme doprostřed jedné poloviny listového těsta. Závin srolujeme, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.
  4. Pečeme 35-40 minut dozlatova. Po upečení necháme štrúdl mírně vychladnout.

TIP: Chceme-li dodat jablečnému štrúdlu trochu šmrncu, můžeme si připravit cukrovou polevu. Na polevu vyšleháme trochu rozpuštěného nesoleného másla, 1 lžičku vanilky, 3 lžíce mléka, 1/2 lžičku soli a 2-3 šálky moučkového cukru. Pokud je poleva příliš hustá, přidáme ještě trochu mléka, aby se zředila.

Jednoduchý jablečný závin – recept

Tento recept na jablečný závin je velmi jednoduchý na přípravu, ale chutná neuvěřitelně.

jednoduchy-jablecny-zavin-2789377
Tento recept na jablečný závin je velmi jednoduchý na přípravu, ale chutná neuvěřitelně.

Příprava na jednoduchý jablečný závin

  • Příprava: 20 minut
  • Doba pečení: 35 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience na jednoduchý jablečný závin

  • 1 oloupané jablko, zbavené jádřinců a nastrouhané nahrubo
  • 3 oloupaná jablka, zbavená jádřinců a nakrájená na plátky
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 1 šálek rozinek
  • 1 listové těsto
  • 1 vejce
  • 1/4 šálku mléka

Postup na jednoduchý jablečný závin

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C. Plech na pečení vyložíme pečícím papírem.
  2. Do velké mísy vložíme nastrouhaná a nakrájená jablka. Vmícháme hnědý cukr a rozinky. Dáme stranou.
  3. Listové těsto položíme na připravený plech. Lehce ho rozválíme válečkem.
  4. Jablečnou náplň rozložíme podélně po jedné straně těsta. Přeložíme těsto podélně přes jablečnou směs. Okraje těsta navlhčíme vodou a okraje přitiskneme, aby se uzavřely.
  5. Vejce a mléko ušleháme dohromady a potřeme jimi vrchní část těsta. Na kůrce uděláme 2 nebo 3 zářezy, aby mohla unikat pára.
  6. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova 35-40 minut.

Tradiční jablečný štrúdl z listového těsta – recept

Tento recept ukazuje, jak připravit tradiční rakouský jablečný štrúdl z listového těsta. Jedná se o časově nenáročný recept s fantastickým výsledkem.

Příprava na tradiční jablečný štrúdl z listového těsta

  • Příprava: 20 minut
  • Doba pečení: 45 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience na tradiční jablečný štrúdl z listového těsta

  • 1 listové těsto
  • 2-3 jablka
  • 4 lžíce bílého cukru
  • 2 lžíce mouky
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 šálku jemně nasekaných vlašských ořechů
  • 3 lžíce světle hnědého cukru
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 rozšlehané vejce s 1 lžičkou vody na potření

Postup na tradiční jablečný štrúdl z listového těsta

  1. Předehřejeme troubu na 190 °C. Plech na pečení vyložíme pečícím papírem a dáme stranou.
  2. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Vložíme je do mísy a přidáme 2 lžíce bílého cukru, mouku a skořici. Dobře promícháme a dáme na 15 minut stranou, aby jablka mohla pustit šťávu.
  3. Mezitím v jiné malé misce smícháme ořechy, hnědý cukr, zbývající 2 lžíce bílého cukr a strouhanku. Dobře promícháme a dáme stranou.
  4. Listové těsto rozložíme na lehce pomoučené pracovní ploše. Do středu těsta nasypeme ořechovou směs. Navrch ořechové směsi naneseme jablečnou směs.
  5. Přední stranu těsta nadzvedneme a přeložíme přes náplň. Zvedneme opačnou stranu těsta a přeložíme ji. Strany přitiskneme, aby se těsto uzavřelo. Opatrně přeneseme štrúdl na připravený plech. Oba konce zastrčíme pod sebe.
  6. Štrúdl potřeme vajíčkem a uděláme zářezy pro únik páry. Závin pečeme v troubě 40-45 minut dozlatova. Po upečení necháme štrúdl na 10 minut vychladnout.
  7. Poprášíme moučkovým cukrem a podáváme za tepla s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Nejlepší štrúdl s jablky na plechu – recept

Tento štrúdl s jablky je sladký a kořeněný zároveň. Připravte si ho podle tohoto receptu, upečte na plechu a vychutnejte s celou rodinou.

strudl-na-plech-5741025
Tento štrúdl s jablky je sladký a kořeněný zároveň. Připravte si ho podle tohoto receptu, upečte na plechu a vychutnejte s celou rodinou.

Příprava na nejlepší štrúdl s jablky na plechu

  • Příprava: 30 minut
  • Doba pečení: 30 minut
  • Počet porcí: 4-6

Ingredience na nejlepší štrúdl s jablky na plechu

  • 750 g oloupaných jablek, zbavená jádřinců a nakrájená na plátky
  • 1,5 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 100 g krupicového cukru
  • 75 g rozinek
  • 95 g másla
  • 40 g bílé strouhanky
  • 1 listové nebo filo těsto
  • 1 lžíce moučkového cukru

Postup na nejlepší štrúdl s jablky na plechu

  1. Předehřejeme si troubu na 190 °C. Plech vyložíme pečícím papírem.
  2. Jablka smícháme se skořicí, citrónovou šťávou, cukrem a rozinkami. Na malé pánvi rozpustíme 20 g másla a osmažíme strouhanku dozlatova, poté ji přidáme k jablečné směsi.
  3. Na pánvi rozpustíme zbývající máslo. Na čistý a suchý ubrus položíme těsto na štrúdl a potřeme ho částí rozpuštěného másla.
  4. Náplň navrstvíme podél jedné strany těsta asi 2-3 cm od okraje a pomocí ubrusu srolujeme těsto tak, abychom náplň uzavřeli. Konce zastrčíme a srolujeme na vyložený plech švem dolů. Štrúdl potřeme zbývajícím rozpuštěným máslem.
  5. Pečeme 40-45 minut dokud štrúdl nezíská zlatohnědou barvu.
  6. Po upečení necháme štrúdl vychladnout na pokojovou teplotu a posypeme ho moučkovým cukrem. Nakrájíme ho na plátky a podáváme se šlehačkou, zmrzlinou nebo pudinkem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang