Pudinky se těší velké oblibě u malých i velkých strávníků. Není se čemu divit – jsou dobré, sladké, a relativně lehce stravitelné.
Jablečný pudink neboli pudink z jablek si můžete připravit na spoustu různých způsobů. Toto oblíbené sladké jídlo si můžete vychutnat jako zapečený puding, nebo si jednoduše připravit rozvařená jablka s pudinkem, případně přidat další ovoce, jako třeba banány – a výborná zdravá snídaně je na světě.
Recepty z jablek a pudingu nabízí spoustu možností přípravy. Kromě klasického jablečného pudinku můžete vyzkoušet třeba také karamelová jablka nebo pečená jablka, jablka a pudink můžete přidat třeba také do žemlovky. Pudink a jablka využijete také při pečení jablečných šátečků.
TIP: Vyzkoušet můžete také tapiokový puding.
Pudink s jablky – recept
Pudink s jablky budete mít doma připravený snadno, během malé chvilky a zaručeně si na něm pochutnáte.
Ingredience na pudink s jablky
- 1/2 kg jablek
- 1/4 litru vody
- vanilkový pudink
- piškoty a cukr dle chuti
Pudink s jablky – postup
- Oloupejte jablka a nastrouhejte je nahrubo a s vodou rozduste.
- Vanilkový pudink rozmíchejte ve vodě, nalijte do jablek, přidejte cukr a povařte.
- Kompotové misky vyložte piškoty a zalijte horkými jablky. Můžete podávat.
Jablečný puding – recept
Tento jednoduchý recept na jablečný pudink se po léta dědí z matky na dceru. Když spěcháte a máte po ruce jen málo surovin, můžete tento dezert vyzkoušet.
Jablečný puding – ingredience
- 6 kyselých jablek – oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na plátky
- ¼ hrnku hladké mouky
- 1 šálek cukru
- 1 špetka soli
- 2 šálky mléka
Jablečný puding – postup
- Předehřejte troubu na 165 °C.
- Jablka promíchejte s moukou, cukrem a solí a vložte je do pekáčku. Nalijte jen tolik mléka, aby dosáhlo k horní části jablek, avšak nezakrylo je.
- Pečte v předehřáté troubě 45 minut nebo dokud jablka nezměknou.
Rozvařená jablka s pudinkem – recept
Připravte si vynikající rozvařená jablka s pudinkem – vynikající sladkou pochoutku, kterou můžete dochutit skořicí nebo vanilkou.
Rozvařená jablka s pudinkem – ingredience
- 1 balení vanilkového pudinku v prášku
- 20 g moučkového cukru
- 500 g jablek, oloupaných a nakrájených na kostky
Postup na rozvařená jablka s pudinkem
- Jablka povařte ve vodě s cukrem. Jakmile budou zcela rozměklá, stáhněte plamen.
- K rozvařeným jablkům po troškách za stálého míchání přisypejte vanilkový pudink.
- Nechte povařit, odstavte a zamíchejte.
- Můžete servírovat v miskách, posypané skořicí, vanilkovým cukrem nebo třeba nastrouhanou čokoládou.
Jablečný dezert s pudinkem – recept
Milujete jablka a máte chuť na sladké? Připravte si báječný jablečný dezert s pudinkem, který si můžete vychutnat jak k snídani, tak i k odpolední svačině.
TIP: Vyzkoušejte také máslovou vánočku.
Ingredience na jablečný dezert s pudinkem
- 1 šálek baleného hnědého cukru
- 1 šálek hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 šálku 2% mléka
- 3 středně velká kyselá jablka, oloupaná a nakrájená na kousky
- 2 lžíce másla nakrájeného na kostičky
- 2 šálky vroucí vody
- Vanilková zmrzlina, volitelně
Postup na jablečný dezert s pudinkem
- Předehřejte troubu na 200 °C. Ve velké míse smíchejte prvních 5 ingrediencí. Přidejte mléko; míchejte, dokud se nespojí.
- Vmíchejte jablka. Přeneste do vymaštěné hluboké zapékací mísy o objemu 2-1/2 litru. Potřete máslem.
- Zalijte vroucí vodou. Pečte odkryté 40-45 minut nebo dozlatova. Před podáváním nechte 15 minut stát. V případě potřeby podávejte se zmrzlinou.
Zdravý jablečný koláč s pudinkem – recept
Sladké dezerty nemusí být nutně nezdravé. Zkuste si doma upéct tento báječný zdravý jablečný koláč s pudinkem.
Ingredience na zdravý jablečný koláč s pudinkem
- 3-4 šálky nakrájených jablek
- 1 balení vanilkového pudingu
- 1 balení těsta na koláč
Na náplň
- 1/4 šálku změklého másla
- 1/2 šálku mouku
- 1/4 šálku cukru
- 1/4 šálku hnědého cukru
- 1/4 šálku nasekaných pekanových ořechů (nepovinné)
- 1 lžička skořice
Zdravý jablečný koláč s pudinkem – postup
- V míse smíchejte jablka s koláčovou/pudinkovou (suchou) směsí a dobře promíchejte.
- Jablečnou směs vložte do nepečené koláčové formy.
- V malé misce smíchejte všechny přísady na polevu, dokud se nedrobí.
- Jablka posypte polevou.
- Pečte při teplotě 175 °C zhruba 35-40 minut, dokud poleva nezíská zlatohnědou barvu a koláč nebude bublat.
- Podávat můžete s kopečkem máslové ořechové nebo rumové rozinkové zmrzliny.
Zdravý pudink – recept
Připravit si můžete také vynikající zdravý pudink s jablky, skořicí a vanilkovým pudinkem.
Ingredience na zdravý jablečný pudink s vanilkou
- 4 jablka, oloupaná a nakrájená na kostky
- 500 ml vody
- 2 lžičky skořice
- 2 lžíce cukru krystal
- 1 balení vanilkového pudinku
Zdravý pudink – postup
- Vodu přiveďte k varu a vložte do ní jablka a skořice. Vařte, dokud jablka zcela nezměknou.
- V trošce vody důkladně rozmíchejte pudink.
- Stáhněte plamen a za stálého míchání opatrně přilévejte k jablečné směsi.
- Na střední stupeň vařte za stálého míchání 3-4 minuty, odstavte a nechte vychladit.
- Připravte si misky, na jejichž dno položíte piškoty. Zalijte uvařeným pudinkem, podle chuti můžete ozdobit šlehačkou, posypat skořicí nebo třeba nastrouhanou čokoládou.
Zapečený jablečný pudink – recept
Zapečený jablečný pudink se těší velké popularitě zejména v zahraničí. Jedná se o výborný dezert, který se pohybuje na pomezí jablečného koláče a pudinku, a jeho příprava je opravdu velice snadná.
Ingredience na zapečený jablečný pudink
- 227 g jablek (oloupaných a nakrájených na plátky)
- 57 g másla (pokojové teploty)
- 200 g krystalového cukru
- 1 vejce (pokojové teploty)
- 125 g hladké mouky
- 5 ml vanilky
- 1,25 g jedlé sody
- 2,5 g prášku do pečiva
- 0,63 g soli
- 5 g skořice
- 2,5 g muškátového oříšku
- 2,5 g zázvoru
- 0,63 g mletého hřebíčku
Skořicová cukrová poleva
- 10 g cukru
- 1,25 g skořice
Pečený jablečný pudink – postup
- Připravte si zapékací misku. Předehřejte troubu na 180 °C.
- Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Odložte stranou.
- Vymíchejte skořici a cukr na polevu a dejte stranou.
- Suché přísady smíchejte v míse a metličkou na šlehání.
- Máslo, vejce cukr a vanilku utřete ručním mixérem.
- Přidejte suché ingredience k mokrým. Dobře promíchejte.
- Přiložte nakrájená jablka a promíchejte.
- Vložte těsto do zapékací misky.
- Navrch dejte směs skořicového cukru.
- Pečte 30-35 minut. Povrch bude zlatohnědý.
- Vychladlý pudink naberte do misek.
- Doplňte smetanou, zmrzlinou, jogurtem nebo šlehačkou – záleží jen na vás, čemu dáváte přednost. Tento postup je volitelný. Pudink chutná skvěle i samotný.
Jablečný koláč s pudinkem – recept
Máte rádi nejrůznější pudinkové dezerty a zároveň patříte mezi milovníky jablek? Pak byste rozhodně měli vyzkoušet tento vynikající recept na báječný jablečný koláč s pudinkem.
Jablečný koláč s pudinkem – ingredience
- 6 lžic nesoleného másla, plus další na mísu
- 1 šálek tučné smetany
- 1 šálek plnotučného mléka
- 3 velká vejce
- 6 šálků briošky nakrájené na centimetrové kostky
- 2/3 šálku světlého hnědého cukru
- 1/3 šálku krystalového cukru
- 2 lžičky čisté vanilky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého koření
- 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 2 jablka Granny Smith, oloupaná, rozčtvrcená, jádřince a příčně nakrájená na kousky
- Moučkový cukr na posypání
- Vanilková zmrzlina, na podávání
Postup na jablečný koláč s pudinkem
- Předehřejte troubu na 180 °C. Rošt umístěte do spodní třetiny trouby.
- Ve velké míse vyšlehejte smetanu, mléko a vejce. Přidejte briošku a jemně ji promíchejte. Odstavte na 30 minut při pokojové teplotě, aby se nasákly.
- Mezitím rozpusťte máslo ve středně velkém hrnci na mírném ohni. Odstavte z ohně a přidejte krystalový cukr, hnědý cukr, vanilku, koření a sůl; míchejte, dokud nebude hladké a dobře spojené. Přidejte jablka a promíchejte.
- Jemně vmíchejte jablečnou směs do chlebové směsi, dokud se dobře nespojí. Lžíci chlebové a jablečné směsi vložte do připraveného koláčového talíře a poté ji zalijte zbylou tekutinou tak, abyste ji naplnili až po okraj talíře (nemusíte ji použít celou).
- V případě potřeby posypte moučkovým cukrem.
- Pečte přikryté pergamenem vyloženou fólií 45 minut (na dno trouby položte pergamenem vyložený plech, aby se zachytily kapky).
- Odkryjte a pečte, dokud není dezert zlatohnědý a uprostřed ztuhlý, tedy dalších 30 až 35 minut. Před podáváním se zmrzlinou nechte 10 až 20 minut odpočívat na mřížce.