Pudinky se těší velké oblibě u malých i velkých strávníků. Není se čemu divit – jsou dobré, sladké, a relativně lehce stravitelné.

Jablečný pudink neboli pudink z jablek si můžete připravit na spoustu různých způsobů. Toto oblíbené sladké jídlo si můžete vychutnat jako zapečený puding, nebo si jednoduše připravit rozvařená jablka s pudinkem, případně přidat další ovoce, jako třeba banány – a výborná zdravá snídaně je na světě.

Recepty z jablek a pudingu nabízí spoustu možností přípravy. Kromě klasického jablečného pudinku můžete vyzkoušet třeba také karamelová jablka nebo pečená jablka, jablka a pudink můžete přidat třeba také do žemlovky. Pudink a jablka využijete také při pečení jablečných šátečků.

TIP: Vyzkoušet můžete také tapiokový puding.

Pudink s jablky – recept

Pudink s jablky budete mít doma připravený snadno, během malé chvilky a zaručeně si na něm pochutnáte.

Ingredience na pudink s jablky

  • 1/2 kg jablek
  • 1/4 litru vody
  • vanilkový pudink
  • piškoty a cukr dle chuti

Pudink s jablky – postup

  1. Oloupejte jablka a nastrouhejte je nahrubo a s vodou rozduste.
  2. Vanilkový pudink rozmíchejte ve vodě, nalijte do jablek, přidejte cukr a povařte.
  3. Kompotové misky vyložte piškoty a zalijte horkými jablky. Můžete podávat.
Jablecny puding recept
Jablečný pudink chutná výborně se šlehačkou

Jablečný puding – recept

Tento jednoduchý recept na jablečný pudink se po léta dědí z matky na dceru. Když spěcháte a máte po ruce jen málo surovin, můžete tento dezert vyzkoušet.

Jablečný puding – ingredience

  • 6 kyselých jablek – oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na plátky
  • ¼ hrnku hladké mouky
  • 1 šálek cukru
  • 1 špetka soli
  • 2 šálky mléka

Jablečný puding – postup

  1. Předehřejte troubu na 165 °C.
  2. Jablka promíchejte s moukou, cukrem a solí a vložte je do pekáčku. Nalijte jen tolik mléka, aby dosáhlo k horní části jablek, avšak nezakrylo je.
  3. Pečte v předehřáté troubě 45 minut nebo dokud jablka nezměknou.

Rozvařená jablka s pudinkem – recept

Připravte si vynikající rozvařená jablka s pudinkem – vynikající sladkou pochoutku, kterou můžete dochutit skořicí nebo vanilkou.

Rozvařená jablka s pudinkem – ingredience

  • 1 balení vanilkového pudinku v prášku
  • 20 g moučkového cukru
  • 500 g jablek, oloupaných a nakrájených na kostky

Postup na rozvařená jablka s pudinkem

  1. Jablka povařte ve vodě s cukrem. Jakmile budou zcela rozměklá, stáhněte plamen.
  2. K rozvařeným jablkům po troškách za stálého míchání přisypejte vanilkový pudink.
  3. Nechte povařit, odstavte a zamíchejte.
  4. Můžete servírovat v miskách, posypané skořicí, vanilkovým cukrem nebo třeba nastrouhanou čokoládou.
Jablecny puding recept
Jablka můžete rozvařit a smíchat s pudinkem.

Jablečný dezert s pudinkem – recept

Milujete jablka a máte chuť na sladké? Připravte si báječný jablečný dezert s pudinkem, který si můžete vychutnat jak k snídani, tak i k odpolední svačině.

TIP: Vyzkoušejte také máslovou vánočku.

Ingredience na jablečný dezert s pudinkem

  • 1 šálek baleného hnědého cukru
  • 1 šálek hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 šálku 2% mléka
  • 3 středně velká kyselá jablka, oloupaná a nakrájená na kousky
  • 2 lžíce másla nakrájeného na kostičky
  • 2 šálky vroucí vody
  • Vanilková zmrzlina, volitelně

Postup na jablečný dezert s pudinkem

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Ve velké míse smíchejte prvních 5 ingrediencí. Přidejte mléko; míchejte, dokud se nespojí.
  2. Vmíchejte jablka. Přeneste do vymaštěné hluboké zapékací mísy o objemu 2-1/2 litru. Potřete máslem.
  3. Zalijte vroucí vodou. Pečte odkryté 40-45 minut nebo dozlatova. Před podáváním nechte 15 minut stát. V případě potřeby podávejte se zmrzlinou.
Jablecny puding recept
Při přípravě jablečného pudinku můžete experimentovat i s jiným ovocem.

Zdravý jablečný koláč s pudinkem – recept

Sladké dezerty nemusí být nutně nezdravé. Zkuste si doma upéct tento báječný zdravý jablečný koláč s pudinkem.

Ingredience na zdravý jablečný koláč s pudinkem

  • 3-4 šálky nakrájených jablek
  • 1 balení vanilkového pudingu
  • 1 balení těsta na koláč

Na náplň

  • 1/4 šálku změklého másla
  • 1/2 šálku mouku
  • 1/4 šálku cukru
  • 1/4 šálku hnědého cukru
  • 1/4 šálku nasekaných pekanových ořechů (nepovinné)
  • 1 lžička skořice

Zdravý jablečný koláč s pudinkem – postup

  1. V míse smíchejte jablka s koláčovou/pudinkovou (suchou) směsí a dobře promíchejte.
  2. Jablečnou směs vložte do nepečené koláčové formy.
  3. V malé misce smíchejte všechny přísady na polevu, dokud se nedrobí.
  4. Jablka posypte polevou.
  5. Pečte při teplotě 175 °C zhruba 35-40 minut, dokud poleva nezíská zlatohnědou barvu a koláč nebude bublat.
  6. Podávat můžete s kopečkem máslové ořechové nebo rumové rozinkové zmrzliny.

Zdravý pudink – recept

Připravit si můžete také vynikající zdravý pudink s jablky, skořicí a vanilkovým pudinkem.

Ingredience na zdravý jablečný pudink s vanilkou

  • 4 jablka, oloupaná a nakrájená na kostky
  • 500 ml vody
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 balení vanilkového pudinku

Zdravý pudink – postup

  1. Vodu přiveďte k varu a vložte do ní jablka a skořice. Vařte, dokud jablka zcela nezměknou.
  2. V trošce vody důkladně rozmíchejte pudink.
  3. Stáhněte plamen a za stálého míchání opatrně přilévejte k jablečné směsi.
  4. Na střední stupeň vařte za stálého míchání 3-4 minuty, odstavte a nechte vychladit.
  5. Připravte si misky, na jejichž dno položíte piškoty. Zalijte uvařeným pudinkem, podle chuti můžete ozdobit šlehačkou, posypat skořicí nebo třeba nastrouhanou čokoládou.
Jablecny puding recept
Jablečný pudink chutná výborně se skořicí.

Zapečený jablečný pudink – recept

Zapečený jablečný pudink se těší velké popularitě zejména v zahraničí. Jedná se o výborný dezert, který se pohybuje na pomezí jablečného koláče a pudinku, a jeho příprava je opravdu velice snadná.

Ingredience na zapečený jablečný pudink

  • 227 g jablek (oloupaných a nakrájených na plátky)
  • 57 g másla (pokojové teploty)
  • 200 g krystalového cukru
  • 1 vejce (pokojové teploty)
  • 125 g hladké mouky
  • 5 ml vanilky
  • 1,25 g jedlé sody
  • 2,5 g prášku do pečiva
  • 0,63 g soli
  • 5 g skořice
  • 2,5 g muškátového oříšku
  • 2,5 g zázvoru
  • 0,63 g mletého hřebíčku

Skořicová cukrová poleva

  • 10 g cukru
  • 1,25 g skořice

Pečený jablečný pudink – postup

  1. Připravte si zapékací misku. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Odložte stranou.
  3. Vymíchejte skořici a cukr na polevu a dejte stranou.
  4. Suché přísady smíchejte v míse a metličkou na šlehání.
  5. Máslo, vejce cukr a vanilku utřete ručním mixérem.
  6. Přidejte suché ingredience k mokrým. Dobře promíchejte.
  7. Přiložte nakrájená jablka a promíchejte.
  8. Vložte těsto do zapékací misky.
  9. Navrch dejte směs skořicového cukru.
  10. Pečte 30-35 minut. Povrch bude zlatohnědý.
  11. Vychladlý pudink naberte do misek.
  12. Doplňte smetanou, zmrzlinou, jogurtem nebo šlehačkou – záleží jen na vás, čemu dáváte přednost. Tento postup je volitelný. Pudink chutná skvěle i samotný.
Jablecny puding recept
Rozvařená jablka můžete smíchat s pudinkem o jakékoliv příchuti.

Jablečný koláč s pudinkem – recept

Máte rádi nejrůznější pudinkové dezerty a zároveň patříte mezi milovníky jablek? Pak byste rozhodně měli vyzkoušet tento vynikající recept na báječný jablečný koláč s pudinkem.

Jablečný koláč s pudinkem – ingredience

  • 6 lžic nesoleného másla, plus další na mísu
  • 1 šálek tučné smetany
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 3 velká vejce
  • 6 šálků briošky nakrájené na centimetrové kostky
  • 2/3 šálku světlého hnědého cukru
  • 1/3 šálku krystalového cukru
  • 2 lžičky čisté vanilky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého koření
  • 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 jablka Granny Smith, oloupaná, rozčtvrcená, jádřince a příčně nakrájená na kousky
  • Moučkový cukr na posypání
  • Vanilková zmrzlina, na podávání

Postup na jablečný koláč s pudinkem

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Rošt umístěte do spodní třetiny trouby.
  2. Ve velké míse vyšlehejte smetanu, mléko a vejce. Přidejte briošku a jemně ji promíchejte. Odstavte na 30 minut při pokojové teplotě, aby se nasákly.
  3. Mezitím rozpusťte máslo ve středně velkém hrnci na mírném ohni. Odstavte z ohně a přidejte krystalový cukr, hnědý cukr, vanilku, koření a sůl; míchejte, dokud nebude hladké a dobře spojené. Přidejte jablka a promíchejte.
  4. Jemně vmíchejte jablečnou směs do chlebové směsi, dokud se dobře nespojí. Lžíci chlebové a jablečné směsi vložte do připraveného koláčového talíře a poté ji zalijte zbylou tekutinou tak, abyste ji naplnili až po okraj talíře (nemusíte ji použít celou).
  5. V případě potřeby posypte moučkovým cukrem.
  6. Pečte přikryté pergamenem vyloženou fólií 45 minut (na dno trouby položte pergamenem vyložený plech, aby se zachytily kapky).
  7. Odkryjte a pečte, dokud není dezert zlatohnědý a uprostřed ztuhlý, tedy dalších 30 až 35 minut. Před podáváním se zmrzlinou nechte 10 až 20 minut odpočívat na mřížce.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang