Nabízíme vám recept na jablečný koláč s brusinkami, jehož sladkou chuť jsme docílili přidáním agávového sirupu.
Kombinace sladkých jablek, mleté skořice, ořechů, vanilky, brusinek a agávového sirupu dodají tomuto receptu na jablečný koláč vynikající chuť. Jelikož má však agávový sirup vyšší sladivost než med, používejte ho s mírou.
Ingredience
- 3 šálky nakrájených jablek
- 2 šálky jablečného pyré
- agávový sirup (dle vlastní chuti)
- 1/2 šálku másla
- 3 vejce
- 3 hrnky celozrnné špaldové mouky hladké
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 lžičku mleté skořice
- 1/8 lžičky muškátového oříšku
- 1 PL vanilky
- 1 šálek nasekaných vlašských ořechů
- 1/2 šálku sušených brusinek
Postup
- Troubu předehřejeme na 185 °C.
- Jablečné pyré a měkké máslo spolu dobře promícháme a přidáme agávový sirup.
- Do směsi postupně přidáváme celé vejce a dobře promícháme.
- Mouku, kypřící prášek, sůl, skořici a muškátový oříšek spolu promícháme, přidáme do směsi a opět promícháme. Dále přidáme vanilku, vlašské ořechy, nakrájená jablka a brusinky.
- Takto připravenou směs dobře promícháme a vylijeme na připravený plech, který jsme si předem vyložili pečícím papírem.
- Koláč pečeme v troubě asi 60 minut. Po upečení necháme vychladnout, nakrájíme a můžeme podávat např. s mandlovým mlékem.
Pokud doma nemáte jablečné pyré, můžete postupovat tak, že si čerstvé jablka rozmixujeme mixérem na pyré.