Jablečný koláč je jedním z těch pokrmů, které nám okamžitě evokují pohodu, teplý domov a vůni dětství. Jeho sladká chuť spojená s křupavým těstem a štědrým množstvím jablek nás přenáší do chvil, kdy babičky pekly s láskou a radostí. V tomto článku objevíme několik neodolatelných receptů na jablečný koláč, které nás zavedou do světa sladkého ukojení a kulinářského umění.
Když se řekne jablečný koláč, mnoha z nás se vybaví obraz šťavnatých jablek pečlivě uspořádaných na vrstvě křehkého těsta, provoněného skořicí a připraveného k tomu, aby nás hladové žaludky hladily i srdce.
Tento tradiční pokrm se podobně jako třeba ovocný dort v různých koutech světa může objevit ve svých vlastních podobách a variacích, avšak jedno spojení zůstává nezměněné – sladká chuť jablek a chuťová harmonie, kterou přináší do každého sousta.
Jablečný koláč si s sebou nese nádech nostalgie a rodinné pohody. Každá domácnost, každý pekař a pekařka má svůj vlastní recept, který potěší každého.
Ať už si oblíbíte ten klasický, rustikální, krémový či osvěžující, jablečný koláč vás vždy přivítá s náručí plnou sladkého potěšení. K jablečnému koláči můžete podávat třeba domácí bezový sirup nebo zázvorovou limonádu.
TIP: Vyzkoušejte také báječnou čokoládovou buchtu.
Jablečný koláč recept – recept na jablečný koláč
Jablečné štrúdly, jablka v županu i jablečné koláče a další dezerty z jablek patří k naprosté podzimní klasice. Pokud máte chuť tentokrát vyzkoušet koláč z křehkého těsta s jablečnou náplní, postupujte podle tohoto receptu.
Ingredience na jablečný koláč
- 1 balení křehkého těsta na koláč
- 1/3 šálku cukru
- 1/3 šálku hnědého cukru
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 6 až 7 šálků nakrájených oloupaných kyselých jablek
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce másla
- 1 velký vaječný bílek
Postup na jablečný koláč
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Polovinu těsta rozválejte na lehce pomoučeném válu na tenko a vložte do formy na pečení.
- V malé misce smíchejte cukry, mouku a koření. Ve velké míse smíchejte jablka s citronovou šťávou. Přidejte cukrovou směs a promíchejte.
- Dejte jablečnou náplň na těsto a posypte ji máslem.
- Zbylé těsto rozválejte tenko a položte ho na náplň. Okraj těsta ořízněte a zarovnejte. Nahoře těsto propíchejte.
- Bílek vyšlehejte a potřete jím korpus. Můžete posypat cukrem a mletou skořicí. Okraj volně zakryjte alobalem.
- Pečte 25 minut. Pak odstraňte alobal a pečte, dokud není kůrka zlatohnědá.
- Nechte vychladnout na mřížce. V případě chuti podávejte se zmrzlinou a karamelovou omáčkou.
Jablečný koláč z křehkého těsta – křehký jablečný koláč – recept
Zkrátit čas strávený v kuchyni a přesto si dopřát sladký zážitek? Jablečný koláč z křehkého těsta je pro ty, kteří chtějí sladce oslavit chvíle bez zdlouhavé přípravy. Připravte se na jemné těsto, šťavnaté jablečné plátky a nádech skořice, který spojí krásu jednoduchosti s neodolatelnou chutí.
Ingredience na jablečný koláč z křehkého těsta
- 1 balení křehkého těsta z obchodu
- 4 středně velká jablka (ideálně sladká odrůda), oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na tenké plátky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce strouhaného másla
- trocha citronové šťávy (na zabránění zhnědnutí jablek)
- tepaný cukr nebo perníkové koření na posypání (dle preference)
- vejce na potření těsta (pro lesk)
Postup na jablečný koláč z křehkého těsta
- Rozbalte křehké těsto z obchodu a nechte ho pokojové teploty pár minut, aby bylo snadněji zpracovatelné.
- Troubu předehřejte na 180 °C a připravte plech vyložený pečicím papírem.
- Oloupaná a nakrájená jablka pokapejte citronovou šťávou, aby zůstala svěží.
- Na mírně pomoučeném povrchu rozválejte křehké těsto na velikost plechu a přeneste ho na připravený plech.
- Na těsto posypte cukr smíchaný se skořicí, necháte okraje pro závin. Nechte na okraji těsta volný pruh pro závin.
- Plátky jablíček uspořádejte na cukru se skořicí, pokapejte je trochou strouhaného másla.
- Přehněte volný pruh těsta přes jablka, vytvoříte tak hrany koláče.
- Vymažte hrany těsta rozšlehaným vejcem pro krásný lesk.
- Posypte povrch koláče tepaným cukrem nebo perníkovým kořením, aby získal krásnou barvu a chuť.
- Pečte koláč v předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud není povrch krásně zlatavý a plátky jablek jsou měkké.
- Hotový jablečný koláč nechte trochu vychladnout, poté jej nakrájejte na porce a podávejte s kávou, čajem nebo zmrzlinou.
Jablečný koláč na plech – vynikající jablečný koláč – recept
Prostorný plech plný jablečných lahůdek je tím pravým způsobem, jak oslnit rodinu i hosty. Jablečný koláč na plech je krásnou kombinací šťavnatých jablek a křupavého těsta, které se spolu spojí do jednoho úžasného sousta. Připravte se na sladké potěšení ve velkém stylu s tímto receptem na lahodný a šťavnatý jablečný koláč.
Ingredience na jablečný koláč na plech
- 3 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 250 g másla, na kostičky
- 2-3 lžíce studené vody
- 6 středně velkých jablek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na tenké plátky
- 1/2 hrnku cukru (pro posypání)
- 1 lžička skořice (pro posypání)
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup na jablečný koláč na plech
- Do mísy prosijte hladkou mouku a přidejte cukr a sůl. Přidávejte kostky másla a s pomocí dvou nožů nebo strouhacího drátku pracujte těsto, dokud nevznikne drobivá směs.
- Přidejte vanilkový extrakt a studenou vodu, po lžících, dokud se těsto nespojí dohromady. Nezpracovávejte těsto příliš, aby se nestalo tvrdým.
- Těsto zabalte do plastové fólie a dejte na 30 minut odpočinout v lednici.
- Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- Oloupaná a nakrájená jablka smíchejte s citronovou šťávou, aby nezhnědla.
- Těsto vyválejte na velikost plechu a přeneste ho do plechu. Vytvarujte lehce zvednuté okraje, aby se jablka nevysmekla.
- Na těsto položte plátky jablek, můžete je uspořádat do vzoru nebo je nechat volně ležet.
- Posypejte jablka směsí cukru a skořice, což podtrhne jejich sladkou chuť.
- Pečte v předehřáté troubě asi 35-40 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu a jablka nejsou měkká.
- Hotový jablečný koláč nechte trochu vychladnout, poté nakrájejte na čtverce a podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Bleskový a nesmírně jednoduchý jablečný koláč – luxusní jablečný koláč – recept
Když toužíte po chvíli jednoduchosti a sladkém potěšení, luxusní jablečný koláč je tím pravým receptem. S použitím červených jablek a listového těsta se tento bleskově připravený pokrm stane symbolem slasti i pro ty nejzaneprázdněnější chvíle. Nenechte si ujít tento rychlý a lahodný zážitek, který vás zahřeje jablečnou náručí.
Ingredience na luxusní jablečný koláč
- 1 balení kupovaného listového těsta (čtvercový nebo kulatý tvar)
- 4 středně velká sladká červená jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na tenké plátky
- 1/4 hrnku cukru
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce strouhaného másla
- 1 vajíčko na potření (pro lesk)
- cukr (na posypání)
Postup na luxusní jablečný koláč
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Na pracovní ploše rozložte listové těsto a nechte jej trochu povolit.
- Kulatou nízkou formu na pečení vyložte pečicím papírem.
- Položte těsto do formy, nechte okraje volně převislý, aby mohlo být později přeloženo přes náplň.
- Plátky červených jablek smíchejte se skořicí a cukrem, aby byly dobře obalené.
- Jablka naskládejte na těsto tak, aby zůstal volný okraj pro překlopení těsta.
- Na jablka přidejte strouhané máslo a poté okraje těsta přeložte přes náplň.
- Vajíčko rozšlehejte a potřete jím povrch těsta pro krásný lesk.
- Na vrchol koláče posypte povrch špetkou tepaného cukru.
- Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu a jablka nejsou měkká.
- Hotový luxusní jablečný koláč nechte trochu vychladnout, poté jej nakrájejte na porce a podávejte ještě teplý s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Křehký jablečný koláč s pudinkem – recept
Kombinace křehkého těsta, šťavnatých jablek a krémového vanilkového pudinku vytváří neodolatelný jablečný koláč, který spojuje textury i chutě do jedinečného gastronomického zážitku. Naučte se, jak připravit tento lahodný dezert plný sladkého potěšení a výjimečného krému.
Ingredience na křehký jablečný koláč s pudinkem
Domácí těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku másla (na kostičky)
- 1/4 hrnku cukru
- 1 žloutek
- 2 lžíce studené vody
Náplň:
- 4 středně velká jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na tenké plátky
- 1/4 hrnku cukru
- 1 lžička skořice)
Vanilkový pudink:
- 500 ml mléka
- 1/4 hrnku cukru
- 2 vanilkové pudinkové prášky
Na dokončení:
- 1 vajíčko na potření (pro lesk)
- cukr moučka (na posypání)
Postup na křehký jablečný koláč s pudinkem
Příprava těsta:
- Do mísy prosijte hladkou mouku a přidejte cukr.
- Přidejte kostky másla a rukama neboz těsto, dokud nevznikne drobivá směs.
- Přidejte žloutek a studenou vodu, zpracujte těsto dohromady, ale nenechte ho příliš zpracovávat. Zabalte ho do fólie a dejte odpočinout v lednici minimálně na 30 minut.
Příprava náplně:
- Oloupaná a nakrájená jablka smíchejte se skořicí a cukrem, aby byly dobře obalené. Nechte je stranou.
Příprava pudinku:
- Ve vhodném hrnci smíchejte pudinkový prášek s cukrem. Přidejte trochu mléka a dobře promíchejte, aby nebyly hrudky.
- Zbytek mléka dejte vařit. Jakmile začne mléko vařit, přilijte pudinkovou směs za stálého míchání.
- Vařte pudink podle návodu na obalu, dokud nezhoustne. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
Příprava koláče:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Na pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto na velikost plechu a přeneste ho do plechu.
- Na těsto položte plátky jablka a přes ně nalijte vychlazený vanilkový pudink.
- Okraje těsta můžete přeložit přes náplň nebo je nechat volně.
Pečení:
- Vajíčko rozšlehejte a potřete jím okraje těsta pro krásný lesk.
- Koláč pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut, nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu a pudink ztuhne.
Dokončení:
- Hotový jablečný koláč nechte trochu vychladnout, poté jej posypejte cukrem moučka a nakrájejte na porce.
Podávání:
- Podávejte tento lahodný křehký jablečný koláč s pudinkem ještě teplý, aby se mohli hosté ponořit do kombinace šťavnatých jablek a krémového pudinku.
Jablečný koláč není pouze dezertem, je to způsob, jak sdílet chvíle radosti s rodinou a přáteli, a to bez ohledu na to, zda jde o rychlý bleskový jablečný dezert nebo o starostlivě připravený pokrm, který hýčká chuťové buňky.
Ať už volíte klasický recept, moderní variaci nebo něco mezi tím, jablečný koláč vám vždy přinese chvíle radosti a sladkého potěšení. Ať je na stole během rodinných setkání, oslav nebo jen tak, zaslouží si zaujmout své místo ve vašem kulinářském repertoáru.
Tak si vezměte jablka, těsto a fantazii na pomoc a vytvořte si svůj vlastní zážitek ze sladkých pochoutek, který vás bude hřát a provázet v chladnějších i teplejších dnech.