Tato drobenková poleva na jablečný koláč dodá koláči lahodnou křupavost. Do tohoto jablečného koláče můžete přidat vlašské ořechy a rozinky, aby byl ještě snovější.
Ingredience
- 6 šálků tence nakrájených jablek
- 1 lžíce citronové šťávy (volitelně)
- ¾ šálku bílého cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- ½ lžičky mleté skořice
- ⅛ lžička mletého muškátového oříšku
- ½ šálku rozinek (nepovinné)
- ½ šálku nasekaných vlašských ořechů (nepovinné)
- 1 koláčová skořápka (23 cm)
- ½ šálku hladké mouky
- ½ šálku baleného hnědého cukru
- 3 lžíce másla
Recept je na 8 porcí.
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Vložte nakrájená jablka do velké mísy.
- Pokapejte je citronovou šťávou.
- V malé misce smíchejte bílý cukr, 2 lžíce mouky, skořici a muškátový oříšek.
- Směsí posypte jablka a promíchejte, dokud se rovnoměrně nepokryjí.
- Vmíchejte rozinky a vlašské ořechy.
- Přeneste směs do koláčové formy.
- V malé misce smíchejte 1/2 šálku mouky a hnědý cukr.
- Vidličkou vmíchejte máslo, dokud se směs nestane drobivou.
- Posypte jablečnou náplň.
- Vrch koláče volně zakryjte alobalem.
- Pečte v předehřáté troubě 25 minut.
- Odstraňte alobal a pečte, dokud není vrchní část koláče zlatohnědá a náplň bublinkovitá, přibližně dalších 25 až 30 minut.
- Před podáváním nechte koláč vychladnout na mřížce.