Když jsem do zářijového čísla Apetitu připravovala recepty na podzimní koláče, úplně jsem se zbláznila do křehkého těsta a mřížkování. A tak mi bylo najednou strašně líto, že pomyslná kovářova kobyla chodí bosa, a tady je mřížkový koláč pouze jeden. Zařekla jsem se tedy, že alespoň jeden z nich sem přidám. Nakonec jsem měla dost dilema, který z nich vybrat.
Miluju je všechny, to dá rozum. Ostružinový s vanilkou? Jablečný s chai kořením? Ten s broskvemi a krémem? Švestkový s makovým mascarpone? Hruškový se slaným medem a bourbonem? Hotová Sophiina volba. Pokud jste četli nadpis, pak je vám jasné, že jsem problém vyřešila vskutku šalamounsky. Smíchala jsem jablka a hrušky a přidala k nim slaný med (Ano! SLANÝ MED! Naprostá pecka! Hotový slaný karamel zdravějšího životního stylu).
Dále kapku bourbonu, aby měl koláč švih, a špetku vanilky a perníkového koření, protože bez těch se na podzim a v zimě neobejdu. A nesmím zapomenout na lískové oříšky, protože ty se k jablkům a hruškám nesmírně hodí. Ostatně jako snad všechny ořechy. V koláči ale plní i prozaičtější funkci.
Spolu se škrobem chrání těsto před tím, aby se „nacucalo“ šťávami z ovoce. Pak by se totiž spíše uvařilo než upeklo, a to zkrátka není dobré. My chceme těsto krásně křupavé. Rozmočené cosi není v tomhle koláči vítáno.
TIP: Skvělou volbou pro odpolední návštěvu je zajisté i malinový koláč.
Když to sečteme a podtrhneme – křehké máslové těsto (Ano, já vím, trochu ožehavé téma, ale slibuju, že lepší způsob, jak využít kostku másla budete hledat opravdu těžko! Snad jen, pokud máte chuť spíše na kynuté těsto, pak ji použijte na přípravu kynutého špaldového koláče nebo estonského kringelu s chai náplní.) naplněné tou nejjemnější ovocnou náplní a skrz naskrz podzimními oříšky.
Jablečno-hruškový koláč se slaným medem a bourbonem
Zatímco to tak píšu a do oken buší velké kapky deště, bytem se stále line ta neodolatelná vůně a já si nedovedu představit ideálnější společnost k šálku lahodného čaje a dobré knize.
Ingredience
Těsto:
- 450 g špaldové mouky (nebo obyčejné hladké)
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1/3 lžičky soli
- 240 g másla, vychlazeného a nakrájeného na malé kostičky + na vymazání formy
- 90 – 120 ml ledové vody
- 1 lžíce citronové šťávy nebo jablečného či bílého vinného octa
- 1 velké vejce
Náplň:
- 1,2 kg mixu jablek a hrušek (po vykrájení zhruba 900 g)
- 3 lžíce medu
- ½ lžička soli, ideálně vločkové
- 40 g kukuřičného škrobu
- ½ až 1 lžička perníkového koření
- ½ vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
- 2 lžíce bourbonu nebo baileys (pro jemnější chuť)
- 50 g rozinek (nemusí být)
- 70 g lískových oříšků, opražených, oloupaných, nasekaných nebo namletých (lze nahradit vlašskými nebo pekanovými ořechy)
- 1 rozšlehané vejce na potření koláče
- 1-2 lžíce krupicového nebo třtinového cukru (lze vynechat)
Postup:
1) Smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a krátce propracujete tak, aby vznikla jemná drobenka. Pracujte rychle, těsto se nesmí příliš zahřát. Přidejte 90 ml vody, citronovou šťávu a vejce a hněťte, dokud se těsto nespojí. Pokud je těsto příliš suché, přidejte po troškách zbylou vodu. Těsto rozdělte na poloviny, zploštěte je do tvaru disku, zabalte do potravinové folie a uložte na 30 minut do lednice.
2) Jednu polovinu těsta rozválejte mezi dvěma archy papíru na pečení na kruhový plát o síle 3-4 mm. Nezapomeňte těsto z obou stran lehce poprášit moukou, aby se nelepilo. Vyložte jím koláčovou formu (já používám formu s vlnitým okrajem a odnímatelným dnem o horním průměru 27 cm a výšce 3 cm). Těsto urovnejte, přitlačte do všech prohlubní a přesahy odkrojte, ale nevyhazujte. Dno koláče propíchejte vidličkou. Uložte na 30 minut do lednice.
3) Druhou polovinu těsta spojte s odkrojky a mezi dvěma archy pečícího papíru rozválejte na obdélník o síle 2-3mm a rozměrech zhruba 30x30cm. Obdélník rozkrájejte na 24 proužků o síle 2 cm. I s papírem je přesuňte na tác nebo plech a uložte do lednice. Ze zbytečků těsta můžete pomocí vykrajovátka vykrájet lupínky na ozdobu.
4) Troubu vyhřejte na 180 °C.
5) Jablka a hrušky oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte je na tenčí plátky. Ve větší míse je opatrně promíchejte s medem, solí, škrobem, perníkovým kořením, vanilkou, bourbonem či baileys a rozinkami.
6) Vyndejte koláčový korpus z lednice a na dno rozprostřete lískové ořechy. Poté koláč naplňte připraveným ovocem. Okraj těsta potřete rozšlehaným vejcem, a poté na vršek koláče naaranžujte pravidelnou dvojitou mřížku z pruhů těsta jako na fotkách. To znamená, že prameny budete proplétat po dvojicích, jinak je postup stejný jako u jednoduché mřížky.
7) Stlačte okraje těsta k sobě a případné přesahy zakrojte. Okraj můžete v případě zájmu ozdobit lupínky z těsta. Povrch koláče potřete vejcem a jemně posypte cukrem. Formu s koláčem položte na plech (to aby vám vytékající šťávy z ovoce nenadělaly v troubě nepořádek), vložte do trouby a pečte zhruba hodinu. Pokud těsto zlátne příliš rychle můžete koláč po 40 minutách přikrýt alobalem a dopéct přikrytý. Před podáváním nechte minimálně 30 minut chladnout.
Poznámka:
Těsto můžete na 3 dny uložit do lednice nebo ho bez obav zamrazit až na jeden měsíc.
A za vyzkoušení stojí také tento zdravý jablečný koláč a hruškový dort.