Chuti domácího jablečného pyré se nic nevyrovná, a navíc je jeho příprava tak snadná. Tajemství jablečného pyré spočívá v přidání několika proužků citronové kůry a trochu citronové šťávy nebo jablečného octa.
Kyselost citronu nebo octa zvýrazní chuť jablek a pomůže vyvážit sladkost pyré. Výsledkem je osvěžující a naprosto vynikající jablečná omáčka. Do pyré je možné přidat i jiné ovoce.
Přimíchat je možné čerstvé brusinky, aby vznikla brusinková omáčka nebo stonky rebarbory, aby vznikla rebarborová omáčka.
Ingredience
- 8 až 10 jablek, podle velikosti, oloupaných jablek, zbavených jádřinců a rozčtvrcených
- 2 proužky citronové kůry (škrabkou na zeleninu odstraňte pouze kůru, nikoliv jádro)
- 3 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa (více nebo méně podle chuti)
- 1/2 lžičky mleté skořice
- Až 1/2 šálku bílého cukru (polovinu můžete nahradit hnědým cukrem)
- 1 šálek vody
Postup
- Krok 1 – Uvařte jablka: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a rozčtvrťte na čtvrtiny. Přidejte proužky citronové kůry, citronovou šťávu (nebo ocet), skořici, cukr, vodu a sůl. Můžete začít s polovinou cukru a později přidat více podle chuti.
- Krok 2 – Na silném ohni přiveďte k varu a poté teplotu snižte. Hrnec přikryjte a udržujte na mírném ohni 15 až 20 minut, dokud jablka zcela nezměknou a nerozvaří se.
- Krok 3 – Odstraňte citronovou kůru a jablka rozmačkejte: Jakmile jsou jablka uvařená, stáhněte hrnec z ohně. Odstraňte citronovou kůru.
- Krok 4 – Uvařená jablka v hrnci rozmačkejte šťouchadlem na brambory, aby vznikla hustá jablečná omáčka. Chcete-li získat hladší jablečnou omáčku, můžete vařená jablka přejet přes mlýnek nebo je rozmixovat tyčovým mixérem nebo stolním mixérem.
Při použití stolního mixéru je třeba mixovat po malých dávkách a neplnit mixovací nádobu více než do poloviny. Pokud je jablečné pyré příliš husté, stačí přidat více vody, aby se zředilo. Pokud není dostatečně sladká, stačí přidat podle chuti více cukru.
Pokud je příliš sladká, je možné přidat více citronové šťávy. Tato jablečná omáčka je výborná buď horká, nebo chlazená. Dobře se hodí k vepřovým kotletám na slané pokrmy, je vynikající s tvarohem jako svačina nebo lehký oběd a skvělá je s vanilkovou zmrzlinou nebo jogurtem.
Dobře se zmrazuje a v chladném mrazáku vydrží nejméně rok. Pokud ho budete mrazit, dbejte na to, abyste ve sklenici nechali dostatek místa (alespoň centimetr) na roztažení.