Vyzkoušejte recept na Focacciu, je to italské pečivo s těstem podobným pizze. Můžete ho dochutit olivovým olejem, solí, někdy bylinkami a cibulí, sýrem a masem. Použít ho můžete jako přílohu k salátům, grilovanému masu nebo jako sendvič.
Ingredience
- 1 balení (7 g) aktivního sušeného droždí
- 2 šálky teplé vody (43 až 46 °C)
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 5 a 1/2 šálku univerzální mouky
Postup
- Ve velké míse rozpusťte droždí v teplé vodě. Přidejte cukr, sůl a 3 šálky mouky. Šlehejte 3 minuty při střední rychlosti. Vmíchejte zbývající mouku a vypracujte vláčné těsto.
- Vyklopte ho na pomoučněnou plochu a hněťte, dokud nebude hladké a pružné, 6-8 minut. Vložte ho do vymazané mísy a jednou ho otočte. Přikryjte a nechte na teplém místě kynout, dokud se těsto nezdvojnásobí, přibližně 1 hodinu.
- Těsto propracujte. Vyklopte ho na pomoučený povrch a rozdělte na poloviny. Z každé části vytvarujte bochník. Každý bochník položte švem dolů na vymaštěný plech.
- Přikryjte a nechte kynout, dokud se nezdvojnásobí, asi 30 minut.
- Mezitím předehřejte troubu na 200 °C. Ostrým nožem udělejte 4 mělké zářezy na horní straně každého bochníku. Pečte 20-25 minut nebo dozlatova.
- Vyjměte z formy na drátěné mřížky, aby vychladly.