Italská panna cotta s karamelovým krémem

DezertyDezerty, zákusky a poháryKrémy, polevy a náplně

Tradiční italský smetanový dezert panna cotta, konzistencí připomínající puding, je jedním z nejjednodušších dezertů. Pochází ze severozápadní Itálie z oblasti Piemonte, ale jí se po celé Itálii.

V tradiční formě se podává s čerstvým lesním ovocem, karamelem nebo čokoládou. Běžně se ale doplňuje spoustou dalších dobrot, od ananasu až po pistácie. V italštině panna cotta znamená přesně to, co je – vařená smetana.

Panna cotta

Suroviny:

  • 1 litr smetany
  • 6 lžic cukru
  • 6 plátků želatiny
  • vanilkový lusk

Postup:

  • Smetanu, cukr a semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku smícháme v hrnci a zahřejeme.
  • Zároveň namočíme želatinu do vody a necháme nabobtnat.
  • Nabobtnalou želatinu pak trochu „vyždímeme“ a přidáme do horké smetany, cca 80 stupňů.

Ačkoliv je postup extrémně jednoduchý, právě tady na vás čeká jediné kritické místo – želatina ve smetaně se nesmí vařit, jinak panna cotta neztuhne.

Až se celá želatina rozpustí, nalijeme do formiček – buď malé bábovičky na jednu porci nebo i do velké formy, správná panna cotta je tak tuhá, že se dá krájet. Potom s panna cottou do ledničky přes noc nebo aspoň na 6 hodin.

Karamelový krém

Suroviny:

  • 6 lžic cukru
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce smetany

Postup:

Ovoce nebo karamel na panna cottu pak připravíme až před podáváním.

  • Karamelový krém zahřejeme v kastrůlku cukr s vodou.
  • Jakmile se začne vařit, přidáme trochu smetany.
  • Hotový je hnědý s krémovou konzistencí (úplně neteče).

Panna cotta je poměrně energeticky vydatná, pořádná smetana je hodně tučná. Trochu víc „light“ verze se dá udělat náhradou části smetany mlékem, ale to už pak zas není ta pravá panna cotta.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang