Recept – italská houbová omáčka Funghetto na těstoviny

Bezmasá jídlaHlavní jídlaHoubyMinutkyOmáčkyVeganskéVegetariánskéZeleninové omáčky

Už vás nebaví ke špagetám připravovat pravou boloňskou omáčku nebo masovou omáčku na špagety? Co vyzkoušet pravou italskou houbovou omáčku na těstoviny, jejíž příprava není náročná a vnese těstovinám neodolatelnou chuť?

Vůně lilku, rajčat a bazalky v tomto pokrmu je naprosto božská. Zde se dozvíte, jak připravit melanzane a funghetto – skvělou přílohu nebo omáčku k těstovinám!

TIP: Kromě tradičních špaget můžete vyzkoušet recepty na špagety s kuřecím masem, vegetariánské boloňské špagety nebo veganské cuketové špagety či domácí bramborové gnocchi.

Italská omáčka na těstoviny

Pravá italská omáčka na špagety melanzane a funghetto je klasický recept na lilkovou přílohu z jihu. Recept, který v angličtině znamená „houbovité lilky“, získal svůj název podle vzhledu lilku (a rajčat) po nakrájení, obalení a usmažení – vzhled připomíná spíše houby než lilek.

Recept na Melanzane a funghetto

V tomto tradičním receptu se lilek smaží a dochucuje rajčaty, aby vznikla mimořádná příloha, která chutná skvěle v každém ročním období. Výborně chutná také podávaný vedle sýrového prkénka s uzeninami nebo jednoduše ohřátý s chlebem. Jak se připravuje? Níže uvádíme všechny podrobnosti.

Ingredience na Melanzane a funghetto

  • 1 kg lilku
  • 500 g cherry rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • bazalka podle chuti

Postup na Melanzane a funghetto

  1. Lilek omyjte, odstraňte stopku a nakrájejte na kostičky. Pokud máte čas, kostky lilku osolte a nechte je asi hodinu ležet na utěrce, aby pustily trochu hořké šťávy a lépe se smažily.
  2. V hrnci rozehřejte velké množství extra panenského olivového oleje, opečte na něm stroužek česneku a dejte stranou. Kostky lilku osmažte a poté je vyjměte děrovanou lžící a přendejte na talíř s papírovými utěrkami, aby se odstranil přebytečný olej.
  3. Oloupejte rajčata a rozkrojte je na poloviny. Přeneste je na stejnou pánev, na které jste smažili lilek, a podle potřeby odstraňte přebytečný olej. (Rajčata se nemusí smažit – přeměníte je na omáčku.)
  4. Osolte je a přidejte lístky bazalky. Jakmile rajčata změknou, přidejte lilek a opatrně promíchejte.

Těstoviny s houbovou omáčkou – recept

Tato hříbková omáčka s těstovinami mluví sama za sebe. Spletenec těstovin zalitý krémovou parmezánovou omáčkou s máslem a houbami je jednoduchý, rychlý a naprosto luxusní.

Ingredience na těstoviny s houbovou omáčkou

  • 160 g těstovin fettuccine nebo linguine
  • 2 lžíce (30 g) nesoleného másla
  • 1/2 lžíce olivového oleje
  • 300 g žampionů nakrájených na plátky o tloušťce 1/3 cm (bílé, cremini/švýcarské hnědé)
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1/2 šálku bílého vína, suchého (nebo růžového, nahradit větším množstvím vývaru)
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru (nebo zeleninového)
  • 3/4 šálku smetany, husté nebo zahuštěné
  • 1/3 šálku parmezánu, jemně nastrouhaného
  • 1/2 lžičky soli a pepře, každá z nich
  • k podávání: dodatečný parmezán, nasekaná petrželka
Houbovou omáčku podávejte s těstovinami fettuccine nebo linguine.

Postup na těstoviny s houbovou omáčkou

  1. Těstoviny vařte v osolené vodě o 1 minutu kratší dobu, než je uvedeno na obalu (začněte vařit v polovině vaření hub). Těsně před sceděním vylijte 1 šálek vody z vaření a slijte.
  2. Rozpusťte máslo a rozehřejte olej ve velké pánvi na vysokém ohni.
  3. Přidejte houby a za pravidelného míchání je opečte. Když se začnou potit, přidejte špetku soli a pepře.
  4. Když pěkně zezlátnou (asi 4-5 minut), přidejte česnek a vařte, dokud česnek nezezlátne a houby nezezlátnou.
  5. Odstupte a přidejte víno (bude se vařit), míchejte a seškrabujte dno pánve. Prudce vařte, dokud se víno z větší části neodpaří a nezmizí vinný zápach.
  6. Přidejte vývar, smetanu, parmezán, sůl a pepř. Míchejte, aby se parmezán rozpustil, a za pravidelného míchání vařte 2 minuty.
  7. Přendejte těstoviny do omáčky a 1 až 2 minuty je promíchávejte, dokud omáčka nezhoustne a nepokryje těstoviny. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte kapku vyhrazené vody na vaření těstovin.
  8. Ozdobte petrželkou a ihned podávejte s extra parmezánem.

TIP: V lednici vydrží houbová omáčka asi 3 dny, pak se ohřívá v mikrovlnné troubě.

Nejlepší houbová omáčka – recept

Tato jednoduchá krémová houbová omáčka je bohatá a plná chuti a skvěle se hodí ke steakům, kuřecímu masu nebo k horkým těstovinám.

Ingredience na nejlepší houbovou omáčku

  • 2 lžíce sušených hříbků
  • 1 lžička másla
  • 2 šalotky nakrájené nadrobno
  • 200 g hřibů kaštanových, nakrájených na plátky
  • 200 g crème fraîche

Postup na nejlepší houbovou omáčku

  1. Sušené hříbky zalijte 100 ml vroucí vody a nechte 5 minut stát.
  2. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte šalotku a jemně ji osmahněte, dokud nebude měkká a průsvitná.
  3. Přidejte hřiby a vařte dalších 5 minut.
  4. Když jsou uvařené, přilijte 1 lžíci nálevu z hříbků a zbytek vyhoďte. Nakrájejte hříbky a přidejte je do pánve.
  5. Přilijte crème fraîche, přiveďte k varu a dochuťte.

Smetanová houbová omáčka – recept

Tato omáčka se snadno připravuje a je hotová za 20 minut! Lžící ji můžete přelít přes vepřové nebo kuřecí maso, nebo s ní dokonce zalít těstoviny a připravit si lahodné jídlo.

Ingredience na smetanovou houbovou omáčku

  • ½ malé cibule nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce másla
  • 350 g hnědých nebo bílých žampionů/hřibů, nakrájených na plátky
  • sůl a mletý pepř podle chuti
  • 2 stroužky česneku rozetřeného najemno
  • 3 snítky čerstvého tymiánu nebo 1/4 lžičky sušeného tymiánu
  • ½ šálku bílého vína
  • ½ šálku kuřecího vývaru
  • ⅔ šálku tučné smetany
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce čerstvé petrželky

Postup na smetanovou houbovou omáčku

  1. Cibuli osmahněte na másle do změknutí, asi 3-5 minut.
  2. Přidejte houby, sůl a pepř. Vařte, dokud houby nepustí šťávu. Přidejte česnek a tymián a vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
  3. Přidejte víno, abyste odmastili a uvolnili všechny kousky z pánve, a vařte několik minut, dokud se víno téměř neodpaří.
  4. Přidejte kuřecí vývar a smetanu. Vařte 5 minut nebo do zredukování na polovinu.
  5. Pro další zahuštění omáčky smíchejte kukuřičný škrob se 2 lžícemi vody (nebo vývaru) a dobře promíchejte. Směs kukuřičného škrobu přidávejte po troškách do vývaru, abyste dosáhli požadované konzistence. Možná nebudete potřebovat všechnu směs kukuřičného škrobu.
  6. Nechte 1 minutu povařit.
  7. Dochuťte petrželkou, solí a pepřem podle chuti.

Houbová omáčka – těstoviny s česnekem – recept

Nejlepší recept na houbové těstoviny bez smetany. Bohaté a sametové se spoustou hub, česneku, šalotky, trochou parmazánu a lehčí hedvábně hladkou omáčkou.

Ingredience na houbovou omáčku – těstoviny s česnekem

  • 230 g suchých těstovin
  • sůl
  • ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 šalotky, mleté
  • 5 stroužků česneku, mletého
  • 230 g Baby Bella žampionů, nakrájených na plátky
  • 230 g bílých žampionů, nakrájených na plátky
  • 230 g žampionů portabella, nakrájených nahrubo
  • černý pepř
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • ¼ šálku vína merlot
  • ½ šálku strouhaného parmezánu
  • ½ šálku petrželky
  • ⅓ šálku nasekaných vlašských ořechů
  • směs červených chilli vloček, podle chuti volitelně
Těstoviny s česnekem a houbovou omáčkou jsou jednoduché na přípravu.

Postup na houbovou omáčku – těstoviny s česnekem

  1. Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Ponechte si 1 šálek vody z vaření těstovin a poté těstoviny slijte.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej a máslo, přidejte šalotku a česnek a za pravidelného míchání vařte 2 až 3 minuty (regulujte teplotu, aby se česnek nepřipálil).
  3. Přidejte všechny houby, několik minut je na pánvi prohazujte a přidejte další kapku extra panenského olivového oleje. Dochuťte pořádnou špetkou soli, černého pepře a rozmarýnu.
  4. Houby vařte asi 7 až 10 minut za občasného promíchání, dokud nezmění barvu a nepustí šťávu.
  5. Přidejte rajčatový protlak, víno a asi ½ až ¾ šálku vody z vaření těstovin. Vařte na mírném ohni asi 4 až 5 minut (vznikne tak houbová omáčka na těstoviny).
  6. Přidejte uvařené těstoviny do houbové omáčky. Promíchejte, aby se spojily. V případě potřeby přidejte ještě trochu vody z vaření těstovin.
  7. Vmíchejte parmezán a nakonec posypte petrželkou, vlašskými ořechy a vločkami červené papriky.

Krémová toskánská houbová omáčka se sušenými rajčaty a špenátem – recept

Tato houbová smetanová omáčka se sušenými rajčaty a špenátem je bohatý recept inspirovaný toskánskou kuchyní, který se skvěle hodí na kuřecí, hovězí a vepřové maso nebo na rýži a těstoviny. Po tomto jídle si dopřejte další recept insporovaný italksou kuchyní a to pravé italské tiramisu.

Ingredience na houbovou omáčku se sušenými rajčaty a špenátem

  • 2 lžíce soleného másla
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku nakrájené nadrobno
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • 230 g očištěných žampionů/hříbků
  • ⅓ šálku bílého vína nebo kuřecího vývaru
  • 1 šálek husté smetany
  • 2 šálky listů baby špenátu zbavených stonků a omytých
  • ⅓ šálku čerstvého strouhaného parmezánu
  • sůl a pepř podle chuti
  • ozdoba: 1 lžíce čerstvé nasekané petrželky

Postup na houbovou omáčku se sušenými rajčaty a špenátem

  1. Rozpalte velkou pánev na středním plameni. Rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a smažte, dokud cibule nezprůhlední, přidejte česnek a minutu restujte.
  2. Přidejte sušená rajčata a 2 minuty povařte. Přidejte houby a vařte 5 minut.
  3. Přilijte bílé víno nebo vývar a zredukujte množství na polovinu, přičemž nezapomeňte seškrábat všechny kousky ze dna pánve.
  4. Snižte teplotu na středně nízkou, přidejte smetanu (nebo půl na půl) a za občasného míchání přiveďte k mírnému varu.
  5. Přidejte špenátové listy, vařte, dokud nezačnou v omáčce vadnout, pak přidejte parmezán a důkladně promíchejte.
  6. Nechte omáčku minutu povařit, dokud se sýr v omáčce nerozpustí.
  7. Dochuťte solí a pepřem. Ozdobte petrželkou a podávejte.

TIP: Smetanovou houbovou omáčku podávejte s rýží, těstovinami, nudlemi nebo zeleninou a masem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang