Příprava tohoto irsko-amerického chleba Soda Bread trvá pouhých 5 minut, těsto není potřeba nechat kynout. Má měkkou a jemnou kůrku se strukturou podobnou sušenkám.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 55 minut
- Celkem: 1 hodina 5 minut
- Počet porcí: 12 (1 bochník)
Ingredience
- 4 šálky hladké mouky a 1/4 šálku na poprášení
- 1/4 šálku cukru krystal
- 1 lžička mořské soli
- 1 lžička jedlé sody
- 6 lžic studeného nesoleného másla plus 1/2 lžíce na vymazání pánve
- 1 a 3/4 šálku studeného nízkotučného podmáslí nebo kefíru
- 1 velké vejce, studené
- 1 šálek rozinek nebo sušených brusinek – volitelně
Postup
- Předehřejte troubu na 190 ˚C.
- Vymažte litinovou pánev 1/2 lžíce másla.
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, sůl a jedlou sodu.
- Máslo nakrájejte na malé kousky a prsty zapracujte máslo do mouky, až se vytvoří drobenka, vmíchejte rozinky a rozbijte případné hrudky rozinek.
- Uprostřed udělejte důlek.
- Ve velké odměrce ušlehejte podmáslí a vejce a pak tuto směs přidejte do moučné směsi.
- Dřevěnou lžící míchejte, dokud se těsto lehce nezavlhčí a nezačne se sotva spojovat.
- Přeneste těsto na pomoučený povrch a pomoučenýma rukama ho tvarujte tak dlouho, dokud se z něj nevytvoří kulatý bochník.
- Měl by být chundelatý.
- Pokud se příliš lepí, lehce ho poprašte moukou. Nemíchejte příliš, jinak bude chléb tvrdý.
- Přeneste je na máslem vymazanou pánev a nožem udělejte na povrchu velké a hluboké „X“.
- Pečte ve středu předehřáté trouby na 190 °C 50-55 minut.
- Když na chléb poklepete, měl by uvnitř znít dutě.
- Chléb přeneste na mřížku, aby vychladl.
- Vychutnejte si ho do 2 dnů od přípravy a zbytky uchovávejte v chladničce až týden.