Vynikající a vydatné dušené hovězí maso je inspirované irskou kuchyní. Připravíte ho z voňavého česneku, vývaru, Guinnessu, červeného vína, brambor, mrkve a cibule.
Ingredience
- 600 g hovězího masa, nakrájeného na 1,5cm kousky
- 3 lžičky soli nebo více podle chuti
- 1/4 šálku olivového oleje
- 6 stroužků česneku, drcené
- 4 šálky hovězího vývaru
- 2 šálky vody
- 1 šálek piva Guinness extra stout
- 1 šálek červeného vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce másla
- 600 g brambor, oloupaných a nakrájených na kousky
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 3 až 4 mrkve, nakrájené na kousky (2 šálky)
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup
- Hovězí kousky posypte asi lžičkou soli. Ve velkém hrnci se silným dnem rozehřejte olivový olej.
- Hovězí maso po částech přidávejte na olej a bez míchání opékejte, dokud nebude z jedné strany dobře propečené, poté kousky pomocí kleští otočte a opečte z druhé strany.
- Přidejte česnek a osmahněte ho, poté přidejte vývar, vodu, Guinness, víno, rajčatový protlak, cukr, tymián, worcestrovou omáčku, bobkové listy.
- Směs přiveďte k varu. Snižte teplotu na nejnižší stupeň, přikryjte a za občasného míchání vařte na mírném ohni 1 hodinu.
- Zatímco se maso vaří, v jiném hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo. Přidejte cibuli a mrkev a smažte, dokud cibule nezezlátne, asi 15 minut. Odstavte.
- Přidejte cibuli, mrkev a brambory do dušeného hovězího masa. Opepřete a osolte.
- Duste odkryté, dokud zelenina a hovězí maso nejsou úplně měkké, asi 40 minut.
- Vyhoďte bobkové listy, posypte petrželkou a podávejte.