Tato čočková polévka z multifunkčního hrnce je plná čočky a čerstvé zeleniny, hřejivá a výživná. Zelenou čočku můžete nahradit červenou a připravit polévku z červené čočky.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 45 minut
- Celkem: 1 hodina
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 středně velká žlutá cibule nakrájená nadrobno
- 2 řapíky celeru, nakrájené
- 2 šálky nakrájené mrkve, asi 4 středně velké
- 6 listů kapusty, stonky nakrájené nadrobno, listy nasekané na kousky
- 4 stroužky česneku, nastrouhané
- 1 plechovka nakrájených opečených rajčat
- ¾ šálku nevařené zelené čočky
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 12 čerstvých tymiánových větviček, svázaných do svazků
- 1 a ½ lžičky mořské soli
- vrchovatá ½ lžičky mletého kmínu
- čerstvě mletý černý pepř
- 6 šálků zeleninového vývaru
- vločky červené papriky (drcená)
- ½ šálku nasekané čerstvé petrželky na ozdobu
- strouhaný parmezán – volitelně
- křupavý chléb na podávání
Postup
- V multifunkčním hrnci zvolte funkci Sauté.
- Nastavte úroveň na střední a čas na 8 minut.
- Když je hrnec předehřátý, kápněte do něj olej a přidejte cibuli, celer a mrkev.
- Vařte po dobu 8 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
- Do hrnce přidejte stonky kapusty, česnek, rajčata, čočku, ocet, svazek tymiánu, sůl, kmín a několik zrnek pepře a promíchejte.
- Přilijte zeleninový vývar a zajistěte víko na hrnci.
- Vařte pod tlakem na vysoký výkon po dobu 15 minut.
- Nechte hrnec přirozeně uvolnit tlak. To bude trvat 20 až 30 minut.
- Když plovákový ventil klesne, sejměte poklici a vmíchejte listy kapusty.
- Přidejte špetku paprikových vloček a podle chuti osolte a opepřete.
- Vyjměte svazek tymiánu a podle potřeby ozdobte petrželkou a strouhaným parmazánem.
- Podávejte s křupavým chlebem.