Snadný recept na měkký chléb oceníte, když nemáte hodiny na kynutí těsta. Ideální je k použití jako obal na gyros nebo jako naan k namáčení do indické omáčky. Možnosti jsou nekonečné.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 50 g másla
- 185 ml mléka
Postup
- Rozpusťte máslo v mléce a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí – na sporáku nebo v mikrovlnné troubě.
- V míse smíchejte 2 hrnky mouky, sůl, máslo a mléko.
- Pracovní plochu posypte moukou a pak několik minut hněťte, dokud nebude těsto hladké. Pokud je příliš lepivé, přidejte další mouku.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
- Těsto rozdělte na 6 dílů, z nichž vytvořte kuličky. Ty rozválejte na 20 cm placky o tloušťce 2 až 3 mm.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev, vložte na ni jeden chléb a pečte asi 1 až 1,5 minuty – měl by se výrazně nafouknout.
- Jakmile se na spodní straně objeví zlatavé skvrny, otočte a opečte i druhou stranu.
- Uchovávejte zabalené v utěrce: Vlhkost pomáhá změkčit povrch chleba, takže je ještě poddajnější.
- Chléb můžete potřít nebo postříkat olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem, aby byl ještě chutnější.
TIP: Pokud vám tento indický chléb bez droždí chutnal, zkuste i židovskou variantu nekvašeného chleba maces. Je také nekynutý, takže ideální na přípravu, pokud nemáte moc času.