Toto rybí kari s hluboce aromatickou omáčkou z rajčat a kokosu vyžaduje pořádnou hrst koření, avšak jakmile začnete vařit, je hotové za 20 minut.
Ingredience
Kari pasta:
- 2 a 1/2 lžíce kašmírského chilli
- 1 lžíce koriandru
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky pískavice řecké seno
- 3/8 lžičky mletého hřebíčku
- 6 stroužků česneku, mletého
- 1 lžíce čerstvého zázvoru, jemně nastrouhaného
- 2 lžíce tamarindového pyré
- 1/2 červené cibule, nakrájené nadrobno
- 6 lžic vody (plus další podle potřeby)
Kari:
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1/2 lžičky černých hořčičných semínek
- 1/2 červené cibule, opět rozkrojené na polovinu a nakrájené na tenké plátky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2/3 šálku konzervované rajčatové dužiny, nebo rajčatové passaty nebo drcených rajčat
- 2/3 šálku vody
- 400 ml kokosového mléka, plnotučného
- 1 a 1/4 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky cukru
- 1/4 lžičky mletého chilli
- 2 dlouhé zelené chilli papričky, podélně rozříznuté na polovinu a zbavené slupky, nepovinné
- 1 rajče, nakrájené na 8 klínků a poté na kousky
- 600 g bílé ryby s pevným masem, nakrájené na kostky
Servírování:
- 1/4 šálku čerstvého koriandru
- jemně nakrájené zelené chilli papričky, nepovinně
- Rýže Basmati
Postup
Kari pasta:
- Vložte ingredience na kari pastu do vysoké nádoby a mixujte na nejvyšší výkon po dobu 5 až 10 sekund, dokud se cibule nerozmixuje na pyré.
- V případě potřeby přidejte více vody, aby vzniklo pyré.
Kari:
- Na středním plameni rozehřejte olej ve velkém hrnci. Přidejte černá hořčičná semínka a nechte je 30 sekund syčet – pozor, mohla by prasknout!
- Přidejte červenou cibuli a smažte ji 3 minuty, dokud se okraje nezačnou zbarvovat do zlatova.
- Přidejte kari pastu a vařte 3 minuty – aby se odpařila voda, rozvonělo koření a uvařil se česnek a zázvor.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou. Přidejte rajčatový protlak a rajčatovou dužinu a vařte 2 minuty.
- Přidejte vodu, kokosové mléko, cukr, sůl a chilli, pokud používáte. Promíchejte a na mírném ohni přiveďte k varu, aby vše jemně bublalo.
- Vařte 2 minuty, přidejte rajčata a zelené chilli.
- Vařte 3 minuty. Omáčka by měla být zahuštěná (ne vodnatá), po přidání ryby opět povolí (protože ryba pustí trochu šťávy = ještě více chuti).
- Přidejte rybu, promíchejte a vařte 3 až 4 minuty.
- Odstavte z plotny a přendejte do servírovací mísy. Podle potřeby ozdobte koriandrem a čerstvými zelenými chilli papričkami.
- Podávejte s rýží basmati.