Biryani je oslavou všeho, co je na indickém jídle skvělé – opojné vůně, zářivé barvy, nadýchaná rýže a návyková chuť kari. Připravte si toto kuřecí biryani nebo vyzkoušejte zeleninovou variantu.
Ingredience
- 50 g kuřecích stehen s kůží a kostí, rozpůlených podél kosti
Na marinádu:
- 150 ml jogurtu, obyčejného
- 125 ml vody
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 6 stroužků česneku, mletých
- 2 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1/8 lžičky mleté kurkumy
- 1/4 lžičky skořice
- 1/2 lžičky kajenského pepře (pálivost upravte podle chuti)
- 1/2 lžičky mletého kardamonu
- 2 lžičky garam marsala
- 2 lžičky koriandru
- 1 lžíce kmínu
- 2 lžíce sladké nebo obyčejné papriky (ne uzené)
- 1 a 3/4 lžičky soli
Rýže:
- 2 lžíce soli
- 10 hřebíčků
- 5 sušených bobkových listů
- 1 badyán
- 6 zelených kardamonových lusků
- 450 g nevařené rýže basmati
Křupavá cibulka:
- 2 střední cibule (žlutá, hnědá), rozpůlené a nakrájené na jemné plátky
- 250 ml oleje, na smažení
Šafrán:
- 1 lžička šafránových nití
- 2 lžíce teplé vody
Biryani:
- 1 šálek koriandru, nasekaný
- 60 g ghí nebo nesoleného másla, rozpuštěného
Postup
- Marinádu smíchejte ve velkém hrnci. Přidejte kuře a dobře ho obalte. Marinujeme 20 minut až přes noc.
- Přiveďte k varu 3 litry vody, přidejte sůl a koření. Přidejte rýži, znovu přiveďte k varu a vařte 4 minuty, nebo dokud není rýže právě uvařená a uprostřed stále trochu pevná. Rýže bude v této fázi chutnat slaně, v další fázi vaření zmizí.
- Okamžitě ji slijte. Odstavte.
- Na velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej. Cibuli smažte po částech 3 až 4 minuty dozlatova.
- Vyjměte na talíř vyložený papírovou utěrkou. Postup opakujte se zbývající cibulí.
- Šafránové nitě vložte do mísy s vodou a nechte stát 10 minut+.
- Vložte hrnec s kuřecím masem na sporák na střední teplotu. Přikryjeme a vařte 5 minut. Odstraňte pokličku. Vařte 5 minut a kuře dvakrát otočte. Poté odstavte z ohně.
- Otočte kuře tak, aby bylo kůží dolů – mělo by pokrývat většinu dna hrnce.
- Posypte polovinou cibule a poté polovinou koriandru.
- Nahoru nasypte všechnu rýži a povrch zarovnejte. Povrch rýže náhodně posypte šafránem a poté pokapejte ghí.
- Přiklopte pokličkou. Vraťte na sporák na střední teplotu.
- Jakmile se začne tvořit pára, zmírněte teplotu na minimum a vařte 25 minut.
- Sundejte z plotny a nechte 10 minut odpočívat s pokličkou.
- Vyklopte do mísy – nebo na talíř. Ozdobte zbývající cibulí a koriandrem a přidejte jogurt.