Recept na indické jídlo Biryani

Hlavní jídlaKuřecí masoRýžeSlané recepty
indicke-jidlo-biryani

Biryani je oslavou všeho, co je na indickém jídle skvělé – opojné vůně, zářivé barvy, nadýchaná rýže a návyková chuť kari. Připravte si toto kuřecí biryani nebo vyzkoušejte zeleninovou variantu.

Ingredience

  • 50 g kuřecích stehen s kůží a kostí, rozpůlených podél kosti

Na marinádu:

  • 150 ml jogurtu, obyčejného
  • 125 ml vody
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 6 stroužků česneku, mletých
  • 2 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/8 lžičky mleté kurkumy
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky kajenského pepře (pálivost upravte podle chuti)
  • 1/2 lžičky mletého kardamonu
  • 2 lžičky garam marsala
  • 2 lžičky koriandru
  • 1 lžíce kmínu
  • 2 lžíce sladké nebo obyčejné papriky (ne uzené)
  • 1 a 3/4 lžičky soli

Rýže:

  • 2 lžíce soli
  • 10 hřebíčků
  • 5 sušených bobkových listů
  • 1 badyán
  • 6 zelených kardamonových lusků
  • 450 g nevařené rýže basmati

Křupavá cibulka:

  • 2 střední cibule (žlutá, hnědá), rozpůlené a nakrájené na jemné plátky
  • 250 ml oleje, na smažení

Šafrán:

  • 1 lžička šafránových nití
  • 2 lžíce teplé vody

Biryani:

  • 1 šálek koriandru, nasekaný
  • 60 g ghí nebo nesoleného másla, rozpuštěného

Postup

  1. Marinádu smíchejte ve velkém hrnci. Přidejte kuře a dobře ho obalte. Marinujeme 20 minut až přes noc.
  2. Přiveďte k varu 3 litry vody, přidejte sůl a koření. Přidejte rýži, znovu přiveďte k varu a vařte 4 minuty, nebo dokud není rýže právě uvařená a uprostřed stále trochu pevná. Rýže bude v této fázi chutnat slaně, v další fázi vaření zmizí.
  3. Okamžitě ji slijte. Odstavte.
  4. Na velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej. Cibuli smažte po částech 3 až 4 minuty dozlatova.
  5. Vyjměte na talíř vyložený papírovou utěrkou. Postup opakujte se zbývající cibulí.
  6. Šafránové nitě vložte do mísy s vodou a nechte stát 10 minut+.
  7. Vložte hrnec s kuřecím masem na sporák na střední teplotu. Přikryjeme a vařte 5 minut. Odstraňte pokličku. Vařte 5 minut a kuře dvakrát otočte. Poté odstavte z ohně.
  8. Otočte kuře tak, aby bylo kůží dolů – mělo by pokrývat většinu dna hrnce.
  9. Posypte polovinou cibule a poté polovinou koriandru.
  10. Nahoru nasypte všechnu rýži a povrch zarovnejte. Povrch rýže náhodně posypte šafránem a poté pokapejte ghí.
  11. Přiklopte pokličkou. Vraťte na sporák na střední teplotu.
  12. Jakmile se začne tvořit pára, zmírněte teplotu na minimum a vařte 25 minut.
  13. Sundejte z plotny a nechte 10 minut odpočívat s pokličkou.
  14. Vyklopte do mísy – nebo na talíř. Ozdobte zbývající cibulí a koriandrem a přidejte jogurt.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang