Máslové kuře (Murgh Makhani) je jedno z nejoblíbenějších kari na světě a zároveň jedno z nejjednodušších. Nečeká vás žádné shánění těžko dostupných ingrediencí, a přitom si připravíte tu nejúžasnější kari omáčku.
Kuřecí maso je neuvěřitelně křehké a díky jogurtové marinádě je plné chuti. Indická omáčka butter chicken je tak lahodná, že ji budete chtít jíst pořád!
Ingredience
Marináda:
- 1/2 kelímku bílého jogurtu, plnotučného
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 čajová lžička mleté kurkumy
- 2 lžičky garam masaly
- 1/2 lžičky mletého chilli nebo mletého kajenského pepře
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 polévková lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 750 g kuřecích stehenních řízků nakrájených na kostky
Omáčka:
- 2 lžíce (30 g) ghí nebo másla, nebo 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 šálek rajčatové passaty
- 1 šálek tučné smetany
- 1 lžíce cukru
- 1,5 lžičky soli
- koriandr (volitelně)
Postup
- Pro extra hladkou omáčku smíchejte ingredience na marinádu (kromě kuřete) v kuchyňském robotu a rozmixujte do hladka.
- V míse smíchejte marinádu s kuřecím masem. Přikryjte a dejte do chladničky přes noc nebo až na 24 hodin (minimálně 3 hodiny).
- Na velké pánvi rozehřejte ghí (máslo nebo olej) na vysokou teplotu. Vyjměte kuře z marinády, ale marinádu z kuřete neutírejte (marinádu, která zůstala v misce, však do pánve nevylévejte).
- Vložte kuře na pánev a smažte asi 3 minuty, nebo dokud kuře nezbělá po celém povrchu (kvůli marinádě není úplně hnědé).
- Přidejte rajčatovou passatu, smetanu, cukr a sůl. Přidejte také zbývající marinádu, která zůstala v misce.
- Ztlumte na minimum a vařte 20 minut.
- V případě chuti dosolte a ozdobte lístky koriandru.
- Podávejte s rýží basmati nebo indickými plackami.