Indické butter chicken: Dokonalé máslové kuře – recept

Hlavní jídlaKuřecí masoMarinádyMasoOmáčkySmetanová omáčka
butter-chicken

Máslové kuře (Murgh Makhani) je jedno z nejoblíbenějších kari na světě a zároveň jedno z nejjednodušších. Nečeká vás žádné shánění těžko dostupných ingrediencí, a přitom si připravíte tu nejúžasnější kari omáčku.

Kuřecí maso je neuvěřitelně křehké a díky jogurtové marinádě je plné chuti. Indická omáčka butter chicken je tak lahodná, že ji budete chtít jíst pořád!

Ingredience

Marináda:

  • 1/2 kelímku bílého jogurtu, plnotučného
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 čajová lžička mleté kurkumy
  • 2 lžičky garam masaly
  • 1/2 lžičky mletého chilli nebo mletého kajenského pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 polévková lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 750 g kuřecích stehenních řízků nakrájených na kostky

Omáčka:

  • 2 lžíce (30 g) ghí nebo másla, nebo 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 šálek rajčatové passaty
  • 1 šálek tučné smetany
  • 1 lžíce cukru
  • 1,5 lžičky soli
  • koriandr (volitelně)

Postup

  1. Pro extra hladkou omáčku smíchejte ingredience na marinádu (kromě kuřete) v kuchyňském robotu a rozmixujte do hladka.
  2. V míse smíchejte marinádu s kuřecím masem. Přikryjte a dejte do chladničky přes noc nebo až na 24 hodin (minimálně 3 hodiny).
  3. Na velké pánvi rozehřejte ghí (máslo nebo olej) na vysokou teplotu. Vyjměte kuře z marinády, ale marinádu z kuřete neutírejte (marinádu, která zůstala v misce, však do pánve nevylévejte).
  4. Vložte kuře na pánev a smažte asi 3 minuty, nebo dokud kuře nezbělá po celém povrchu (kvůli marinádě není úplně hnědé).
  5. Přidejte rajčatovou passatu, smetanu, cukr a sůl. Přidejte také zbývající marinádu, která zůstala v misce.
  6. Ztlumte na minimum a vařte 20 minut.
  7. V případě chuti dosolte a ozdobte lístky koriandru.
  8. Podávejte s rýží basmati nebo indickými plackami.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang