Čokoládová poleva je základ, díky kterému můžete své dezerty, dorty a sladkosti dotáhnout k dokonalosti. Naučte se připravit hustou čokoládovou polevu, kterou můžete využít také jako náplň k receptu na francouzské palačinky.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 2 minuty
- Chlazení: 4 hodiny
- Celkem: 4 hodiny 7 minut
Ingredience
- 250 g hořké čokolády nebo polosladké čokolády
- 1 šálek tučné smetany
Postup
- Ostrým nebo vroubkovaným nožem nakrájejte čokoládu nadrobno. Pak ji všechnu seškrábněte do žáruvzdorné misky
- Smetanu dejte do malého hrnce na teplo nebo do žáruvzdorného džbánku do mikrovlnné trouby. Zahřívejte ji, ale nenechte ji přejít varem.
- Horkou smetanu nalijte na čokoládu, pak čokoládu rozetřete tak, aby byla co nejrovnoměrněji pokryta smetanou.
- Nechte 10 minut odležet. Nezakrývejte.
- Pomocí gumové stěrky nebo lžíce míchejte, dokud se smetana a čokoláda nespojí a nebude hedvábně hladká.
- Vzhledem k menšímu množství smetany se čokoláda nemusí zcela rozpustit. V takovém případě směs v mikrovlnné troubě ohřívejte 20 sekund, jemně promíchejte, poté opět ohřívejte 10 sekund a promíchejte – to by mělo stačit k úplnému rozpuštění čokolády.
- Nechte 30 minut vychladit, přikryjte potravinovou fólií tak, aby se fólie dotýkala povrchu, a pokračujte v chlazení.