Tento recept je velmi pracný, takže ho připravujte pro lidi, které máte opravdu rádi. Rozdělte proces na dva dny – to znamená, že první den uvaříte humry, vyberete maso a zalijete smetanou, druhý den uvaříte těstoviny a vše ohřejete k podávání.
Ingredience
- sůl
- 680 g živých humrů
- středně velká cibule, nahrubo nakrájená
- 2 řapíkatý celer, ořezaný, nahrubo nasekaný
- 3 oloupané a rozmačkané stroužky česneku
- 2 snítky bazalky nebo estragonu
- 4 šálky smetany
- ½ lžičky červeného pepře
- 450 g špaget
- 1 lžíce másla
- 85 g parmezánu, jemně nastrouhaný (asi 1 šálek)
- 3 lžíce nasekané pažitky
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Naplňte velký hrnec studenou vodou.
- Hojně ji osolte a přiveďte k varu.
- Přidejte humry do hrnce, přikryjte a vařte v páře, dokud nejsou krunýře jasně červené, asi 8 minut.
- Humry je lepší mírně nedovařit, protože maso budete před podáváním ohřívat.
- Humry přendejte na velký plech s okrajem a nechte je vychladnout.
- Odřízněte nebo odtrhněte malá stehýnka a snězte je.
- Odstraňte maso z ocasu, podélně ho rozkrojte na polovinu a každou polovinu nakrájejte na kousky velikosti sousta.
- Přendejte je do středně velké mísy.
- Odstraňte maso z kloubů a drápů a snažte se, aby maso zůstalo neporušené.
- Přidejte maso z kloubů a drápů do mísy s ocasním masem a nechte vychladnout, dokud nebude připraveno k podávání.
- Pevným nožem nakrájejte krunýř a skořápky na kousky a přeneste je do velkého hrnce.
- Přidejte cibuli, celer, česnek, bazalku, smetanu a červený pepř.
- Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na střední a za občasného míchání vařte, dokud se smetana nezredukuje na polovinu, asi 45 minut.
- Humří smetanu přecedíme přes jemné síto do středně velké mísy a pevnou hmotu stlačíme, abychom z ní dostali co nejvíce tekutiny.
- Pevnou hmotu vyhodíme.
- Těstoviny uvařte ve velkém hrnci vroucí osolené vody za občasného míchání, dokud nejsou al dente.
- Sceďte a ponechte si 1 šálek tekutiny na vaření těstovin.
- Mezitím vraťte humří omáčku do iroké hluboké pánve.
- Zahřejte na střední teplotu a přiveďte k varu.
- Ochutnejte a osolte.
- Do smetanové omáčky přidejte rezervované humří maso a máslo a promíchejte.
- Přidejte těstoviny na pánev a jemně je promíchejte.
- Přidávejte po hrstkách 1 šálek parmazánu, dokud omáčka nezhoustne a sýr se do ní nevmíchá.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte kapku nebo dvě vody z těstovin.
- Smetanové omáčky vždy po vychladnutí zhoustnou, takže je lepší je raději rozředit.
- Humří těstoviny přendejte na talíř.
- Posypte je pažitkou a několika špetkami černého pepře.
- Podávejte s dalším strouhaným parmazánem.
Udělejte si předem: Humří omáčku lze připravit 24 hodin předem. Sceďte ji, přelijte do nádoby, kterou lze skladovat, a dejte vychladit. Omáčku jemně zahřejte na středně nízkém ohni. Humří maso lze naložit 24 hodin předem. Přikryjte a nechte vychladnout.